Linkuri accesibilitate

Programului de Securitate la Marea Neagră (Evenimentul zilei)


Crucișătorul american Monterey în Marea Neagră
Crucișătorul american Monterey în Marea Neagră

Apariţia cazacilor la Comrat (România liberă).



Apariţia cazacilor la Comrat este un avertisment adresat de Putin Chişinăului că acest conflict îngheţat poate fi oricând reaprins”, scrie Cristian Campeanu in Romania libera. El arata ca asanumitul batalion cazac al Bugeacului poate deveni oricand un instrument de şantaj al Rusiei, care poate dezechilibra situaţia fragilă din Basarabia. Analiza reaminteste ca New York Times a remarcat deja noua retorică nationalista a presedintelui rus. Cotidianul american o leaga de cazaci si de gruparile lor paramilitare. Ei par sa capete „tot mai multă influenţă şi putere în regiuni precum Novgorod sau Stavropol, unde ţin sub control populaţia musulmană” si ar putea fi oricand folositi ca ”forţa de şoc tradiţională a Rusiei”.

Evenimentul zilei consemneaza un dublu interviu, in care sunt invitati Serghei Konopliov, directorul Programului de Securitate la Marea Neagră al Universității Harvard, si Iulian Fota, consilierul pe probleme de securitate al presedintelui Traian Basescu. Expertul american apreciaza in mod deosebit contributia presedintelui Romăniei la derularea programului: „Acesta este omul care poate aduce cooperare regională în această parte a lumii”. In aceste conditii, Statele Unite doresc sa lase României coordonarea in regiune a programului.

Serghei Konopliov raspunde si unei intrebari referitoare la situatia din Transnistria. In opinia sa, conflictul trebuie rezolvat. Fara o solutie, Moldova nu va putea adera la Uniunea Europeana. In acelasi timp, nu de la Moldova se asteapta solutia, este nevoie de o abordare colectiva. „Moldova are nevoie de ajutor, iar Moldova îl primește de la UE, de la țări precum România și de la vecini, este implicată în diferite formate de negocieri și sper ca toate părțile implicate să găsească o soluție de care să beneficieze atât populația din Moldova, cât și din Transnistria”, a declarat pentru Evenimentul zilei directorul Programului de Securitate la Marea Neagra.

Revista 22 discuta ce variante de conducere a Partidului Democrat Liberal se profileaza dupa Convenția nationala a partidului, care va avea loc la sfarsitul acestei saptamani. Andreea Pora nu exclude o victorie a Elenei Udrea, impotriva actualului presedinte PDL Vasile Blaga. Comentatoarea nu agreeaza insa personajul. Considera ca Elena Udrea este o optiune gresita a sustinatorului sau, presedintele Traian Basescu, dar admite ca schimbarea de lider este vitala.

Pora semneaza, de asemenea, si interviul revistei 22 cu europarlamentarul Cristian Preda, unul dintre reformistii care sustin candidatura Monicai Macovei la conducerea PDL. Preda este precaut si insista pe ceea ce le aseamana pe cele doua contracandidate ale lui Blaga: amandoua pretuiesc linia politica a presedintelui Basescu si doresc reformarea partidului. Ea nu va fi insa posibila, mai arata Cristian Preda, fara o abordare inteleapta, graduala, a criteriilor de integritate. In opinia sa, e singura modalitate de a evita o dezertare in masa a pedelistilor catre Partidul National Liberal, aflat la putere.
XS
SM
MD
LG