Linkuri accesibilitate

„Salvaţi viaţa” și Marșul luminii


Cereseu Aliona,
Cereseu Aliona,

Cereseu Aliona: „cultura filantropică se dezvoltă, dar majoritatea oamenilor care ajută au fost în situaţia în care au avut şi ei nevoie de ajutor.”


Asociaţia obştească „Salvaţi viaţa” (www.savelife.info) a fost creată în anul 2010. Prin intermediul acestei organizaţii sunt colectate donaţii pentru ajutorarea copiilor grav bolnavi. Astfel, după campaniile „Ascultă-ţi inima, salvează viaţa” sau „Viaţa cuiva deja nu mai este un mărunţiş!” au fost ajutaţi mai mult 60 de copiii care aveau nevoie de un tratament medical costisitor în afara ţării. Tamara Grejdeanu a stat de vorbă cu reprezentanta acestei organizaţii, Cereseu Aliona, pe care a întrebat-o care este atitudinea oamenilor faţă de acţiunile filantropice ?

Cereseu Aliona: „Organizaţia noastră acordă ajutor copiilor până la 18 ani care sunt cetăţeni ai Republicii Moldova. Până în prezent organizaţia noastră a sprijinit 68 de copii cu diferite boli. De obicei bolile acestea sunt specifice, nu se tratează în Moldova şi aceşti copii sunt nevoiţi să fie trataţi peste hotare.”

Europa Liberă: Să ne spuneţi cum ajungeţi la copii care au nevoie de ajutor, presupun că sunt mulţi, părinţii vă caută, sau cum se întâmplă?

Cereseu Aliona:
„De obicei părinţii care solicită ajutor de la organizaţia noastră află despre noi din internet sau prin intermediul televiziunii. Unii caută organizaţi pentru a colecta banii pentru copii şi găsesc site-ul nostru. Au mai fost cazuri când părinţii copiilor cărora le-a fost acordat ajutor au povestit altora şi i-au informat pe cei care au nevoie de ajutor. Iese că cel care a fost ajutat de noi, ajută pe alţii.”

Europa Liberă: Dar cât de deschisă este opinia publică, cum reacţionează la chemările de a ajuta pe cineva necondiţionat?

Cereseu Aliona:
„Atunci când s-a înfiinţat organizaţia, răspunsul la chemările noastre şi la colectarea fondurilor a fost mult mai dificil de obţinut, dar cu timpul organizaţia a căpătat mai multă încredere şi noi ne străduim să fim cât mai transparenţi în ceea ce facem şi în rapoartele noastre care sunt afişate pe site-ul nostru. Şi în plus ne bucurăm de faptul că, cultura filantropică cu timpul se dezvoltă şi cu atât mai mult, răspunsurile sunt mai dese decât mai înainte.”

Europa Liberă: Cu fiecare caz, îmi dau seama, se colectează nişte bani, cei care au ajutat pot urmări unde au ajuns aceste mijloace băneşti, că au putut ajuta?

Cereseu Aliona:
„Pe site-ul nostru este o rubrică specială unde sunt toate rapoartele care vin pe lună. Donaţiile care au fost acordate direct noi le scriem de la cine şi pe ce dat a fost făcută donaţia. Banii care au fost transferaţi prin bancă sau prin Poşta Moldovei, noi primim aceste facturi de la bancă. De obicei toţi cei care au donat pot să-şi vadă donaţia pe site-ul nostru.”

Europa Liberă: Am observat că promovaţi acum o campanie „Marşul luminii”, intenţionaţi să sensibilizaţi oamenii acum în ajun de sărbători, şi despre ce este vorba?

Cereseu Aliona:
„Evenimentul social „Marşul luminii”, el nu este determinat de sărbătorile de Paşti. Evenimentul din cadrul platformei sociale „Ascultă-ţi inima, salvează viaţa” lansat de asociaţia noastră împreună cu compania Moldcell va avea loc pe data de 27 aprilie la ora 18.30 în parcul Valea Morilor şi acţiunea va fi de solidarizare cu oamenii ce înfruntă cancerul. Noi vom aprinde noapte baloane luminate de trei culori. Vor fi baloane de culoarea albă în memoria celor care au pierdut lupta cu boala, roz pentru pacienţi şi apropiaţi care îşi exprimă speranţa şi violet pentru a arăta solidaritatea faţă de acest eveniment. Donaţia minimă va fi de 20 de lei, pentru a participa la acest eveniment. Toţi banii adunaţi la acest marş vor fi folosiţi pentru a procura echipament de strictă necesitate în secţiile pediatrice ale Institutului Oncologic.”

Europa Liberă: De obicei oamenii care sunt sensibilizaţi de cazurile pe care le aud sau le citesc de pe site-ul dumneavoastră, ce fel de ajutor propun, bani sau şi alt fel de ajutor?

Cereseu Aliona: „Vreau să vă spun că la organizaţia noastră apelează oameni cu diferite nivele de statut, care au un loc de muncă, care nu au. Ei propun nu numai ajutor financiar dar vor să ne ofere timpul lor liber pentru a ne ajuta, adică un lucru voluntar.”

Europa Liberă: În opinia dumneavoastră, cum îşi manifestă moldovenii starea de a fi de ajutor, sunt destul de deschişi pentru a da dovadă de filantropie?

Cereseu Aliona: „Am observat că, într-adevăr cu timpul, cultura filantropică se dezvoltă în ţara noastră. Dar majoritatea oamenilor care ajută, ei parţial au fost în situaţia în care aveau şi ei nevoie de ajutor. Vreau să zic că sunt multe firme, persoane fizice şi juridice care ne ajută şi cu timpul sunt mult mai deschişi pentru a acorda ajutor celor care au nevoie. Cred că la fiecare două, trei luni procentul de donaţii este tot mai mare şi mai mare.”
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG