Linkuri accesibilitate

Fără Guvern, Moldova poate rata milioane de euro promise de UE pentru reforma justiţiei


O delegaţie UE la Chişinău a avertizat astăzi asupra acestui risc, în cadrul unei şedinţe a Consiliului Naţional pentru reforma organelor de drept.


Pentru realizarea până în anul 2016 a Strategiei de reformare a justiţiei, Uniunea Europeană s-a angajat să ofere Republicii Moldova aproximativ 60 de milioane euro. Instabilitatea politică de la Chişinău şi căderea guvernului Alianţei pentru Integrare Europeană se pare că tergiversează acordarea tranşei de 15 milioane de euro pentru prima jumătate a acestui an. Iată observaţia şefului secţiei Operaţiuni din cadrul Delegaţiei UE în Republica Moldova, Kaido Sirel, făcută astăzi în cadrul şedinţei Consiliului Naţional pentru reforma organelor de drept:

„Pentru oferirea acestui suport bugetar este necesară semnarea unui acord de finanţare dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova. Întrebarea, de fapt, este cine ar putea semna acest acord, având în vedere că Republica Moldova la moment are un guvern în exerciţiu şi dacă preşedintele ţării îşi poate asuma semnarea acestui document”.

O altă întrebare din partea reprezentantului delegaţiei UE în Republica Moldova s-a referit la tot suportul financiar care urmează să fie oferit în acest an – în jur de 60 de milioane de euro, inclusiv cele 15 milioane pentru reformare sectorului justiţiei. Uniunea Europeană este în aşteptarea aprobării de către Guvern a Strategiei de Management a Finanţelor Publice, o precondiţie pentru transferarea suportului bugetar.

Preşedintele Nicolae Timofti, care a condus şedinţa de astăzi a Consiliului Naţional pentru reforma organelor de drept, a observat că, într-adevăr, legislaţia moldovenească conţine un şir de carenţe care împiedică buna guvernare a ţării pe durata unui guvern în exerciţiu:
Nicolae Timofti
Nicolae Timofti

„La moment, într-adevăr, este o situaţie complicată pentru noi, fiindcă în Constituţia şi legislaţia noastră naţională nu sunt prevăzute clar competenţele guvernului aflat în demisie, până la formarea noului guvern. Cel mai important este ca noi cât mai curând posibil să formăm un nou guvern şi asta sunt sigur că se va reuşi şi sunt convins că parlamentarii, în primul rând, îşi dau bine seama de situaţia în care se află acum Republica Moldova.”

În ce măsură întârzierea suportului financiar din partea Uniunii Europene poate tergiversa buna reformare a sistemului justiţiei? Este întrebare adresată ministrului în exerciţiu al justiţiei, Oleg Efrim:

Oleg Efrim
Oleg Efrim
„La moment, această reţinere nu este în stare să afecteze realizarea acţiunilor pentru anul 2013. Sigur, în situaţia în care noi nu vom primi sprijinul din partea Uniunii Europene, aceasta ar putea periclita implementarea Strategiei de termen mediu. Asta înseamnă că dacă nu vom primi jumătate din suma necesară pentru implementarea strategiei, de circa 60 de milioane de euro, înseamnă că o mare parte de acţiuni, în special cele de infrastructură, vor fi puse sub semnul întrebării în privinţa realizării. Când spun infrastructură mă refer la construcţia de sedii de instanţă, la dotarea corespunzătoare, etc.”

Strategia de reformare a justiţiei arată costuri estimate la peste 120 de milioane euro, inclusiv cele 60 de milioane de euro care urmează să fie oferite de Uniunea Europeană. Printre efectele aşteptate ale acestei strategii sunt eliminarea corupţiei şi creşterea încrederii cetăţenilor în justiţie.
Previous Next

XS
SM
MD
LG