Linkuri accesibilitate

Dificilă e chestiunea valorilor UE...


Timothy Garton Ash
Timothy Garton Ash

T. Garton Ash: „am tot spus țărilor candidate că trebuie să fie modele de democrații liberale, cu domnia legii, presă liberală, economie de piață funcțională etc. Dar dacă ne uităm astăzi la UE, la ce se întâmplă în Ungaria sau în Italia lui Berlusconi...”



La Bruxelles are loc forumul „Fondului Marshall German”, un institut bipartizan de studii din Statele Unite. Printre vorbitorii cei mai așteptați s-a numărat istoricul și comentatorul britanic Timothy Garton Ash, care i-a acordat astăzi un interviu corespondentul Europei Libere la Bruxelles, Rikard Jozwiak.

Europa Liberă: Mai are sens ca UE să-și continue extinderea?

T. Garton Ash:
„Continuarea extinderii este esențială. UE are nevoie de ea în mod strategic, pentru că ponderea ei economică și demografică în lume este în scădere. E nevoie de continuarea extinderii UE, inclusiv – în opinia mea - cu Ucraina și Turcia, două țări mari.”

Europa Liberă: Ce credeți despre apatia crescândă față de UE la vecinii ei răsăriteni?

T. Garton Ash:
„Pentru dans e nevoie de doi parteneri, iar Ucraina tocmai și-a compromis singură șansa unei candidaturi serioase la UE prin lucrurile pe care nu a reușit să le facă, în ciuda bunăvoinței din vremea revoluției portocalii, care între timp s-a disipat. Polonia a fost o mare avocată a includerii Ucrainei, dar asta a fost o sarcină foarte dificilă pentru că Ucraina a vrut să joace la două capete.

Părerea mea este că din punct de vedere strategic, într-o lume cu mari puteri în ascensiune ca China, India, Africa de Sud sau Brazilia, Europa are nevoie să-și mențină partea ei de putere, iar pentru asta ar trebui să ne dorim extinderea.”

Europa Liberă: Cum credeți că ar trebui să arate în viitor relația UE cu Rusia?

T. Garton Ash:
„Rusia a pierdut un imperiu, dar încă nu și-a găsit alt rol. Rusia trebuie să decidă ce vrea să fie. Așa cum știm bine noi, britanicii, asta poate să dureze. E destul de greu să pierzi un imperiu. Rusia și l-a pierdut foarte repede și în mod admirabil - adică pașnic, pentru că nu a luptat. Numai când Rusia se va hotărî ce vrea să fie, dacă vrea să fie un imperiu, o civilizație alternativă sau o țară eurasiatică mai mult sau mai puțin normală vom putea discuta cum o să arate relația noastră pe termen lung. Eu cred că în viitorul previzibil va trebuie să fie un parteneriat special.”

Europa Liberă: Cum ar urma să arate un asemenea parteneriat?

T. Garton Ash:
„Nimeni nu știe, dar e important de spus că nu va fi perspectiva aderării la UE, pe care Rusia însăși nu o îmbrățișează, spre deosebire de Turcia. În Europa ne pricepem la relații care duc la primirea în Uniune. Așa s-a întâmplat cu cele mai multe țări membre, cu excepția celor fondatoare, șase la număr. Aceasta este relația pe care trebuie să o avem cu Turcia și pe termen mai lung cu Ucraina. Ceea ce încă nu știm să facem este o relație cu vecini importanți care nu duce până la urmă la aderare.”

Europa Liberă: Ați menționat țări ca Ucraina sau Turcia, dar care va fi viitorul țărilor dintre UE și Rusia, ca Belarus, Moldova, Armenia sau Georgia?

T. Garton Ash:
„Pe termen lung răspunsul e ușor. Sunt țări care cu cât devin mai libere cu atât vor mai mult să facă parte din UE, odată ce vor îndeplini criteriile aderării. Eu aș pune pariu că în 20-25 de ani vor deveni membre în Uniunea Europeană. Asta e ușor.

Mai dificilă e chestiunea valorilor UE. Până acum am tot spus țărilor candidate că trebuie să fie modele de democrații liberale, cu domnia legii, presă liberală, economie de piață funcțională etc. Dar dacă ne uităm astăzi la UE, la ce se întâmplă în Ungaria sau în Italia lui Berlusconi... Te întrebi dacă asta nu este o dublă măsură. Țările sunt silite să fie modele europene până ce intră în Uniune, după care pot să dea oricui în cap. Metaforic vorbind.”

Europa Liberă: Va supraviețui euro?

T. Garton Ash:
„Cred că zona euro va supraviețui, dar întrebarea este cu ce preț pentru societățile și politicile din sudul Europei, care trec prin greutăți pe care nimeni nu și le putea imagina în urmă cu cinci sau zece ani și care provoacă radicalizarea politică.”
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG