Linkuri accesibilitate

Baricadele foştilor guvernanţi


Comuniștii protestînd la Chișinău împotriva... Uniunii Europene
Comuniștii protestînd la Chișinău împotriva... Uniunii Europene

Dacă grupările criminale conduc ţara, de ce reprezenatanţii PCRM mai stau în Parlament şi nu au început încă revoluţia?



Am luat în mîini săptămînalul Comunistul de vineri şi mi-a sărit în ochi dintr-odată titlul principal scris cu litere groase: Voronin: „Sîntem gata să declanşăm şi revoluţie, nu doar alegeri”...

Mi-am amintit că liderul comunist a pomenit într-adevăr revoluţia într-un recent discurs, dar nici prin minte nu mi-a trecut să iau în serios această probabilitate. Acum, dacă ziarul partinic ne scoate în faţă revoluţia, ce să credem? Că miile de proletari, ghidate de PCRM, vor lua pe bune cu asalt instituţiile în care s-au aciuat actualii guvernanţi? Sper să nu se ajungă pînă acolo şi nici nu cred că masele au nevoie de aşa ceva.

Alături, pe aceeaşi prima pagină, găsim o declaraţie a PCRM. Din ea aflăm că Republica Moldova „se află sub controlul total al unor grupări criminale rivale”. Aici sînt din nou pătruns de nedumerire. Păi, dacă grupările criminale conduc ţara, de ce reprezenatanţii PCRM mai stau în Parlament şi nu au început încă revoluţia? Ce mai aşteaptă comuniştii? Criminalii sînt incorigibili, nu? Sau poate toate cuvintele astea murdare sînt folosite numai pentru a electriza fanii comuniştilor?

Citesc mai departe declaraţia PCRM şi devin tot mai descumpănit. Comuniştii constată că „au dispărut declaraţiile cu privire la libertăţile europene, reforme, modernizare, iar guvernanţii şi-au recunoscut incompetenţa”. Să fim serioşi! Eu unul numai discursuri despre integrarea europeană şi reforme aud mereu. Sau poate eu nu trăiesc în ţara în care munceşte PCRM?

În sfîrşit, comuniştii vor alegeri anticipate, vin cu cîteva iniţiative, şi avertizează: „Refuzul de a examina iniţiativele va fi considerat menţinere ilegală a puterii de stat. În acest caz, opoziţia şi societatea civilă nu vor avea altă soluţie decît să organizeze acţiuni democratice menite să impună Alianţa să capituleze politic”...

Şi aici îmi vine să bolovănesc ochii de uimire. Cum adică nu aveţi altă soluţie decît să organizaţi acţiuni democratice, tovarăşi? Păi, nu zice pe aceeaşi pagină Vladimir Voronin că sînteţi gata să declanşaţi o revoluţie? Păi, voi de fapt ce plănuiţi să faceţi în viitorul apropiat? Acţiuni democratice sau o revoluţie? Sau nici nu mai contează ce o să faceţi? Important e să reveniţi la putere, nu?
XS
SM
MD
LG