Linkuri accesibilitate

Disputele din Moldova văzute de ziariștii de la București


Scenariul moldovean seamănă mult cu ceea ce s-a întâmplat în alte două ţări ale Parteneriatului estic, Ucraina şi Georgia (România liberă).



Presa de la Bucuresti publica informatii si analize despre situatia politica de la Chisinau, dupa votul de ieri pe motiunea de cenzura. Publicația gandul.info imbratisează părerea presedintelui liberalilor moldoveni, Mihai Ghimpu, si anume ca singurul castigator din confruntarea politica de acolo este Rusia.

Evolutiile din ultimele luni sunt reconstituite in articolul lui Paul Ciocoiu, din Evenimentul zilei. El aminteste si cat de greu a fost depășită cealaltă criză politică, criza imposibilității prelungite de a alege un presedinte. Parlamentul moldovean l-a ales pe Nicolae Timofti abia in primavara lui 2012. „Blocajul de acum riscă să aibă consecinţe mult mai dure şi, probabil, iremediabile”, mai scrie autorul acestui articolul.

In Romania libera, Cristian Campeanu semneaza o analiza pe tema caderii guvernului Filat. „Criza intervine într-un moment în care Moldova primise cele mai solide asigurări privind semnarea la sfârşitul acestui an a Acordului de Asociere şi Liber Schimb cu Uniunea Europeană, primul pas către o viitoare aderare la UE. Torpilarea procesului de integrare europeană a Moldovei ridică suspiciuni întemeiate că în spate [...] se află, de fapt, umbra ameninţătoare a Kremlinului”, scrie Campeanu.

Despre premierul Vlad Filat, comentatorul noteaza ca este un politician „abraziv” şi „îndrăgostit de putere”, el ar fi „mizat totul pe teama de instabilitate a membrilor coaliţiei şi a pierdut”. Asadar, votul pe motiunea de cenzura este fie tradare a celorlalte partide din fosta Alianta, fie rezultatul unui calcul gresit. În oricare dintre variante, sugereaza Campeanu, premierul Filat este raspunzator. Este amintit ca un indiciu faptul ca Vlad Filat nu a luat nicio clipa in calcul ideea unui alt premier din partea partidelor pro-europene.

Cristian Campeanu reaminteste momentele-cheie care adusesera recent Moldova in postura de premiant al plutonului de tari aspirante la aderare. Accentul cade pe rolul jucat de cancelarul german Angela Merkel, dar si pe sprijinul constant al Romaniei. Din păcate, scenariul moldovean seamănă mult cu ceea ce s-a întâmplat în alte două ţări ale Parteneriatului estic, Ucraina şi Georgia, mai scrie comentatorul. În ambele tari, conducerea pro-europeană a fost torpilată din interior de câte un oligarh apropiat Kremlinului, cu acces nelimitat la sume de bani uriaşe. Cu acești bani au fost create imperii media, iar cu ele a putut fi destabilizata puterea, preluată apoi de opozanţi pro-ruşi, arata Romania liberă.
XS
SM
MD
LG