Deputatul independent Mihai Godea a anunțat că va trimite astăzi partidelor parlamentare propunerea de a demite guvernul Filat și le va solicita să o semneze pentru a deveni inițiativă legislativă. Godea a spus că ar vrea să clarifice „cine se află la putere și cine în opoziție” după ieșirea PLDM din acordul Alianței pentru Integrarea Europeană la 13 februarie. Într-o primă reacție, deputatul opoziției comuniste Artur Reşetnicov a declarat postului Publika TV că PCRM, deși pledează pentru demisia guvernului, n-ar vrea să se amestece în „șantajul” din sânul guvernării. Acesta este subiectul convorbirii dintre analistul Igor Boțan și Vasile Botnaru.
Europa Liberă: Toată lumea se aşteaptă să se producă explozia, dar nimeni nu vrea să aprindă fitilul de la bombă. Şi iată şi-a asumat acest rol Mihai Godea. Cum ar apare acest lucru, la modul practic?
Igor Boţan: „Moţiunea de cenzură este un lucru ipotetic, fiindcă nicio fracţiune din Parlament nu doreşte să iniţieze această moţiune sau, mai bine zis, aşa cum prevede Constituţia, un vot de neîncredere pentru Guvern şi conducătorul Guvernului.”
Europa Liberă: Aceasta pentru că ar însemna imediat alegeri anticipate?
Igor Boţan: „Pentru că componentele Alianţei se află într-un război poziţional, iar opoziţia comunistă nu vrea să fie cea care iniţiază această procedură, vrea să fie doar beneficiarul final, care dă lovitura de graţie acestui Guvern. Deocamdată liderii Partidului Democrat şi Partidului Liberal îi cer premierului Filat să îşi prezinte demisia, vrând să pună în evidenţă că declaraţiile permanente ale premierului precum că nu se ţine de scaun sunt false şi că, de fapt, acesta doreşte, cu tot dinadinsul, să rămână în fotoliul de prim-ministru.”
Europa Liberă: Care e deosebirea dintre demisia benevolă şi moţiunea de cenzură?
Igor Boţan: „Deosebirea, în acest context, este una fundamentală. Partenerii de Alianţă vor să demonstreze că premierul Filat totuşi se ţine de scaunul de premier. Dacă domnul Filat şi-ar prezenta demisia, înseamnă că, pentru o perioadă, domnia sa iese din politică, pentru că nu se poate întoarce în Parlament.”
Europa Liberă: Adică l-ar face ţapul ispăşitor pentru situaţia de azi?
Igor Boţan: „Exact. Dacă premierul şi-ar prezenta demisia, ar recunoaşte că a greşit, a gafat şi că se retrage, dacă putem spune aşa, în calitate de un politician învins. Şi atunci partenerii de Alianţă, cei din Partidul Democrat şi Partidul Liberal, vor să revină la negocierea unui acord nou, astfel încât funcţiile să fie sau repartajate din nou sau să se revină la acordul vechi, în cadrul căruia Partidul Liberal Democrat ar putea să înainteze o altă candidatură pentru funcţia de prim-ministru. Pentru liberali şi pentru democraţi este important să îl învingă pe politicianul Vlad Filat.”
Europa Liberă: Dar PLDM-ul, în cazul în care premierul lor ar fi cenzurat, cum s-ar comporta?
Igor Boţan: „Eu cred că fracţiunea totuşi ţine foarte mult la imaginea premierului, fiindcă este politicianul cu cel mai înalt rating de încredere. Şi, dacă ne uităm atent pe sondaje, vedem că ratingul Partidului Liberal Democrat se datorează ratingului premierului, liderului acestui partid. Scoaterea de pe carosabil a premierului înseamnă reducerea dramatică a ponderii Partidului Liberal Democrat, lucru pe care şi-l doresc, probabil, liberalii şi democraţii, mai cu seamă, după incidentul din Pădurea Domnească. Nu cred că ei sunt pregătiţi să treacă alte linii roşii, pentru că, în această confruntare, s-au trecut multe linii roşii. De aceea am văzut iniţiativa, pe care aţi menţionat-o, a domnului deputat Mihai Godea, care a fost o iniţiativă inspirată, deci un fel de test, pentru a demonstra că atât liberalii, cât şi democraţii, dar şi comuniştii nu se grăbesc cu moţiunea de cenzură.”
Europa Liberă: Adică Godea i-a testat cât de disponibili sînt într-adevăr să doboare Cabinetul Filat?
Igor Boţan: „Exact. Eu cred că acesta a fost scopul domnului Godea şi acest scop a fost atins, pentru că am văzut imediat reacţiile liberalilor, care au spus: „Nu, nimeni să nu se implice în conflictul nostru intern”. Şi am văzut şi reacţia democraţilor care au spus: „Nu, noi nu avem o poziţie consolidată vizavi de o moţiune de cenzură. Noi doar am insista ca domnul Filat să îşi prezinte demisia, lucru care nu s-a întâmplat şi lucru care demonstrează că declaraţiile că nu se ţine de scaun sunt, de fapt, nişte declaraţii nefondate.”
Europa Liberă: Ce urmează?
Igor Boţan: „Urmează o perioadă de incertitudine. Nu ştim cât va dura, am văzut că prima încercare a preşedintelui Timofti de a împăca componentele Alianţei a eşuat. Dar cred că va mai dura această incertitudine, până când liberalii şi democraţii vor ajunge la starea de satisfacţie că l-au umilit pe premier şi partidul acestuia, după ce aceştia jubilau victoria, de pe urma incidentului de la Pădurea Domnească. După umilirea premierului şi a partidului acestuia, probabil, vor transmite mesaje că Alianţa trebuie să fie refăcută, trebuie să existe, de dragul integrării europene. Şi, în condiţii defavorabile pentru Vlad Filat şi partidul acestuia, vor reveni la masa de negocieri şi vor începe, probabil, să dibuiască o nouă configuraţie pentru partajarea funcţiilor, pentru că alte lucruri nu cred că vor atinge.”