Linkuri accesibilitate

Cu cât a crescut pensia moldovenilor după indexare


Persoanele cu pensii mai mici de 1300 de lei vor primi, din luna mai, şi un ajutor financiar suplimentar din partea statului.


Începând de azi, toate tipurile de pensii, inclusiv cele pentru limita de vârstă, de invaliditate, de urmaş, precum şi cele ale cetățenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl vor fi indexate, cu alte cuvinte majorate, cu 6,75%. Mai puţin, cu 4,6% sunt indexate pensiile militarilor. Tot astăzi a intrat în vigoare şi legea votata acum câteva zile în Parlament privind acordarea unui suport financiar din partea statului pentru cei care primesc pensii mai mici de 1300 de lei. Însa pensionarii vor beneficia de acest ajutor - care variază între 50 şi 90 de lei - abia din luna mai. Detalii are Alla Ceapai:
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:39 0:00
Link direct

În urma indexării, pensia minimă a ajuns la cota de 750 de lei, crescând cu 47 de lei. Cu 42 de lei s-a majorat şi pensia minimă pentru agricultori, ajungând la cota de 668 de lei. Puţini pensionari însă ridică o pensie minimă. Conform datelor Ministerului Muncii, 75% dintre pensionarii din Moldova au o pensie medie care în urma majorării este de 1053 de lei. Deşi procedura de indexare este una automatizată, funcţionarilor de la Casa Naţională de Asigurări Sociale le-a luat trei săptămâni să stabilească valoarea pensiei pentru cei aproape 650 de mii de beneficiari, mi-a spus şefa de direcţie de la CNAS Valentina Busuioc:

„Este un volum de lucru destul de mare, sunt antrenaţi toţi specialiştii de la CNAS. Se face testarea dispoziţiilor de indexare. Aceste dispoziţii experimentale, sau sub formă de test sunt verificate de specialişti. Este verificată fiecare categorie absolut, fiindcă la funcţionarii publici se indexează 50 la sută din mărimea pensiei, pensiile militarilor au alt specific. Cu alte cuvinte, fiecare categorie de pensie este verificată de specialişti. Şi apoi se dă acordul ca să fie început tot programul de calcul şi de elaborare a dispoziţiilor de indexare şi a fișelor de plată în mărimea indexată.”

Astăzi toate oficiile poştale din Moldova şi filialele Băncii de Economii au la dispoziţie fişele noi de plată a pensiilor, unde este indicată şi valoarea acesteia pentru fiecare beneficiar în parte. Fiecare pensionar poate însă să verifice dacă nu s-a strecurat vreo greşeală când i sa calculat pensia. Pentru asta e suficient un calcul matematic simplu, îmi spune directoarea adjunct de la Casa teritorială de asigurări sociale din Călăraşi Svetlana Rotaru:

„Să zicem că a avut pensia de 702,54 de lei. Această sumă o înmulţim la 6,75 şi împărţim la 100. Pensia s-a indexat cu 47 de lei şi 42 de bani. Şi la acele 702,54 lei adăugăm 47,42 de lei şi se calculează pensia.”

În raionul Călăraşi peste 14 mii de persoane beneficiază de pensii. În medie, unui pensionar îi revine 830 de lei. Svetlana Rotaru îmi spune că în ultimele zile zeci de pensionari au bătut la uşa Casei teritoriale. Pe toţi îi frământa aceeași întrebare : cu cât li se va ridica pensia după indexare?

„Noi trebuie să le explicăm că indexarea e de 6,75 la sută. Ei ne întreabă de 8,25 la sută. Eu le zic că o să fie şi 8,25 la sută că se vorbeşte la televizor, dar când o să fie aprobat o să vedem. Cu indexarea asta lor deja le este clar, dar lor nu le este clar despre ajutorul acesta de 90, 50 şi 60 de lei, cui, cum şi de când, că ei aud la televizor că tot de la 1 aprilie o să le dea. Dar eu le-am spus că nu ştiu cum o să se ofere aceste ajutoare, vor fi incluse la pensii sau vor fi liste aparte. Eu idee nu am.”

Începând de azi, persoanele care au pensii mai mici de 1300 de lei urmau să primească şi un suport financiar din partea statului. El variază între 50, 60 şi 90 de lei pentru diferite tipuri de pensionari, dar va fi acordat începând cu luna viitoare. În luna mai, pensionarii vor primi ajutorul financiar inclusiv pentru luna aprilie. Şefa de direcţie de la CNAS Valentina Busuioc îmi spune că marea majoritate dintre pensionari vor beneficia de acest suport:

„Acesta este un suport financiar care va fi alocat de la bugetul de stat şi va fi separat de pensii, fiindcă pensiile se achită din bugetul de asigurări sociale de stat. Procedura nu vă pot spune, pentru că legea urmează să fie publicată în monitorul oficial cu toate detaliile de procedură.”

Suportul financiar din partea statului, dar şi majorarea nu-i bucură prea mult pe pensionarii cu care am reușit sa stau de vorba. Iată bunăoară ce mi-a spus pensionara Alexandra care deocamdată nu şi-a ridicat pensia pentru această lună:

„Nu ştiu unde o să ajungem noi acu aşa pensii. Eu până acum am primit 702 lei. Şi se va majora cu vreo 50 de lei. O nimica toată. La ce ar putea să mă ajute aceşti 50 de lei? Câteva zile să-mi cumpăr pâine. Dar mai am nevoie de medicamente, de mâncare. Noi trebuie să ne socotim banul ca să ne ajungă la toate şi nici nu ştim cum să împărţim ca să ne ajungă pentru toate.”

Pensionarii orășeni spun ca adevărata valoare a banilor pe care îi primesc apare atunci când scot din cutia poștală facturile pentru întreținere. Iar cei de la ţară raportează pensiile la costurile lucrărilor de primăvara la cotele lor de pământ.
Previous Next

XS
SM
MD
LG