Parlamentul a aprobat un supliment la pensii care va fi acordat de la 1 aprilie celor cu pensii mai mici de 1300 de lei. În afară de acesta, pensiile tuturor vor fi indexate cu 6,7% din cauza inflației. Majorarea pensiilor mici fusese aprobată într-o versiune ușor diferită la ultima ședință cu mandat deplin a guvernului demisionar. Parlamentul a susținut-o, chiar dacă măsura a fost criticată de unii pentru că ar mări peste măsură deficitul bugetar și ar pune în pericol colaborarea și așa problematică a Moldovei cu Fondul Monetar Internațional. Relatează Liliana Barbăroșie:
Populiste - astfel a calificat vicepremierul şi ministrul în exerciţiu al economiei, democratul Valeriu Lazăr, măririle de salarii şi pensii, dar şi introducerea unui impozit unic în agricultură, iniţiate în ultimele şedinţe ale executivului înainte de demisie şi sprijinite inclusiv de domnia sa prin vot. Vicepremierul Lazăr spunea că tocmai din cauza acestor decizii FMI-ul ar putea să întrerupă finanţarea pentru Republica Moldova.
Unele dintre iniţiativele guvernamentale, în particular majorarea de pensii şi introducerea unui impozit unic în agricultură au fost votate astăzi fie în primă citire, fie definitivă, inclusiv de fracţiunea parlamentară a PD. Aşa că l-am întrebat pe democratul Adrian Candu cum se explică divergenţele:
„Maniera în care au fost aprobate la executiv, fără măcar să se discute cu FMI, într-adevăr a fost una populistă, de parcă cineva s-ar pregăti de campanie electorală. Dar ideile de majorare a pensiilor, de schimbare a metodelor de restituire a TVA, impozitul unic în agricultură sunt chestiuni pe care noi le sprijinim. Nitam-nisam au apărut aceste 450 milioane, e firesc să ne întrebăm da de unde?”
Pentru mărirea veniturilor pentru pensionari au votat toate grupurile parlamentare, inclusiv comuniştii, chiar dacă au criticat în termeni duri majorarea ca fiind prea neînsemnată.
„Totuşi, acea sută de lei pentru cetăţean ceva hotărăşte. Să fim serioşi – omul când nu are ce mânca fiecare bănuţ contează. De aceea sigur că votăm,” a explicat liderul opoziţiei, Vladimir Voronin.
Astfel, potrivit legii votate astăzi, aproape 600 de mii de pensionari vor avea un venit mai mare, fie sub formă de majorare, precum s-a decis în cazul foştilor militari bunăoară, fie - de un supliment între 50 şi 90 de lei achitat lunar, în funcţie de perioada de contribuţie.
Opoziţia a criticat măsura şi pentru că la anul, dacă nu vor fi bani, ar putea fi anulată. Preşedintele comisiei parlamentare pentru protecţia socială, liberal-democratul Vladimir Hotineanu, a respins însă cu tărie această bănuială:
„Va fi şi la anul. Mai mult decât atât, dacă guvernul va avea bani, acest supliment va fi majorat. Va fi scris expres în lege acest lucru.”
Odată cu mărirea de pensii, a fost încuviinţat în primă lectura şi un proiect mai vechi al democraţilor de modificare a formulei de indexare a pensiilor, prin care acest grup parlamentar propune ca pensiile mici să crească de două ori mai rapid decât cele mari. Nu se ştie însă dacă propunerea va trece cu aceiaşi uşurinţă de lectura a doua, întrucât liberal-democraţii bunăoară o consideră neconstituţională şi cred că ea îi nedreptăţeşte pe cei care au muncit mai mult şi au contribuit mai substanţial la fondul de pensii. Opinie împărtăşită şi de unii legislatori comunişti.