Linkuri accesibilitate

Graham Watson: „Lupta unor lideri politici pentru putere economică pune în pericol progresele Moldovei”


Europarlamentarul Graham Watson, liderul Partidului European Liberal Democrat şi Reformist
Europarlamentarul Graham Watson, liderul Partidului European Liberal Democrat şi Reformist

Europarlamentarul britanic cere dezbaterea de urgenţă a situaţiei din Moldova în Parlamentul European.


Interviu în exclusivitate cu Graham Watson, lider al Partidului European Liberal Democrat şi Reformist, fost preşedinte al grupului ALDE din Parlamentul European. Politicianul britanic solicită dezbaterea situaţiei Moldovei la Parlamentul European în sesiunea de săptămâna viitoare, de la Strasbourg.

Europa Libera: Domnule Watson, coalitia pro-europeana aflata la guvernare la Chisinau nu a trecut testul unei motiuni de incredere, asa incat guvernul a cazut. Cum ati primit aceasta veste?

Graham Watson: Asta se intampla atunci cand liderii politici se lupta pentru interese economice individuale in loc sa se concentreze asupra interesului tarii in ansamblu. Cred ca pericolul real in dificultatile prin care trece Alianta pentru Intergrare Europeana este ca progresul Moldovei catre Uniunea Europeana va fi intarziat, iar drumul sau european poate chiar deviat.

Europa Libera: Va e teama ca in cazul in care vor fi organizate alegeri anticipate si guvernarea va avea o alta configuratie reformele europene nu vor fi duse mai departe?

Graham Watson: Inteleg ca presedintele incearca sa evite alegerile pe cat posibil si sa constituie un guvern in cele 45 de zile cat ii permite constitutia. Ii urez presedintelui Timofti succes insa cred ca este datoria liderilor partidilor din coalitia de guvernare, mai ales a Partidului Liberal Democrat si a Partidului Liberal sa depuna un nou efort pentru constituirea unui nou guvern. Daca esueaza, trei ani de munca vor fi aruncati la cos.

Europa Libera: Cum apreciati felul in care premierul Filat a reusit sa administreze aceasta criza?

Graham Watson: Nu doresc sa arunc vina asupra unei anumite persoane. Cred ca cei mai multi oameni stiu care este miza, respectiv suprematia economica intre un membru marcant al liberal-democratilor si un altul de la PD. Voi cere o dezbatere despre situatia din Moldova in Parlamentul European, saptamana viitoare, pentru a vedea ce putem face pentru a ajuta Moldova sa iasa din aceasta situatie in care doua personalitati nu mai pot lucra impreuna.

Europa Libera: Uniunea Europeana acorda deja un sprijin consistent Moldovei, fie ca vorbim de sustinere financiara sau expertiza. Care este atmosfera acum intre sustinatorii Moldovei din structurile UE?

Graham Watson: Statele membre, structurile UE intre care si Parlamentul Eurpean isi doresc sa vada investitii in continuare in Moldova dar si sa vada imbunatatiri la nivelul guvernarii in tara, in sistemul juridic, in lupta impotriva coruptiei, astfel ca Moldova sa ramana pe calea integrarii europene. Dar in cele din urma moldovenii insisi vor alege daca vor ramane pe acest drum in continuare. Se pare ca in acest moment o parte a liderilor politici este dornica sa puna in pericol toate progresele care s-au inregistrat pana acum din cauza unor lupte interne pentru puterea economica.
XS
SM
MD
LG