Linkuri accesibilitate

Manevre miltare ruseşti în Marea Neagră


Statele Unite nu sunt îngrijorate de aceste manevre.



Preşedintele Rusiei Vladimir Putin a participat personal în aceasta dimineaţă în portul Anapa de la Marea Neagră la supravegherea exercitiilor militare ordinate ieri, în mod neaşteptat. Împreună cu preşedintele rus, s-a aflat la exercitiile de vineri și ministrul rus al apărarii Serghei Şoigu. O sinteza a informatiilor difuzate de agentiile internationale de presă de la Oana Serafim.

La exercitiile militare începute joi participă 7000 de militari, 36 de nave de război si forţele de desfăşurare rapidă ale aviaţiei ruse. In timpul exercitiilor vor avea loc trei desanturi la baze militare ruse, între care una de pe coasta caucaziană a Mării Negre.

Potrivit purtătorului de cuvînt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, manevrele nu trebuie anunţate ţărilor vecine Rusiei, pentru că la ele nu participă peste 7000 de militari. Purtătoarea de cuvint a Departamentului de stat american Victoria Nuland a declarat că Statele Unite nu sunt îngrijorate de aceste manevre deoarece nu este pentru prima data cînd Rusia le face şi că documentele OSCE semnate de Rusia prevăd transparenţa operaţiunilor de securitate între ţările membre.

Potrivit declaratiilor de vineri ale ministrului rus de externe Serghei Lavrov, făcute în cadrul unei conferinte de presă comune cu omologul său de la Kiev, Leonid Kozara, nici Ucraina nu ar fi îngrijorată de aceste manevre militare surpriză ale Rusiei.

„Reînarmarea flotei de la Marea Neagră este, din punct de vedere obiectiv, unul dintre cele mai importante scopuri pe care le avem. Mi se pare că acest lucru este înteles de colegii nostri ucrainieni şi cred că vom cădea la înţelegere asupra modului în care să facem asta.

Analistul militar Pavel Felgenhauer crede că exercitiile sunt menite să impresioneze Occidentul şi să facă o „demonstraţie” a intenţiilor regionale ale Rusiei.

„Vom urmări cu atenţie aceste exerciţii pentru că Georgia are propria-i experienţă cu Rusia” a declarat şeful comisiei de relaţii externe a parlamentului de la Tbilisi, Tedo Japaridze, referindu-se la razboiul ruso-georgian din 2008. Japaridze a adăugat însă că orice ţară de la Marea Neagră are dreptul să organizeze propriile manevre militare.

Săptămâna trecută au început în Georgia exercitii militare de antrenament comune americane şi georgiene, dar ele nu se desfăşoară în apropierea ţărmului Mării Negre.

Analistul rus Fiodor Lukianov de la „Rusia In Global Affairs” spune că exercitiile ruseşti sunt menite să arate puterea armatei ruseşti nu vecinilor din regiune ci Occidentului și că Rusia poate juca un rol important politic şi geopolitic in Mediterana, in Siria, nu neapărat in Marea Neagră.

Cum se ştie Rusia susţine pe mai departe regimul preşedintelui de la Damasc Bashar Al Assad şi s-a opus în Consiliul de Securitate ONU oricăror rezolutii care să ducă la îndepărtarea de la putere a liderului de la Damasc. Declaratii furioase au fost făcute chiar ieri de şeful diplomaţiei ruseşti faţă de acordarea de catre Liga Arabă a unui loc permanent opoziţiei siriene.

Pentru analistul independent Alexandr Golts, citat de agentia Reuter, aceste exercitii militare neanunţate pot fi un lucru bun pentru pregatirea armatei ruse, dar ar putea fi privite cu oarecare ingrijorare de ţările din regiune, avind în vedere, istoria recentă şi mai puţin recentă a relaţiilor dintre Rusia si vecinii săi de la Marea Neagră.
XS
SM
MD
LG