Linkuri accesibilitate

„În ultimile șase luni n-am citit nici o carte nouă, doar legi și proiecte de legi de tot felul”


Jurnalul săptămânal cu Iurie Badicu.




S-a născut la 29 decembrie 1975, în satul Cobîlea Şoldăneşti. A absolvit Academia de Administrare Publică pe lîngă Preşedintele Republicii Moldova, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „N. Testimiţeanu” şi Academia de Studii Economice. Este autor de muzică şi textier, a publicat mai multe cărţi şi editoriale în presa periodică. A lucrat în sectorul privat în domeniile industriei mobiliere, alimentaţiei publice şi divertisment. Actualmente, director al Oficiului Republican al Dreptului de Autor (ORDA).

Luni

Ce lucruri pot fi începute la data de 1 aprilie, astfel încît acestea sa finalizeze cu un rezultat bun; la modul serios? Ar putea fi un jurnal saptamanal la Radio Europa Liberă. De dimineață am fost într-un local unde depozitez, temporar, cărțile mele citite și în curs de citire, chipurile, biblioteca personală. M-am aprovizionat, de acolo, cu 50 de carți, cu titlul: „Aforisme pe bani pentru businessmeni", în sens că îmi vor trebui la data de 7 aprilie, duminică. Am eu ce am. Doina Cernavca m-a invitat să împărtășesc din experiența mea cu 50 de femei leadere și feminine. Cred că mă voi descurca...

Marți

Am fost la Oficiul Cadastral Chișinău și, aproape că n-am stat la coadă, am ridicat un act, solicitat anterior, referitor la un imobil, oricum s-ar putea de eliberat și în mod electronic aceste acte, ținînd cont că o parte din funcționarii publici, dar și notarii, au acces la aceste extrase din registru Cadastral. Regret că marți am amînat întîlnirea cu Svetlana Vizitiu, pentru o altă zi, probabil va fi joi. Dumneaei, autoare de muzică și texte pentru cîntece, vrea să vină la Oficiul Republican al Dreptului de Autor, unde subsemnatul e director, pentru a ridica exemplarul său de contract privind gestiunea drepturilor de autor pe teritoriul Republicii Moldova. Ne-am înteles, pe Facebook, că ea va lua o ciocolată, iar eu voi prepara o cafea naturală. Ne-am mai înțeles, precum ca ambele delicii să fie scumpe.

Miercuri

Aceeși textieră de marți mi-a solicitat să-i spun ce am citit în ultimul timp? I-am răspuns pe înțelese: „Of…, sincer ca în ultimile șase luni n-am citit nici o carte nouă, doar legi și proiecte de legi de tot felul... Totuși am recitit, zilele acestea, 2 cărti foarte dragi, cu schite prima, cu poeme a doua, e vorba de Victor Teleuca, „Goniti pasarea de cenușă” , Editura Literatura artistică Chișinău 1982, si, Jovan Strezovski -„Tărîmul de la miazăzi”, Editura Dacia Cluj Napoca 1979. Și, ținînd cont că e miercuri, aproape că nici n-am mîncat aproape că nici n-am băut…, dar nici post n-am ținut!

Joi

Am citit articolașul lui Sașa Lopez, prin care interpretul și producătorul basarabean se plînge, dar și îi ceartă pe compozitorii români în etate, care gestionează treburile UCMR – ADA în defavoarea celor tineri. Indigo cu Republica Moldova zic eu! De asemenea, Sașa Lopez e nemulțumit și de prestația posturilor românești de radio: „noi cei peste 20 de artisti români de talie mondială, aducem în România, lunar, sute de mii de euro și tot noi, nu suntem promovați acasă, în special muzica dance." Nici în Republica Moldova lucrurile nu stau mai bine, cele 30% de muzică autohtonă garantatăabia că sunt trase de urechi, la posturile locale de radio și tv. În același timp, doar în cîteva luni interpeții autohtoni au lansat peste 100 de piese noi, majoritatea din ele fiind amprentate de motorul de cautare MediaForest Moldova.

Vineri

E dimineață din nou în Moldova, Președintele Timofti bea cafea, însă, nici cofeina nici taninul din băutura cafenie nu-l ajută să identifice un candidat la postul de prim ministru. Se vehiculează că ar fi Filat – acest candidat, dar nu i se cunoaște prenumele… Presupun eu, că este … Sanda. Între timp m-am convins, că de rînd cu Alexandru Tănase și Sergiu Beznițchi, nici Angela Brașoveanu nu e mulțumită de prestația jurnaliștilor moldoveni, cică îi avem pe cei care-i meritam! Seara plec spre gradiniță, il iau pe Iulian și îi fac o bucurie de tocmai 2 zile; îl duc la bunei, el este regizorul lor acum – ei niște actori smeriți, dar fericiți. Parcă văd, că ajung acasă și mi se arata aceeași imagine: „O tîmpită aleargă nuda prin casa mea si-mi acoperă geamul cu perdele șifonate. Vrea sa nu văd soarele, nu-i va merge, stiu cine este ea…, de aceea o alung, o gonesc și nu spun la nimeni cine este ea …"

Să fim sănătoși!
XS
SM
MD
LG