Linkuri accesibilitate

Ion Sturza: „Noi suntem un pic mioritici şi mai mult cred că balcanici”


Ion Sturza
Ion Sturza

Fostul premier despre rolul factorilor externi în criza politică din R. Moldova.


Europa Liberă: Domnule Sturza, declanşarea războiului politic deocamdată nu aduce pace. Factorul extern pe cât de determinant poate fi el în aplanarea acestei crize politice de la Chişinău?

Ion Sturza: „Trăim într-o ţară mică şi lipsită de resurse şi bineînţeles nu putem să ne permitem luxul de a fi o ţară închisă. Noi avem nevoie de deschidere economică, de o societate deschisă şi avem nevoie să beneficiem de poziţia noastră geografică de a fi vecin cu o mare putere economică cum este Uniunea Europeană. Moldova niciodată nu a fost atât de aproape în a soluţiona trei probleme fundamentale în relaţiile sale cu Uniunea Europeană cum este acum: în domeniul unui Acord de Asociere, în domeniul liberului schimb şi în domeniul liberalizării regimului de vize. Lucrurile acestea nu au fost făcute doar de partea moldovenească, trebuie să conştientizăm că a fost un efort mare făcut şi de partenerii noştri externi. Ei au depus multe eforturi şi au pus la bătaie reputaţia lor profesională şi politică şi acum ar fi un mare păcat pentru ei ca acest lucru să fie spulberat de criza politică de la Chişinău. De aceea eu cred că vor fi şi sunt presiuni din exterior ca la Chişinău să se stabilizeze situaţia politică, să fie cât mai rapid posibil instaurat un guvern care să-şi reconfirme adeziunea faţă de ce au făcut guvernele anterioare.”

Europa Liberă: Mesajul partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova e că alegerile parlamentare anticipate ar fi un dezastru. Pe de altă parte doar se insistă pe ideea că democraţia costă şi alegerile sunt exerciţiul cel mai bun, de ce atât de mult sunt îngrijoraţi cei din exterior de un posibil, eventual scrutin anticipat?

Ion Sturza: „Sunt trei aspecte. Primul este timpul. Pentru că alegerile vor dura şi vor amâna foarte multe procese în derulare, deci lucrurile vor întârzia cel puţin cu un an. Doi, nu este evident care vor fi rezultatele acestor alegeri, pentru că sondajele mai puţin oficiale arată o înfrângere zdrobitoare a partidelor care astăzi se află la guvernare. Şi al treilea, sincer să vă spun, în discuţiile private cu cei din occident, pentru dânşii este foarte greu de înţeles sursa acestui conflict de la Chişinău, care de fapt nu are la origini nici doctrine, nici orientări, nici principii şi valori, cum spunem noi câteodată în bătaie de joc, doar conflictul între orgoliile a două sau trei persoane. Asta-i un lucru care este astăzi de neînţeles pentru occidentali.”

Europa Liberă: Domnule Sturza, şi dacă din vest mesajele sunt tot mai multe şi directe pentru autorităţile de la Chişinău, cei din est deocamdată tac, au luat apă în gură. Faptul că întârzie să vină vreun mesaj de la Moscova, ar vorbi despre ceva?

Ion Sturza: „Rusia niciodată nu preferă să îşi expună public punctul de vedere asupra situaţiilor, doar în cazuri extreme când ei pe faţă aderă sau îşi arată suportul unei părţi sau altei. Nu cred eu că astăzi situaţia din Republica Moldova pe ei îi descurajează, mai degrabă îi încurajează.”

Europa Liberă: Dar dacă ţinem cont şi de aceste sondaje de opinie care ne arată foarte clar că opţiunile moldovenilor deocamdată ar fi cincizeci la cincizeci. Cincizeci pentru eurointegrare, cincizeci pentru o posibilă integrare euro-asiatică. Credeţi că dacă se prelungeşte criza ar putea aceste simpatii să devină mai pronunţate, în favoarea vectorului pro-est sau pro-vest?

Ion Sturza: „Odată cu compromiterea clasei politice, exponentul anumitor viziuni şi anumitor doctrine, scade şi numărul adepţilor la o teorie sau alta. Bineînţeles că clasa politică, astăzi, care la Chişinău este la guvernare, sperăm că se va menţine la guvernare. A compromis prin comportamentul său ideile integrării europene. Eu mai degrabă aş spune că există nu un euroscepticism. Până la urmă oamenii dacă sunt întrebaţi, ce vrei tu? în ce ţară vrei să trăieşti? într-o ţară democratică, prosperă, într-o ţară cu liber trafic şi circulaţie, într-o ţară europeană, oamenii majoritatea o să spună că doresc acest lucru. Însă lucrurile acestea, din păcate, sunt asociate cu comportamentul parţial, sau total compromis al guvernanţilor de la Chişinău. Şi de aceea aici este un element de scepticism. Eu totuşi cred că marea majoritate a populaţiei înţelege care este viitorul ţării.”

Europa Liberă: Cum ar trebui cetăţenii Republicii Moldova să înţeleagă acest mesaj pentru ţară, venit din partea Comisarului european pentru extindere şi politică europeană de vecinătate, Stefan Fule? El spunea că liderii de la Chişinău trebuie să renunţe la emoţii şi să pună pe primul loc interesul naţional pentru a nu pierde ceea ce au realizat…

Ion Sturza: „Noi suntem un pic mioritici şi mai mult cred că balcanici. Totdeauna intrigam. Supărarea, emoţiile au ieşit pe prim plan şi au umbrit logica şi interesul de fapt al statului. Aici cred că o dată cu trecerea timpului, timpul am în vedere în termen scurt, emoţiile se vor aşeza, va veni raţiunea. După câte înţeleg eu toate părţile sunt dispuse astăzi să discute, să negocieze. Poate mai puţin Partidul Liberal este gata astăzi al nişte compromise.”

Europa Liberă: Tocmai domnul Ghimpu, Mihai Ghimpu, liderul liberalilor se află la Bruxelles.

Ion Sturza: „E un lucru bun că merge, pentru că acolo el o să vadă care de fapt este atmosfera şi numai să nu supraliciteze, să nu-i pară că chiar cei din exterior îi dau atâta importanţă.”

Europa Liberă: Domnul Sturza, acum mai rămâneţi la ideea pe care aţi anunţat-o anterior că mai degrabă alegeri parlamentare anticipate decât crearea AIE-3?

Ion Sturza: „Îmi revine un element de optimism totuşi, optimism legat de AIE-3, dar nu optimism de cum se vor dezvolta lucrurile la Chişinău, pentru că nu este eliminată sursa acestor tensiuni şi acestor contradicţii, din păcate, şi asta pe mine mă îngrijorează. Poate că nu o să ajungem la alegeri, dar nu o să ajungem nici la o pace durabilă va fi o balanţă şubredă cu contrapuneri.”

Europa Liberă: Şi ce are de câştigat Moldova şi cetăţenii ei de la asta?

Ion Sturza: „Nimic, cineva şi-a satisfăcut un orgoliu şi acum caută disperat să vină cu ideea că uite 50 la 50 este o remiză, hai să o începem de la început sau din punctul din care am plecat atunci când am început cu demisia.”

Europa Liberă: Credeţi că va veni preşedintele ţării, domnul Timofti, cu o candidatură pentru funcţia de premier să o înainteze ?

Ion Sturza: „El va veni atunci când va avea certitudinea că această candidatură va fi votată. El nu va forţa în nici un caz nota, este un om cu raţiune şi nu cred că se va da emoţiilor sau şantajului, indiferent că va fi şantaj din interior sau din exterior.”
XS
SM
MD
LG