Linkuri accesibilitate

Despre responsabilizarea politicienilor



Cîţiva reprezentanţi notorii ai firavei societăţi civile au încercat deunăzi să responsabilizeze politicienii autohtoni. Onegiştii i-au îndemnat pe liderii politici să fie calmi şi decenţi, să renunţe la limbajul buruienos, să renunţe la „murdării”, să asigure stabilitatea necesară pentru continuarea reformelor, să evite alegerile anticipate, să gestioneze cu seriozitate cazurile de corupţie şi de abuz de putere.

Fireşte, gestul acestor reprezentanţi ai societăţii civile este merituos. Oamenilor le pasă de ce se întîmplă în ţara lor şi ei vor ca vocile lor să fie băgate în seamă de guvernanţii puşi pe ciorovăială. Altfel spus, ei vor să schimbe lumea din jurul lor. Dar vor reuşi oare? Se vor simţi pătrunşi de vinovăţie liderii politici? Nu am un răspuns pentru întrebările astea.

Aş vrea însă să remarc iată ce. Liniştea şi stabilitatea cerute de mesagerii societăţii civile nu mi se par nici pe departe suficiente pentru instaurarea legalităţii depline şi pentru implementarea reală a reformelor. Armonia dintre guvernanţi poate chiar să potenţeze proliferarea mişmaşului. Se ştie doar că neregulile se comit şi pe vremea unor politicieni cuminciori, care se înţeleg bine între ei şi nu se sfădesc. Se ştie doar că zarva nu le prea prieşte celor cu mişmaşul în spinare.

Să remarcăm şi un alt fapt. Unul dintre reprezentanţii societăţii civile are impresia că clasa politică autohtonă se comportă de parcă puterea i-ar aparţine numai ei. Şi dacă admitem că e aşa, cam ce şanse de a responsabiliza guvernanţii are acest sol al societăţii civile? Mă tem că nu foarte multe.

Să fiu înţeles corect. Nu vreau în nici un caz să-i descurajez pe aceşti membri ai societăţii civile. Demersul lor mi se pare într-adevăr important şi el trebuie să le răsune guvernanţilor în urechi. Gîndindu-mă însă la ce s-a întîmplat aici din 1991 încoace, am impresia că guvernanţii se vor lăsa greu responsabilizaţi. Altele par a fi priorităţile lor. De aceea, şi mesajele care îi îndeamnă la bună-cuviinţă, chiar dacă sînt importante, pot fi şi un exerciţiu retoric gratuit.
XS
SM
MD
LG