Linkuri accesibilitate

„Primăvara începe cu tine!”


Jurnalul săptămânal cu Ala Diaconu.



Născută la 5 mai 1977 în oraşul Chişinău. A absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcursul a 10 ani a activat în Serviciul Relaţii Publice al Ministerului Apărării. Este ofiţer pentru relaţii publice la Marele Stat Major, purtător de cuvînt al şefului Marelui Stat Major. Căpitan.

Luni

Dimineaţa am fost trezită de lătratul cîinilor de la parcarea de lîngă casă, peste cîteva momente a sunat alarma de la telefonul mobil... trezirea, începe o săptămînă nouă! În grabă am luat dejunul, schiţînd în minte agenda pentru azi. În timp ce vreau să ies din casă, aud la ştiri că activistele FEMEN l-au asaltat pe Silvio Berlusconi, of, fetele acestea au găsit drumul şi în Italia… Am ajuns repede la serviciu. Prima zi de lucru după un concediu de trei săptămîni, cam greu, dar încerc să mă concentrez. Cu mişcări rapide îmbrac uniforma militară, totodată, caut mapa de lucru…în cîteva minute trebuie să plec la şedinţa operativă la şeful Marelui Stat Major, comandantul Armatei Naţionale, general de brigadă Vitalie Stoian. Servicul militar, mi-a dezvoltat responsabilitatea şi posibilitatea să îmi organizez şi calculez timpul, mă pot lauda că sînt punctuală. Am ajuns la timp, am cîteva minute pentru a discuta cu ofiţerii. La şedinţă participă şefi de comandamente şi direcţii din Marele Stat Major. Colegii mei sînt colonei, militari de carieră care au executat misuni internaţionale, au studiat în colegii militare de peste hotare. Chiar dacă am gradul de căpitan, şi mai am mult, mult, de muncit pînă la steluţele de colonel, sînt mîndră că activez într-un colectiv, cum spun prietenii mei civil, „sever”! Nu are importanţă, principalul că toţi lucrăm şi vrem să obţinem rezultate cît mai bune. Notez activităţile care vor fi organizate de Armata Naţională în această săptămînă. Îmi expun părerea referitor la ceremonia de detaşare a contingentului nostru în Germania, sper să reuşim mediatizarea evenimentului la nivel. Am revenit în birou, includ computerul şi îmi dau seama că am uitat parola de acces… dar memoria tactilă e un lucru firesc, scriu corect parola, încep lucru! Dau cîteva telefoane, aştept o informaţie de la brigada Dacia din Cahul. Colegii mă anunţă că azi e ultima zi de predare a declaraţiei cu privire la venit şi proprietate. Găsesc formularul, are 5 pagini, nu s-a schimbat mai nimic, doar cifrele care indică salariul. Completez şi mă minunez cînd ajung la punctul 7, dar cum Doamne, eu, ofiţer în Armata Naţională, pot avea venit obţinut din înstrăinarea sau deţinerea valorilor imobiliare şi a cotei-părţi în capitalul social al societăţilor comerciale? Scriu, nu am şi pun punct. Afară e un timp urît, plouă, trebue să mă văd cu tata pentru cîteva minute, a zis că va trece pe la minister. Am impresia că ziua nu mai are sfîrşit… Seara încerc să privesc emisiunea Lorenei Bogza, dar ochii involutar se închid, simt oboseala care mă doboară, voi afla mîine din ştiri ce a vrut să spună preşedintele Parlamentului.

Marţi

Astăzi nu sînt atît de rapidă, dacă nu mă mişc acum repede, va trebui să ajung la serviciu în pas alergător … Aflu de la TV că e Ziua mondială a calmului şi lucrurile trebuie făcute lent… caut pe Google, dar noţiunea apare doar în limba rusă, straniu, or fi inventat-o ruşii? Bine, atunci să ne grăbim încet, сum spune un proverb latin. Pe parcurs dau şi primesc peste 15 apeluri telefonice, bateria îmi dă semnale clare că mai are un pic şi se descarcă… A parvenit o solicitare de la o agenţie de ştiri, simt că nu e ultima pentru azi. Încep să sun de la fix, cam greu, dar reuşesc să găsesc persoana responsabilă, ce poate explica, care e procedura de eliberare a legitimaţiilor pentru participanţii la luptele pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova. Aflu că Ministerul Apărării eliberează legitimaţiile de participant la conflictul armat doar după ce lista este aprobată de o comisie guvernamentală. Pe cer apare soarele! În sfîrşit, chiar duceam dorul razelor de soare. Mai arunc o privire asupra notei informative pe care o vom prezenta jurnaliştilor, la ceremonia de detaşare a militarilor în Germania. O coordonez şi cu superiorul contingentului, locotenent colonelul Roman Ceban, nu vrem să lăsăm loc de interpretări, dorim ca jurnaliştii să înteleagă corect mesajul. De ce pleacă militarii noştri la astfel de exerciţii, care este scopul şi benefiicile cooperării cu partenerii noştri din alte armate. Dacă jurnalistul vrea să înteleagă şi întelege corect, atunci şi omul de rînd privind reportajul va şti de ce participă băieţii noştri la aplicaţiile internaţionale. Caut în geantă acumulatorul să încarc mobilul, semnalele de avertizare sînt enervante. Şi numai ce nu e în geanta mea, tot ce vrei, dar acumulator nu găsesc. Îmi place să cred că sînt ordonată, dar iată ce caută o piesă de la avionul fiului meu Vlad şi o cutie mică de puzzle? Mi-am amintit, am cumpărat un joc de puzzle săptămîna trecută, cînd spunea că mai vrea o maşină! Seara, Vlăduţ va avea în program puzzle, la sigur vreo 30 minute va fi foarte concentrat! De la ştiri aflu că Ministerul Tineretului şi sportului are un ministru nou iar Tiraspolul se pregăteşte de vizita Patriarhului Kiril.

Miercuri

Ziua bună se cunoaşte de dimineaţă! Soare, cer senin, dispoziţie bună, şi multe activităţi. Încerc să sistematizez informaţia despre evenimentele care se vor organiza în garnizoanele militare Bălţi, Ungheni, Cahul şi Chişinău, în ziua de 2 martie. Sîmbătă vom se vor consemna 21 de ani de la începutul conflictului armat pentru apărarea Independenţei şi Integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Telefoane, discuţii laconice, precizări, cuvinte scrise în grabă, haos total în notiţe… dar după un timp, apar şi primele puncte din planul mediatic. Mă opresc din scris cînd aud sunete de goarna, privesc pe geam…în cîteva secunde alergam pe scări. Pe platoul Ministerului Apărării se desfăşoară repetiţia pentru detaşarea contingentului militar în Germania. Echipaţi corespunzător, 144 de militari sînt aliniaţi în faţa tribunii centrale. Printre beretele verzi, albastre şi negre, zăresc şi siluetele femeilor militare, sînt opt la număr. Sincer, le invidiez. Practic, o lună de zile vor fi în teatrul de operaţii, unde se vor derula acţiuni, schimb de experienţă, faze practice şi vor interacţiona cu colegii din alte armate. Ştiu că vor face faţă, sînt femei puternice şi nu se plîng pe viaţa grea. Sînt convinsă că fiecare îşi alege drumul şi îl parcurge aşa cum poate şi cum îl duce mintea… După prînz, întîmpin reporterul de la un portal de ştiri, pentru a realiza un interviu cu comandantul Armatei. Mai departe urmează iar sunete, multe, de data asta mă sună feciorul mai mare, Bogdan, mîine are lecţie deschisă şi trebuie să facă un referat la geografie, îi promit că îl ajut, dar nu știu de unde să găsesc informaţia… mai repede să înceapă vacanţa!

Joi

Ziua începe cu o melodie dragă auzului şi inimii…da, îmi şopteşte inima, simte că aproape-i primăvara… Nu cînt mult, planul mediatic nu este finisat. Vorbesc la telefon cu comandanţii centrelor militare din Bălţi, Glodeni, sun şi pe comandantul divizionului de Artilerie din Ungheni, toţi sînt în verva definitivării activităţilor pentru Ziua Memoriei, 2 martie. La ora stabilită, la Ministerul Apărării începe ceremonia prilejuită de detaşarea contingentului Armatei Naţionale la exerciţiul multinaţional de pregătire pentru misiuni de menţinere a păcii Mission Readiness Exercise. Militarii noştri pleacă la baza militară din Hohenfels, Germania, unde împreună cu alţi militari din 12 ţări se vor antrena pentru misiuni de menţinere a păcii. De fiecare dată cînd în Armata Naţională sînt organizate astfel de activităţi, unde se intonează imnul de stat, şi toţi cei prezenţi, începînd de la soldat şi pînă la ministrul apărării, îl cîntă, simt o mîndrie, că în pofida tuturor greutăţilor, avem oameni devotaţi serviciului militar şi ţării. Unii colegi, reprezentanţi ai mass-media, au rămas foarte impresionaţi de ceremonie, chiar dacă soarele cu dinţi şi vîntul rece, ne-a cam îngheţat. Dar lucru este lucru, iar jurnaliştii îşi fac şi ei meseria, aşa cum ştiu mai bine! Fluxul de ştiri abundă de titluri care mai de care… azi nici nu am timp să le urmaresc şi citesc, se pare că ultima zi de iarnă din anul 2013 nu se vrea de loc să fie liniştită! Ziua îmi trece ca un fulger, telefoane, email-uri, sms… acestea din urma chiar mă supără, nu agreez comunicarea prin sms! Îmi place să vad expresia feţii, ochii omului, să aud vocea atunci cînd vorbesc cu el. Cu toate tehnologiile moderne, se pare că trebuie să te conformezi şi cu astfel de comunicare. Cred că sînt ani buni de cînd nu am scris o scrisoare pe care să o duc la oficiul poştal… Seara am vorbit cu cei dragi inimii mele şi cu sufletul împăcat închid ochii… am reuşit multe azi, dar rar cînd sînt şi mulţumită de rezultate, azi e o excepţie!

Vineri

Prima zi de primăvară! Gata, am scăpat de iarnă? Primul mă felicită Bogdan, îmi dă un Mărţişor, îl cuprind şi zîmbesc. Cînd era mai mic confecţiona mărţişoare, azi le cumpără, e mare băiatul mamei! Pe stradă văd copii, femei şi bărbaţi purtînd la piept acest simbol al primăverii, mă bucur să văd că tradiţia se mai păstrează. La serviciu facem schimb de mărţişoare cu colega mea Diana, glumim, ambele avem dispoziţie bună. O sun pe mama şi o felicit, promit că mîine vin în vizită. Plec la o şedinţă în Statul Major. Ascult atent şi notez, practic toţi militarii din Armata Naţională mîine vor fi implicaţi în activităţile organizate de Ziua Memoriei. Răsfoiesc un număr proaspăt al revistei „Oastea Moldovei”, multe materiale sînt despre războiul din 1992. Îmi rezervez cîteva minute să distribui pe reţelele de socializare cîteva reportaje despre detaşarea contingentului nostru peste hotare. Telefonul sună, la celalalt capăt primesc felicitări şi urări de bine, e plăcut să ştii că cineva se gîndeşte la tine. De la un prieten primesc pe profilul meu, un cîntec din repertoriul formaţiei Holograf. „Primăvara începe cu tine”, frumoasă melodie, o fredonez de cîteva ori. Se pare că azi toate cîntecele despre primăvară sînt în top! În topul inimii! Se simte că e prima zi de primăvară, oamenii devin un pic mai atenţi şi buni. Adevărat, primăvara începe cu noi, atunci cînd sîntem mai buni şi împăcaţi!
XS
SM
MD
LG