Linkuri accesibilitate

A.Năstate a ieşit din închisoare. De ce s-au bucurat românii? (România liberă)


Impasul românesc şi cel european (Adevărul)


„Poporul s-a bucurat că, în sfârşit, Adrian Năstase a ieşit din închisoare. Tot poporul ştie foarte bine că fostul premier este doar o victimă a „diavolului” Traian Băsescu şi a Occidentului ticălos”. Asa sintetizează Gabriel Bejan, in Romania libera, starea de spirit a romanilor dupa eliberarea ieri, din inchisoare, a fostului premier social-democrat Adrian Nastase. Jurnalistul gaseste explicatia in acel mecanism care-i face pe romani sa-si proiecteze iluziile in trecut, un trecut din care au sters toate nemultumirile. Au facut-o deja cu Ceausescu, arata comentatorul de la Romania libera.
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:52 0:00
Link direct

In acelasi ziar, Laurentiu Mihu scrie că Adrian Nastase si-a coordonat foarte abil campania de reinventare politica, mirosind ca trucul va merge la romani. În cele aproape nouă luni de pușcărie, a pozat in martir, respectiv detinut politic, victima a regimului Basescu, desi ispasea o vina de drept comun. Prin blogul personal, i-a ghidonat permanent pe pesedisti, chiar si pe cei care nu mai voiau sa se asocieze cu el, cum sa stranga randurile si sa-i faca intoarcerea mai usoara. In acelasi timp, le-a inoculat ideea ca el este liderul din umbra al partidului. Atmosfera de Cantarea Romaniei pregatita lui Năstase de partidul condus de Victor Ponta aduce o veste foarte proasta romanilor, scrie comentatorul de la Romania lbiera. Citam: „adversarii declaraţi ai României şi cei ai domniei legii au în sfârşit de ce să jubileze. În echipa lor se pregăteşte să intre o piesă cu adevărat grea. Una care, pe deasupra, va câştiga rapid şi un suport popular semnificativ”.

Adevarul publica prima parte a unui interviu cu politologul Alina Mungiu Pippidi. In secventa de azi, invitata observa o schimbare importanta de perceptie, dupa esecul reformarii profunde a unor tari europene precum Spania, Italia sau Grecia. Trebuie renunțat la iluzia ca simpla apartenenta la Uniunea Europeana poate grabi dezvoltarea unui stat. „Noi am ajuns la momentul la care preşedintele Băsescu mi se pare că recunoaşte deschis: domnule, nu putem, hai să închidem pretenţia asta că putem fi stat social, că nu suntem în stare! Poate că e mai onest aşa, dar nu prea mai ai cum să faci asta dacă eşti în Uniunea Europeană”, rezuma Alina Mungiu Pippidi impasul romanesc, dar și pe cel european.
XS
SM
MD
LG