Recent s-a aflat că Nicolae Timofti a fost judecătorul care l-a trimis la spitalul de psihiatrie pe dizidentul pro-român din vremea sovietică Gheorghe David. Știrea a căpătat anumită atenție din partea presei, dar a trecut în linii mari necomentată de politicienii de la Chișinău, inclusiv de promotorii apropierii de România, propăvăduită pe vremuri de David. Astăzi liberalul Mihai Ghimpu a spart tăcerea, așa cum veți auzi în relatarea Lilianei Barbăroșie.
Mihai Ghimpu a spus astăzi că Nicolae Timofti ar trebui să-şi dea demisia în urma acestei dezvăluiri:
„Un președinte care a băgat un tânăr la casa de nebuni pentru adevăr nu poate rămâne în funcție. Trimiterea la faptul că comisia medicală a hotărât asta-i foaie verde lobodă. Judecătorul poate să întoarcă înapoi expertiza, poate să numească altă expertiză. Cu atât mai mult că acolo judecătorul vedea că este înaintată învinuirea pentru ocupaţie şi unirea cu România. Ce, omul cela era bolnav că spunea adevărul? Să vede că domnul Timofti a fost şi atunci un carierist.”
Tot Mihai Ghimpu a recunoscut că a ştiut despre fapta lui Timofti mai devreme decât presa să fi aflat, dar nu înainte de a-l fi propus pe acesta în calitate de candidat la funcţia de şef de stat. Liderul liberal a declarat în schimb că ar fi avut o discuţie pe această temă cu şeful statului şi l-ar fi ameninţat că o să facă el dezvăluirile dacă îl nominalizează pe Vlad Filat la funcţia de şef de stat.
Întrebat de Europa Liberă de ce nu a anunţat despre rolul şefului statului în soarta tragică a disidentului imediat ce a aflat, Mihai Ghimpu ne-a spus:
„Multe lucruri eu le ştiu, dar trebuie să mi le amintesc, să mă concentrez. Da nu am posibilitate, că de trei ani îs trântit dintr-un perete în altul şi nu mai ştii cu ce să te ocupi.”
Într-o primă reacţie la publicaţiile din presă de acum câteva săptămâni, Nicolae Timofti a spus că nu regretă episodul, întrucât ar fi acţionat atunci conform legii. Declaraţie pentru care a fost blamat în presă, printre critici fiind şi editorialistul Nicolae Negru de la „Jurnal de Chişinău”, unul din puţinii jurnalişti care l-au cunoscut personal pe disidentul David şi i-au dedicat mai multe articole în ziarele locale. În ultimul, dedicat reacţiei preşedintelui, Nicolae Negru îi reproşa acestuia că, spunând că nu regretă acest episod „urât, compromiţător din cariera sa, fie este inconştient, fie făţarnic”. „Şi atunci aflarea sa în înaltul post aduce prejudicii imaginii Republicii Moldova, căci aderenţa sa la valorile europene poate fi pusă la îndoială,” scria Negru.
Nicole Timofti a ales să-i răspundă editorialistului printr-o scrisoare deschisă trimisă la acelaşi ziar. În scrisoarea publicată astăzi, şeful statului spune că a greşit, îşi regretă greşeala şi îşi cere scuze de la familia disidentului.
L-am întrebat pe Nicolae Negru dacă crede în sinceritatea de acum a preşedintelui şi cum apreciază demersul întârziat al liderului liberal:
„Desigur că Nicole Timofti nu putea să nu-şi dea seama atunci că domnul David nu ar fi ajuns în situaţia să fie trimis la casa de nebuni dacă nu scria acea scrisoare în care, crezând că perestroika a început, şi-a spus punctul de vedere asupra realităţilor din RSSM. Dar a fost prea devreme pentru ceea ce a scris el atunci. Vreo trei ani au trecut până au început să se spună lucrurile pe care le-a spus el.
Dar oamenii greşesc. Oamenii se află sub vreme, asta am scris şi în articolul precedent. Şi dacă omul s-a căit sincer, de ce să nu iertăm. Dar domnul Ghimpu vorbeşte de pe poziţie de politician. Acum el este înfuriat pe toată lumea, mai ales pe domnul Filat, şi crede că îi este convenabil să lovească în oricine îi pare lui că se asociază cu Filat.”
Într-un interviu oferit în urmă cu câteva zile postului nostru de radio, sora lui Gheorghe David, Maria Vulpe, care a obținut în 2008, după decesul fratelui, câștig de cauză și o compensație de 4.000 de euro la CEDO pentru faptul că Republica Moldova i-a îngrădit rudei sale libertatea şi securitatea, ne-a spus că nu a știut până de curând că judecătorul care l-a condamnat pe fratele său în epoca sovietică e una și aceeași persoană cu președintele Republicii Moldova.