Linkuri accesibilitate

Scandalul cărnii de cal în produsele congelate ia amploare


Toate companiile care procesează carne vor fi obligate să efectueze teste ADN pentru a-i asigura pe consumatorii îngrijorați după descoperirea cărnii de cal în produsele congelate.



Scandalul cărnii de cal găsită în mâncări din supermarketurile europene continuă, iar una din țările afectate, Irlanda, a cerut convocarea unei reuniuni a miniștrilor din UE pentru a discuta situația creată și evitarea repetării ei în viitor. Detalii are Mircea Țicudean.

Irlanda a anunțat luni că toate companiile care procesează carne vor fi obligate să efectueze teste ADN pentru a-i asigura pe consumatorii îngrijorați după descoperirea cărnii de cal în produse care ar fi trebuit să fie din carne de vită. Scandalul ajuns acum pan-european a izbucnit de fapt în Irlanda, unde autoritățile sanitare au găsit carne de cal în chiftele congelate. Descoperirea a făcut mari companii internaționale precum Tesco și Burger King să rupă contractele cu producătorii irlandezi, dar investigatorii de la Dublin au spus că țara din care provenea materia primă conținând cam 75% carne de cal era Polonia. Guvernul de la Varșovia a respins acuzația.

Irlanda, care deține președinția rotativă a UE, vrea să organizeze mâine la Bruxelles o ședință a miniștrilor din țările afectate de scandalul cărnii de cal, cu participarea comisarului european al sănătății.

Scandalul început în Irlanda a luat amploare săptămâna trecută, când filiala britanică a companiei de alimente congelate Findus a început să scoată din magazine lasagna cu carne de vită, după ce aflase de la furnizorul său francez, Comigel, că lasagna conținea carne de cal în proporție de 60 până la 100%. Comigel a spus că România era țara de origine a cărnii.

Luni Tesco, cel mai mare lanț de supermarketuri din Marea Britanie, a spus că a găsit carne de cal în spaghetele bolognese vândute sub propria marcă, pe care le-a retras de pe rafturi săptămâna trecută.

În Marea Britanie, unde consumul cărnii de cal este tabu, ministrul agriculturii Owen Paterson a spus că suspectează existența unei „conspirații criminale internaționale” în spatele afacerii. Spusele lui au fost confirmate la mare distanță de unul din cele două abatoare românești bănuite că ar fi furnizat carnea de cal găsită în lasagna.

Șeful Carmolimp a spus că din România carnea de cal pleacă etichetată ca atare, dar este posibil să fie re-etichetată drept carne de vită de intermediari dornici să facă bani mulți pe căi necinstite. Potrivit agențiilor de presă între producătorul român și rafturile din Marea Britanie și Franța există cel puțin doi intermediari, unul cipriot și altul olandez.

Carnea de cal nu prezintă un pericol pentru sănătate. În unele țări, de pildă Franța, produsele din carne de cal sunt vândute ca delicatesă. Comisia Europeană a spus ieri că scandalul nu este unul de sănătate, ci de justiție. Agenția Reuter scrie însă că în Marea Britanie a apărut temerea că în carnea incriminată s-ar putea găsi o substanță dată cailor pentru a le reduce durerile musculare.

Scandalul riscă să afecteze încrederea consumatorilor în supermarketuri și alte magazine care cumpără materia primă peste mări și țări, prin numeroși intermediari, favorizând astfel frauda, dar și în calitatea produselor din țări est-europene ca Polonia sau România.

În scandalul lasagnei cu carne de cal a ieșit la iveală, de exemplu, că una din firmele implicate, Findus, avea cu un furnizor un contract în care se spunea limpede că sursa cărnii trebuie să fie germană, austriacă sau franceză – un posibil indiciu că producătorii est-europeni nu se bucură de prea mare încredere la case mai mari.

Pentru marile companii de la celălalt capăt al lanțului, scandalul aduce cheltuieli suplimentare. Gigantul britanic Tesco a spus că analiza ADN a produselor din carne ar urma să coste între 1 și 2 milioane de lire sterline pe an. Criticii uzinelor de consum de tip Tesco spun însă că asemenea companii își pot oricând scoate pagubele de la furnizori – și că aceștia din urmă, rămași fără contracte și obligați la plata despăgubirilor, vor fi până la urmă cei mai afectați.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG