Letonia a solicitat oficial intrarea în zona monedei unice europene, o cerere considerata de liderii de la Riga drept „extrem de importantă” pentru economia ţării lor. În conditiile în care se vorbeste aproape continuu de doi ani încoace despre criza din zona euro, dorinta de aderare a Letoniei poate fi considerată un semn că politicienii din Europa de Răsărit continuă să aibă încredere în euro. Mai multe de la Oana Serafim care rezuma mai multe depese ale agentiilor de presă.
Letonia a spus din 2004, cînd a fost admisa in Uniunea Europeana, că vrea să adere la euro. Ca şi Lituania vecină şi Letonia a trecut printr-o perioadă de framintări politice şi grave probleme financiare după 2008, cind economia lor s-a contractat cu o cincime.
Dar amindoua şi-au revenit, scrie agenţia Reuter. Letonia a fost ajutată de un ajutor de la FMI si Uniunea Europeană în 2009 şi de atunci a rămas concentrată pe intenţia de a adera la zona euro. Estonia este in zona euro din 2011.
Ministrul leton al finanţelor, Andris Vilks, explica decizia ţării sale, ieri, la Bruxelles, după ce a depus cererea oficială: „Este foarte, foarte important pentru noi să avem euro. Este un instrument foarte important pentru creşterea economiei noastre şi pentru investitii şi cred că este şi o veste bună pentru întreaga zonă euro, căci o nouă ţară, prudentă din punct de vedere fiscal, cu o experinţă serioasă în fosta criză economică şi care a învăţat o mulţime de lecţii în acea perioada, va aduce un plus de valoare zonei euro.
Experţii economici spun că este mai uşor pentru ţări precum Letonia si Lituania să adere la zona euro decît Cehia sau Polonia care sunt prudente încă faţă de un astfel de demers.
Din punct de vedere politic, aderarea la moneda unică europeană va însemna şi ţinerea mai la distanţă a Rusiei, prea puternicul lor vecin şi consolidarea legaturilor cu Occidentul european.
Dar, scrie agenţia Reuter, chiar daca liderii de la Riga sunt încîntaţi de aceasta perspectivă şi vorbesc despre un nou moment „istoric” pentru Letonia, sondajele de opinie arată că populaţia este îngrijorată şi că se teme de mărirea preţurilor şi de pierderea controlului asupra propriei economii.
Pentru a adera la 1 ianuarie 2014 la euro, Letonia va trebui să mai treacă anumite etape de evaluare, după cum a precizat comisarul Uniunii pentru afaceri economice şi monetare, Ollie Rehn:
„În conformitate cu prevederile tratatului Uniunii, Comisia Europeana şi Banca centrală europeană vor analiza în profunzime şi cu obiectivitate gradul de pregătire al Letoniei pentru aderare la zona euro şi concluziile noastre vor fi prezentate la sfîrşitul lunii mai, inceputul lunii iunie…”
Guvernul de la Riga spune că îndeplineşte toate criteriile necesare referitoare la datorii, deficit, infaţie şi dobînzi pe termen lung. Premierul Valdis Dombrovskis spune că pînă la urmă letonii vor sprijini aderarea la euro, pentru că se vor incuraja investitiile şi creşterea economică, dar că nu intenţionează să organizeze un referendum pe aceasta temă.
Lituania, la rîndul ei afirmă că ia în considerare aderarea la euro în 2015 sau 2016…