Linkuri accesibilitate

Cultura crizei politice în dezbatere la IPN


Continua negocierile în vederea formării unei noi majorităţi, continuă şi dezbaterile pe această temă.

Partidele din Alianţa pentru Integrare Europeană continua negocierile, dar pentru moment participanţii la discuţii nu vor să dea nici o informație concretă. Aşa că, astăzi, liberala Corina Fusu a spus presei că negocierile au fost „productive si consistente”, că participanţii au multe „teme de acasă”, că vor fi analizate „disfuncţionalităţile din diverse instituţii” şi reformulate „priorităţile” integrării europene. Normal, negocierile continuă. Mult mai animată a fost dezbaterea organizată de agenţia de ştiri IPN despre „Cultura crizei politice: realităţi, necesităţi şi norme”. Relatează Alla Ceapai.

Reprezentanţi ai partidelor de la guvernare, dar şi din opoziţia comunistă au fost adunaţi astăzi să discute în termeni mai ştiinţifici despre actuala criză politică. În lipsa democraţilor care nu au dat curs invitaţiei, liberalul Valeriu Saharneanu şi liberal-democratul George Mocanu au calificat criza politică drept una obişnuită, firească şi care poate fi depăşită. De altă părere este comunistul Artur Reşetnicov, care spune că actuala criză este una artificială, iar mărul discordiei rămâne a fi acordul de constituire a AIE, prin care au fost partajate politic funcţiile în instituţiile de drept. Iar singura soluţie, în opinia comunistului, ar fi alegerile anticipate. Cu anumite rezerve, analistul politic Igor Boţan, lasă loc şi pentru o altă soluţie şi anume refacerea coaliţiei de guvernare:

„Problema de ieşire din criză cum vor putea depăşi în primul rând criza morală. Eu nu cred că o pot depăşi. Să vedem dacă partidele din fosta coaliţie de guvernare se tem sau nu de alegeri anticipate. Dacă unii spun că ne temem, atunci trebuie să refacă alianţa. Dacă nu vă temeţi de alegeri anticipate, atunci să le provoace. Sau cum spune domnul Vlad Filat de ce să facem alegeri anticipate dacă oricum va fi același rezultat, da, s-ar putea să fie același rezultat, dar cu iertarea păcatelor din partea cetăţenilor.”

Dar până a primi iertare din partea cetăţenilor, Igor Boţan sugerează că liderii din fosta AIE ar trebuie să se ierte reciproc. O misiune aproape imposibilă a lăsat să se înţeleagă liberalul Valeriu Saharneanu. El a reiterat poziţia PL care nu va accepta un nou Guvern al Alianţei în frunte cu Vlad Filat:

„Am ajuns la acel hotar de la care nu putem merge mai departe. Adică acum cum să-l iertăm pe Vlad Filat? Iată dați-ne nouă o soluţie. Cum să spunem că da e rău că domnul Filat a gafat în felul acesta, dar daţi-ne motive ca să-l iertăm.”

În replică liberal-democratul George Mocanu a spus că liberalii nu trebuie să-l ierte pe ex-premierul Filat, iar Moldova trebuie să fie guvernată în continuare de cele trei partide de orientare pro-europeană. Dar iată ce a spus deputatul comunist Artur Reşetnicov:

„Eu nu îmi imaginez cum ei ar putea să se aşeze şi să negocieze între dânşii, dacă s-au numit reciproc şi acum să-şi ceară iertare unii de la alţii.”

Sociologul Ion Jigău crede că alegătorii nu vor ierta partidele din fosta coaliţie de guvernare şi că ele vor fi dur taxate în eventualitatea unor alegeri anticipate, asupra cărora insistă comuniştii:

„Electoratul priveşte elita politica ca pe nişte copii de la grădiniţă, adică ne-am certat, ne-am luat jucăriile şi am plecat. Tare mii teamă că electoratul nostru îi va taxa pe toţi politicienii noştri. Electoratul până la urmă pedepsește pe toți politicienii. Nu ştiu cum până la urmă se va săvârşi acest lucru acum, dar sunt sigur de asta.”

Aşa sau altfel, negociatorii partidelor din fosta majoritate parlamentară deja a doua săptămână continuă să se întâlnească la masa de tratative încercând să refacă AIE. Deciziile care se adoptă deocamdată nu se dau publicităţii, însă toate componentele fostei AIE au declarat că vor să evite alegerile parlamentare anticipate.
Previous Next

XS
SM
MD
LG