Linkuri accesibilitate

Soarta anticorupției este acum în mâinile președintelui Traian Băsescu (România liberă)


„O mare frație politică împotriva unei justiții independente” (Hotnews).


Criza numirii procurorilor generali – la Ministerul public si la Directia Nationala Anticoruptie - modifica tot mai mult perceptia asupra principalilor actori politici. In multe comentarii de azi, presedintele Basescu apare ca dezertor de la misiunea sa traditionala: lupta anticoruptie. Intelegerea facuta cu premierul social-democrat Victor Ponta asupra unor numiri la Parchete, doar negociate, fara procedura de selectie, devine „un acord pentru anihilarea DNA” – o spune Cristian Campeanu, in Romania libera.

Motivul: cel mai respectat procuror anticoruptie, fostul sef de la DNA Daniel Morar, a fost scos din carti, prin numirea lui ca judecator la Curtea constitutionala. Basescu nu l-a iubit niciodata pe Morar, ci s-a temut de el, arata comentatorul. Alaturi de Monica Macovei, fostul sef al DNA este o natura rara si provdentiala pentru Romania, considera Campeanu: lupta impotriva raului fara calcule si instinct de conservare. Soarta anticoruptiei este acum in mainile presedintelui Traian Basescu, mai scrie comentatorul Romaniei libere, care avanseaza deja ipoteza ca victoria ar puea fide partea lui Daniel Morar. Faptul ca procurorii anticoruptie refuza, solidar cu Morar, sa accepte intelegerea dintre Basescu si Ponta ar fi un indiciu.

Si Dan Tapalaga e de parere ca aparentul scandal dintre social-democrati si liberali, izbucnit la televiziuni pe tema numirilor de procurori, este simpla manipulare. Analiza sa publicata pe site-ul Hotnews demonstreaza ca liderul PNL Crin Antonescu stia foarte bine ce pregatesc Ponta si Basescu si doar s-a facut ca se indigneaza. In realitate, a cedat fara lupta portofoliul de la justitie, pentru ca Ponta, premier si ministru interimar, sa faca numirile convenite cu seful statului. „O mare fratie politica impotriva unei justitii independente, eliberate de controlul politicienilor” – este concluzia lui Dan Tapalaga.

Ioana Ene, de la ziare.com, scrie despre „ipocrizia lui Traian Basescu” si se refera direct la componența listei de propuneri inaintate de Victor Ponta. Cu exceptia Codrutei Kovesi, fost procuror general si propusa la conducerea DNA, ceilalti ar fi mai degraba personaje „legate cu sfori groase pesediste” . Dupa ce a purtat in spate ca pe o cruce acuzatia de „basism”, intransigentul Daniel Morar se vede acum sacrificat. Ioana Ene adauga: „Traian Basescu s-a dezis de tot ce a dat consistenta mandatului sau. A aruncat oameni si principii la cos, intr-un gest care pentru unii poate fi pragmatic, realist, dar care e greu sa scape de izul sulfuros de tradare”.
XS
SM
MD
LG