Linkuri accesibilitate

Cum trebuie să fie făcută auzită vocea celor neauziți


Vlăduț Bucur, satul Brăviceni, Orhei.

Un îndrumar pentru jurnaliști.




Ziariștii pot juca un rol important în a mări gradul de acceptare a tinerilor cu dizabilități de către majoritatea populaţiei. Dacă sînt atenţi şi ştiu cum să relateze despre aceste cazuri speciale. Centrul pentru Jurnalism Independent şi organizaţia Hilfswerk din Austria au organizat un curs în care sînt folosite studii de caz pentru a-i sensibiliza pe ziarişti. Detalii de la Tamara Grejdeanu.

Felul în care jurnaliştii scriu despre copiii şi tinerii cu dezabilităţi ar trebui să se concentreze în primul rând pe drepturile lor, astfel încât, în subiectele care a apar în atenţia publicului să fie auzită vocea celor neauziti, este de părere Alina Radu, directoarea „Ziarului de Gardă”. În opinia ei, jurnaliştii ar trebui să scoată în prim plan nu dezabilitatea persoanei ci modul în care se pot afirma şi în ce măsură le sunt respectate drepturile:

„Presa din Republica Moldova prezintă uneori distorsionat realităţile şi inclusiv prezintă într-un mod specific persoanele cu dezabilităţi. Cred că ar fi corect să îndemnăm reporterii ca atunci când abordează persoane cu anumite dezabilităţi să încerce să promoveze dreptul lor de a fi egali, şansele lor la studii, la sistemul de sănătate, la ocrotire socială, la justiţie, şi nu neapărat să accentueze dezabilitatea pe care o au, dar să accentueze şansele pe care le au, posibilităţile.”

Ana Zincov
Ana Zincov
Cele mai multe materialele jurnalistice care îi au ca protagonişti pe tinerii dezavantajaţi scot în evidenţă doar probleme şi se îndepărtează de ideea unei imagini pozitive, crede Ana Zincov, directoarea Centrului comunitar de asistenţă socială din Peresecina. Tinerii cu nevoi speciale nu trebuie să fie îngrădiţi, ei trebui priviţi la fel ca ceilalţi membri ai societăţii, a mai adăugat Ana Zincov:

„Cred că la moment este necesar ca persoanele cu dezabilităţi să fie promovate în presă anume prin perspectiva drepturilor lor. Şi ar fi o doleanţă ca persoanele cu dezabilităţi să fie promovate prin exemplele lor pozitive. Şi ca ei să facă parte din comunitate la fel ca şi ceilalţi, că de obicei, până acum era plasată în media, persoana cu dezabilităţi ca o persoană care necesită ajutor, necesită suport, are nevoie de milă, ar trebui să schimbăm un pic faţa şi să ne adresăm la ei ca la persoane egale.”

Participanți la curs
Participanți la curs
Chiar dacă cadrul legal existent în Republica Moldova este unul bun, deseori drepturile tinerilor sunt ignorate, mai ales că unii dintre ei au capacităţi reduse de a se exprima. La această concluzie au ajuns mai mulţi jurnalişti care au vorbit în acest context despre necesitatea intervenţiei lor.

Această părere este susţinută şi de Petru Macovei, director executiv al Asociaţiei presei independente. La părerea lui presa nu trebuie să se limiteze la subiecte despre greutăţile pe care le au persoanele cu dezabilităţi ci să abordeze teme ce ţin de drepturile şi reuşitele lor în ansamblu:

„Sunt convins că există o mie şi una de teme, care pot să arate o persoană cu anumite probleme, cu deficienţe de orice natură, să o prezinte într-o lumină pozitivă pentru că persoanele dezavantajate, cu dezabilităţi sunt parte a aceste societăţi. Există mulţi oameni care se află în această situaţie, iar jurnaliştii au obligaţia, şi mă miră de ce jurnaliştii deseori omit să includă aceste persoane atunci când fac materiale la teme politice, economice, divertisment. Sunt foarte multe situaţii nedevelopate încă de jurnaliştii din Republica Moldova.”

Una din recomandările enunţate pentru jurnalişti este ca aceştia, în materialele pe care le scriu despre tinerii dezavantajaţi să scoată în prim plan anume obligaţia statului de a sigura funcţionalitatea unui sistem în care să fie respectate drepturile tuturor, în egală măsură.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG