Linkuri accesibilitate

Achitarea lui Cravcenco readuce în discuție relațiile interetnice din R.Moldova


Primăria şi Consiliul municipal Bălţi
Primăria şi Consiliul municipal Bălţi

Profesorul Cravcenco de la Bălți a fost achitat în primul dosar pornit după ce și-a insultat elevii de etnie rusă.


Săptămâna trecută un tribunal din Bălți l-a achitat pe profesorul Victor Cravcenco într-unul din cele două dosare pornite după ce a fost văzut pe internet cum își insulta elevii în sala de clasă pentru că aparțin etniei ruse. Detalii despre achitarea lui Cravcenco în dosarul civil și reacțiile actorilor unui caz care a readus în discuție relațiile interetnice din Moldova, în relatarea Allei Ceapai.

Judecătoarea din Bălţi, Elena Grumeza, care a instrumentat cauza civilă, l-a declarat nevinovat pe Victor Cravcenco fostul profesor de la şcoala profesională nr.5. Ea a calificat drept o opinie personală discursul rusofob prin care profesorul şi-a insultat elevii de etnie rusă. Decizia judecătoriei l-a nemulţumit pe preşedintele filialei din Bălţi a fundaţiei "Soluţia", Alexandru Nesterovschi. El este cel care a depus în instanţă plângerea, solicitând ca profesorul să-şi ceară scuze în public şi să achite o amendă simbolică de 10 lei. Alexandru Nesterovschi spune că va ataca decizia judecătoriei la Curtea de Apel:

„Considerăm că judecătoria nu a procedat corect, declarându-l nevinovat. Pentru că discursul domnului Cravcenco la acea lecţie i-a înjosit nu doar pe elevi prezenţi în sala de clasă, dar toată populaţia rusofonă din Republica Moldova. Noi nu am solicitat tragerea la răspundere penală, ci doar o pedeapsă simbolică - să-şi ceară scuze în public. Din considerente morale, omeneşti l-am rugat să-şi ceară scuze, dar el nu a vrut.”

Pe de altă parte, profesorul Victor Cravcenco consideră echitabilă decizia judecătoriei de la Bălţi. El spune că nu ar avea pentru ce să-şi ceară scuze:

„Contactaţi cu judecata. Eu sunt mulţumit cum a făcut judecată, mai mult nu am ce vă spune.”

Europa Liberă: O să vă cereţi scuze cum vi s-a solicitat?

„Eu v-am spus tot ce am avut de spus.”

Anterior, profesorul a explicat că şi-a permis aceste declaraţii pentru că nu a mai putut răbda sfidările elevilor de etnie rusă care spuneau că Bălţi ar fi un oraş rusesc şi insultau poporul moldovenesc. A doua zi după incident, profesorul Victor Cravcenco a fost demis. Decizia a fost luată în unanimitate de administraţia şcolii profesionale nr. 5, după ce au văzut secvenţa filmată în care profesorul insultă elevii din grupa rusă, spune directorul şcolii Ion Vovc:

„Prin vorba ceea el a insultat vorbitorii de limbă rusă. el o încălcat regulile de comportare internă a şcolii. Dacă un elev insultă un profesor eu îl dau afară. şi dacă profesorul insultă un copil – tot îl dau afară. eu sunt un om înţelegător, dar cu acei oameni care fac treabă. Dar nu cu cei care sunt obraznici şi obijduiesc copiii. Dacă el îi ocăra de ce nu şi-au făcut temele, asta e altă treabă. Dar nu trebuie să le spui copiilor prostiile pe care le-a spus el. 20 de minute din lecţie în care el trebuia să înveţe copiii, dar el 20 de minute le-a ţinut notaţii care şi de unde a venit şi cu ce albituri umblă. O făcut ceea ce a gândit el, dar trebuia să gândească acasă, dar nu la lucru şi în timpul când făcea ore.”

Ion Vovc spune că imediat după ce a aflat despre incident a anunţat organele de drept. Drept urmare, Procuratura de la Bălţi a iniţiat un dosar penal care actualmente rămâne a fi pe rol. Profesorul Victor Cravcenco este cercetat penal pentru incitare la ură interetnică şi riscă până la trei ani de închisoare sau o amendă de 5 mii de lei.
Previous Next

XS
SM
MD
LG