Linkuri accesibilitate

Campania „Pentru ea”


Un program naţional de informare a femeilor despre necesitatea controlului medical regulat, care ar putea ajuta la depistarea cancerului.


Timp de o săptămână, sub sloganul „Pentru ea”, Compania Naţională de Asigurări în medicină, împreună cu Ministerul Sănătăţii şi Institutul Oncologic vor desfăşura un program naţional pentru a informa femeile despre necesitatea controlului medical regulat, care ar putea ajuta la depistarea cancerului. Ultimele date statistice arată că în Republica Moldova anual cele mai multe femei mor din cauza cancerului la sân şi al cancerului de col uterin. Profilaxia poate salva vieţi, dar eficienţa ei depinde de paciente şi de costuri. Relatează Tamara Grejdeanu:

Examinarea medicală de depistare a maladiilor canceroase în Republica Moldova se face gratuit, în baza unei simple programări la medicul de familie. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, femeile ajung la medic atunci când boala este deja în stare avansată şi tratamentul este mult prea anevoios, ori chiar fără şanse, spune Mircea Buga, directorul Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină. În opinia sa, această stare de lucruri se explică nu doar prin informarea insuficientă, dar şi prin lipsa de responsabilitate personală pentru propria sănătate:

Mircea Buga
Mircea Buga
„Într-adevăr, informaţie este foarte puţină, spre regret. Lumea nu ştie întotdeauna că există programe de screening, programe profilactice, care sunt gratuite şi poţi să te adresezi şi să beneficiezi gratis de investigaţii - şi în cazului screening-ului de cancer mamar, şi de col uterin. Mai ales că incidenţa sau cele mai multe cazuri de cancer şi decese în rândul populaţiei sunt la cancerul mamar, din toate categoriile de cancer. Aşa că, până la urmă, trebuie de lucrat intensiv în direcţia asta.”

Directorul Institutului Oncologic, Victor Cernat, spune că nu există persoană care să nu ştie că depistarea maladiei în stare incipientă măreşte considerabil şansele de supravieţuire:

Victor Cernat
Victor Cernat
„Dacă patologiile se depistează în stadiile incipiente, adică în stadiul întâi şi doi, 90-95 la sută, dacă se supun tratamentelor, dacă tratamentele sunt complicate, complexe, atunci şansele de supravieţuire sunt foarte mari, adică 90 la sută din suta de femei supravieţuiesc în urma acestor tratamente. Dacă este vorba de stadiul trei, nemaivorbind de patru, atunci este vorba de 48-49 la sută supravieţuire, fiindcă îi vorba atunci de stadiul trei de metastază, de răspândirea, progresarea procesului.”

Am încercat să aflu cum argumentează femeile faptul că nu merg cu regularitate la medic şi ce părere au despre examinarea de prevenire a maladiilor?

„Nu există o educaţie în acest sens, lucrul dat trebuie educat de mic. Dacă fetiţa ştie că mama merge şi este un lucru normal, când creşte, este normal şi pentru ea să facă acest lucru. La noi în societate nu este deprinderea dată, probabil - în şcoli să se vorbească mai mult, probabil o promovare mai bună a programelor date.”

Europa Liberă: Dumneavoastră aţi mers al medic?

„Sincer nu, atât timp cât mă simt bine nu merg niciodată, la nici un medic.”

„În general, suntem o generaţie care nu are cultivată încrederea în medicină. O femeie care să fie sănătoasă are nevoie de adresări de două ori pe an.”

Europa Liberă: De cealaltă parte, medicii sunt suficient de deschişi pentru a le informa despre posibilităţile de a face tratament?

„Trebuie să găseşti un medic potrivit, ca să ai încredere.”

„În primul rând, fiecare persoană pentru dânsa-i primul medic, neştiind, nefiind informate nu se adresează şi de asta se întâmplă că se ajunge al ceva tragic.”

Europa Liberă: Dar de unde vine frica de a merge al medic, de a se face un control medical, de ce nu se face la timp?

„Ştiu că dacă se duc al medic trebuie să cheltuie foarte mult şi apoi zic că ce o să am de tras, trag aşa dar nu mai merg.”

Specialiştii sunt de părere că iniţiativa de a face un control medical preventiv trebuie să vină atât din partea pacienţilor, cât şi a medicilor de familie, care ar trebui să îşi asume obligaţia să informeze femeile despre posibilitatea examinării gratuite. Numite screening oncologic, astfel de proiecte vor fi iniţiate nu doar în capitală, dar şi în raioanele Soroca, Ştefan Vodă, Călăraşi, Orhei şi Dubăsari.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG