Linkuri accesibilitate

Victor Ponta - un personaj politic din ce în ce mai abil (România liberă)


Despre formula „păcii politice” (22)


Mai multe comentarii din presa de azi il vad pe premierul Victor Ponta ca pe un personaj politic din ce in ce mai abil. Laurentiu Mihu discuta in Romania libera pe marginea propunerii deputatului PSD Remus Cernea de legalizare a parteneriatelor civile intre persoane de acelasi sex. De fapt, pe marginea reactiilor pe care aceasta idee le-a starnit in tabara puterii. Senatorul liberal Puiu Hasotti a facut declaratii considerate homofobe si a fost practic sustinut de seful Partidului National Liberal, Crin Antonescu. Premierul Victor Ponta, insa, i-a tinut partea lui Remus Cernea, precizand totusi ca exprima o pozitie personala, pentru ca propunerea legislativa nu are sustinerea Partidului Social Democrat. Comentatorul Romaniei libere vine cu ipoteza ca premierul roman il foloseste pe Remus Cernea drept cal troian. Prin el, cauta sa impuna teme care sunt ale actualei stangi politice europene. De fapt, ar fi vorba mai mult sa dea un semnal in aceasta directie, fiind limpede ca aceasta dezbatere se afla inca la punctul zero in Romania si nu sunt sanse sa intruneasca prea repede un consens. O tema la fel de controversata, pe care a promovat-o public Remus Cernea a fost cea a finantarii de catre stat a Bisericii Ortodoxe Romane.

In publicatia electronica gandul.info, Cristian Andrei vede in gesturile lui Victor Ponta un plan nou de autopropulsare politica. El s-ar fi nascut dupa preluarea puterii, atunci cand premierul a inteles ca batalia impotriva lui Traian Basescu nu-i mai slujeste politic. Pentru ca partenerii sai din Uniunea Social_liberala se incapataneaza sa pastreze aceasta miza, Ponta ar fi inceput sa-l vada drept principal adversar, nu pe Basescu, ci pe liderul liberal Crin Antonescu. Comentatorul de la Gandul crede ca Victor Ponta e constient ca nu se va mentine pe o orbita politica ascendenta decat daca ii guvernarea. Pentru asta, are mare nevoie de modificarea Constitutiei, fara de care nu se poate face regionalizarea. In noua perspectiva, nu pastrarea unitatii Uniunii Social_liberale il mai preocupa, deci nu relatia cu Crin Antonescu, ci cum sa-si asigure succesul promovarii unui nou proiect de lege fundamentala. Daca va fi nevoie, arata Cristian Andrei, se va inscrie inclusiv in cursa pentru Cotroceni. Sunt zvonuri ca candidatura lui Crin Antonescu n-ar mai avea sprijinul integral al PSD.

Un recent sondaj de opinie este analizat in Romania libera de Cristian Campeanu, care constata ca fundatia Miscarea Populara, infiintata recent de cativa consilieri ai presedintelui Traian Basescu, intra in scena politica cu o notorietate neobisnuita. 61% dintre romani stiu de existenta ei si aproximativ o treime din electoratul Partidului Democrat Liberal ar vota Miscarea populara daca ea s-ar transforma in partid politic. Pe de alta parte, sondajul arata ca Uniunea Social Liberala a ramas la aceeasi cota de popularitate ca in decembrie, cand au fost alegerile legislative, deci nu a reusit sa-si capitalizeze uriasa majoritate parlamentara, de 70%. O situatie cu totul neobisnuita, daca o comparam cu evolutia altor partide castigatoare in alegeri dupa 1990.

Si Ion Vianu crede ca Miscarea populara este singura speranta. Articolul sau din revista 22 aduce in discutie o formula intrebuintata mai demult in Elevetia, si care rezista inca, asa-numita pace politica, adica o coalitie de centru, unde centru-stanga si centru-dreapta isi pun de acord politicile. Partenerul dreptei reprezentate de Miscarea Populara ar urma sa fie Partidul Social Democrat, sugereaza Ion Vianu.
XS
SM
MD
LG