Linkuri accesibilitate

Aşa se întîmplă la noi: unii care comit crime grave scapă basma curată, iar o femeie ca să-şi hrănească copiii plăteşte scump...


Jurnalul săptămînal al lui Grigore Vieru.


Grigore Vieru s-a născut la 24 ianuarie 1981 in satul Vatici, raionul Orhei. A studiat la USM, facultatea Stiinte economice, specialitatea Relatii Economice Internationale. Acum lucreaza intr-o Organizatie de microfinantare. Blogger.

Luni

Sînt la Spitalul Clinic Municipal nr. 2 „Sf. Arhanghel Mihail”. M-am aflat aici zece zile. Am urmat un tratament la ficat. Este pentru prima dată cînd a trebuit să stau într-un spital. Personalul medical din secția Gastroenterologie, unde am fost internat, s-a comportat foarte bine cu mine, cu atenție și grijă. Am rămas frapat. De fapt, nu doar cu mine, ci cu toți pacienții. Le mulțumesc în mod special doamnei Anișoara, Aliona și vice-directorul spitalului, dna Svetlana Chișlaru.

Răsfoind știrile am aflat că o ambulanță a luat foc după ce a fost tamponată de un alt autovehicul. Trist. Cine are grijă de ei în timp ce salvează viețele altora ... ?

Pe la cinci seara am mers să-mi văd fiica, era la bunici. A împlinit nouă luni de cînd s-a născut.

Mai tîrziu am urmărit emisiunea „În profunzime” la care a fost invitat ambasadorul SUA în Republica Moldova. Acesta i-a îndemnat pe politicienii noștri de la guvernare să nu lase ca interesele personale să le prevaleze pe ale cetățenilor. Puțin probabil. Oricum politicienii își fac mendrele lor și nu au habar de popor.

Marți

Deși sîntem la sfirșit de martie, frigul de afară și zăpada căzută peste noapte ne mai ține în atmosfera lunilor de iarnă. Sper ca azi Baba Dochia să-și scuture toate cojoacele și în sfirșit să ne bucurăm de slendoarea primăverii. La știri au spus că într-un sat din Florești au revenit cocostîrcii din țările calde. Sătenii își fac griji pentru păsări. Le este frică să nu înghețe.

Nu merg la serviciu și voi sta acasă pînă la sfarsit de saptamana ca să continui tratamentul. Așa mi-a spus doctorul. Trebuie să merg pînă la poștă, să trag o fugă pînă la spital după extras și să mă întîlnesc cu Rodica - o bună amică, pentru a mai pune la punct unele detalii ce țin de plecarea noastră în luna aprilie la Bruxelles, la o conferință organizată pentru economiști.

Seara, am pregătit cina: pește înăbușit cu legume.

Apropos, au fost finalizate negocierile privind crearea AIE 3. Decizia o vor lua cei trei lideri sau poate patru…

Miercuri

A decedat regizorul și umoristul Tudor Tătarul în urma unui infarct. Medicii au spus că au făcut tot posibilul pentru a-l salva, dar nu le-a reușit. Așa este în viață. Nu știm cînd ne naștem și cînd vom muri, doar Dumenzeu știe. Tudor Tătaru s-a născut de ziua umorului și a decedat de ziua teatrului.

Se împlinesc 95 de ani de la unirea Basarabiei cu România. Este o săbătoare de suflet pentru mine şi sper că va veni ziua multasteptată. Deşi, cred că mai degrabă ne vom reuni prin obţinerea cetăţeniei române.

Comisia pentru selectarea candidatului la funcția de Procuror General l-a desemnat pe Vitalie Pîrlog. Lucruri stranii se întîmplă aici. La un moment dat a fost exclus din cursă ca acum să fie cel mai bun... Să vedem ce decizie va lua Parlamentul.

Seara, împreună cu mai mulți bloggeri am fost la o întîlnire cu Vitalie Iurcu, directorul general al companiei Moldtelecom. Am discutat despre o nouă tehnologie pentru utilizatorii de internet pe care o vor lansa în curand. Un blogger a povestit despre unele cazuri neplăcute pe care le-ar fi avut cu această companie la capitolul deservire.
Este ziua de naștere a surorii mele.

Ea este în Danemarca acum şi ne este tare dor de ea.

Joi

M-am apucat să trebăluiesc prin casă. Mai tîrziu, soţia a plecat cu Miriam la medicul de familie. Chiar si daca suntem in Post am pregătit cartofi cu carne de vită. Îmi place să gătesc. Este un timp de relaxare.

Pe la amiaza m-am întîlnit cu Mihai Bologan. El este doctor în economie şi președintele A.O. „Institutul IDEA”. Am servit ceai verde şi am discutat despre impresiile de la ultimul eveniment organizat: „IDEA Te vrea Președinte”, plus, şi alte subiecte ce ţin de activitatea Asociaţiei.

Pe facebook am citit despre cazul unei femei care se află în detenţie pentru că a furat un sac de cartofi. Judecătorul a condamnat-o la şase ani pentru asta. A cerut de mai multe ori să fie graţiată de Preşedintele ţării fiindcă este şi bolnavă, dar nu a fost să fie. Aşa se întîmplă la noi. Unii care comit crime grave scapă basma curată, iar această femeie ca să-şi hrănească copiii plăteşte scump. Cred că ea a înţeles că nu trebuie să furi, dar nici o astfel de pedeapsă nu merita.

Spre seară, împreună cu soția, am fost la farmacie si am luat cîte ceva pentru micuţa noastră, Miriam, apoi la magazin. Acesta parcă era un muşuroi de furnici. O fetiţă de vreo cinci ani cu o voce rugătoare o întreba pe mama sa: „Mama, am văzut nişte bomboane acolo, pot să merg să le văd mai aproape?” Am zimbit cu soţia la cele auzite. Ah, ce ingenioşi sunt copii cînd vor să obţină ceva.

Vineri

Dupa două săptămîni am revenit la serviciu. Am discutat cu unii dintre clienţii mei. Unul mi-a spus că frigul din ultimile zile le-a cam dat bătăi de cap. Răsada de varză era cît pe ce să îngheţe, dar, slavă Domnului, au reuşit la timp sa intervina.

Observ ca oraşul este împînzit de panouri pe care e scris: „Cei mai corupţi judecători din Moldova!” însoţit de imaginea judecătorilor Nicolae Clima şi Vera Macinskaia. Probabil cineva are un motiv serios dacă a recurs la asemenea acţiuni.

Preşedintele ţării Nicolae Timofti a anunţat că pînă la cinci aprilie va desemna un candidat la funcţia de Prim-ministru. Internauţii discută despre împăcarea lui Filat cu Plahotniuc. Se pare că Vlad Filat va rămîne în continuare Premier. Vom trăi şi vom vedea.
XS
SM
MD
LG