Premierul liberal democrat, Vlad Filat, a declarat că de azi înainte partidul său nu mai este de acord să guverneze în aceeași alianță cu „o persoană obscură”, care și-ar fi „cumpărat locul în politică”. La o conferință de presă, Filat a anunțat că PLDM rupe acordul Alianței pentru Integrarea Europeană din cauza unui singur om, a făcut felurite sugestii despre cine ar fi acest om, dar nu a pronunțat niciodată numele prim-vicepreședintelui democrat al Parlamentului, Vlad Plahotniuc. Primul ministru nu a fost singurul lider al puterii care a organizat astăzi conferințe de presă. Relatează Liliana Barbăroșie:
Într-un briefing convocat dimineaţă, liderul democraţilor Marian Lupu admisese că în cadrul coaliţiei de guvernare au apărut disensiuni serioase, dar surmontabile, lăsa să se înţeleagă speakerul:
„Insist să folosim orice format ca să relansăm activitatea eficientă în cadrul alianţei. Dacă unor lideri le este mai greu să se suporte reciproc, haideţi să ne întâlnim în Consiliul Alianţei în format extins, sau chiar cu participarea membrilor guvernului, şefului statului,” declarase dimineaţă liderul democraţilor.
În urmă cu ceva vreme, Marian Lupu a chemat jurnaliştii la un nou briefing şi a spus că o majoritate parlamentară nu mai există din vina liberal-democratului, Vlad Filat, şi că democraţii dau startul tratativelor pentru crearea unei noi alianţe:
„Declarând retragerea din Alianţă, Vlad Filat a desfiinţat alianţa. Este un gest aventurier pentru că astfel el a lăsat Republica Moldova fără alianţa de guvernare. Partidul Democrat va lua măsurile de rigoare ca să asigure o majoritate stabilă care să ofere sprijinul politic pentru o guvernare cu adevărat eficientă.”
Declaraţiile au urmat anunţului premierului că-şi retrage semnătura de pe acordul de constituire al Alianţei pentru Integrare Europeană despre care a spus că a devenit o frână în exerciţiul actului de guvernare şi duce la oligarhizarea şi criminalizarea ţării.
„Republica Moldova este sub asediul unei structuri oligarhice gata să ţină ostatecă o ţară întreagă, numai pentru a-şi satisface propriile interese. Această stare de lucruri nu mai poate fi continuată,” a spus Vlad Filat.
„Astăzi suntem martori ai unei campanii de sacrificare a intereselor statului în numele intereselor unei singure persoane, a unei persoane obscure, care şi-a cumpărat un loc în politică, acum vrea să cumpere o ţară,” a mai spus premierul.
Chiar dacă nu i-a pronunţat numele, Vlad Filat l-a avut în vedere, indubitabil, pe prim-vicepreşedintele Parlamentului, democratul Vlad Plahotniuc, pe care îl acuză că şi-a supus instituţiile de drept şi a monopolizat piaţa media. Premierul susţine, de asemenea, că Vlad Plahotniuc a creat „o structură criminală” ce stă în spatele atacurilor asupra băncilor, precum şi că acesta ar fi ordonat fabricarea dosarelor pe doi miniştri liberal-democraţi, cel de la sănătate şi cel de la finanţe. Vlad Filat a insistat, aşadar, că pentru convieţuirea ulterioară ar fi nevoie de demiterea lui Plahotniuc:
„Este timpul ca actuala clasă politică să înţeleagă că demisia unui asemenea personaj nu trebuie pusă pe acelaşi cântar cu Alianţa pentru Integrare Europeană.”
De fapt, formaţiunea politică a premierului a şi făcut primul pas spre destituirea democratului, votând, în una din comisiile parlamentare, cu sprijinul comuniştilor, pentru un proiect care prevede desfiinţarea funcţiei de prim-vicepreşedinte a legislativului ocupată în acest moment de Vlad Plahotniuc.
Dar cum îşi imaginează premierul coabitarea de mai departe a celor trei componente ale Alianţei? Negocierea unui nou acord, urmată neapărat de un nou vot de încredere dat guvernului său de către partenerii democraţi şi liberali. După declaraţiile democraţilor ce au urmat anunţului, motive să se creadă că un astfel de scenariu este posibil, practic, nu există.