Linkuri accesibilitate

60 la sută dintre moldoveni nu au încredere în nici unul dintre liderii politici din Moldova.


70 la sută cred că în Moldova lucrurile merg într-o direcție greşită.




Asociaţia Sociologilor şi Demografilor a dat publicității astăzi rezultatele unui sondaj de opinie care arată că raportul de forțe în parlament nu s-ar schimba esențial dacă s-ar organiza acum alegeri parlamentare. Autorii sondajului par însă depășiți de evenimente, parlamentul votând chiar astăzi pentru trecerea la noul sistem de vot mixt. Corespondenta noastră Alla Ceapai care prezintă rezultatele sondajului nu se va axa atât pe intenția de vot pentru partide ci mai degrabă pe popularitatea acestora și liderilor lor.

60 la sută dintre respondenţi nu au încredere în nici unul dintre liderii politici din Moldova. Acelaşi scor a fost înregistrat şi în sondajul de la finele anului trecut realizat de Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor. Dacă acum jumătate de an premierul Vlad Filat deţinea întâietate la capitolul încrederii, de această dată liderul comuniştilor Vladimir Voronin ocupă această poziţie. 38 la sută dintre respondenţi şi-a exprimat încrederea în Vladimir Voronin, cu 3 la sută mai puţini în liberal-democratul Vlad Filat. Lista este urmată de Dorin Chirtoacă, Marian Lupu, Nicolae Timofti şi Mihai Ghimpu. Instituţiile statului continuă să înregistreze un deficit de încredere. Iar dintre partidele politice de cea mai mare încredere, dar şi de cea mai mare susţinere din partea electoratului se bucură PCRM, urmat de partidele din fosta AIE. Iată cum explică această stare de lucruri directorul Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor Victor Mocanu:

„Noi ne aşteptam că intenţia de vot pentru PCRM va fi mult mai mare. Noi am întrebat respondenţii în focus grupuri de ce dacă au multe pretenţii faţă de partidele din fosta AIE nu votează cu comuniştii. Respondenţii au răspuns că nu văd o alternativă a AIE.”

Întrebaţi cine cred că se face vinovat de declanşarea actualei crize politice, foarte puţini au ştiut să răspundă cu promptitudine. Unii dintre respondenţi au indicat la partidele din AIE şi la conducerea ţării. Iar dintre liderii fostei AIE cea mai mare vină, în opinia respondenţilor, o poartă Vlad Filat. Totodată, fiecare al doilea respondent apreciază drept nesemnificativ sau nul felul în care se implică preşedintele Timofti în reglementarea crizei politice. Fiecare al doilea respondent crede că criza politică va lua sfârşit odată cu formarea unei noi majorităţi parlamentare, iar circa 30 la sută vor alegeri anticipate. Iată ce spune vice-preşedintele Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor Andrei Dumbrăveanu:

„Pe de o parte populaţia consideră că drumul este greu şi situaţia este grea, şi tendinţele sunt rele. Pe de altă parte populaţia consideră că o altă cale nu există în aspect politic decât menţinerea acestei alianţe, sau unei alte alianţe, dar de orientare democratică. În asemenea condiţii ieşirea din criză nu pot fi alegerile anticipate.”

Directorul CBS-Axa, sociologul Ion Jigău consideră ca în plină criză politică, partidele din fosta majoritate parlamentară testează şi ei opţiunile alegătorilor. Iar rezultatele sondajelor interne care nu sunt foarte încântătoare determină unele partide să fie mai conciliante, crede Ion Jigău:

„Asta însă sunt simple supoziţii. Eu ştiu ce se face în societate, dar nu ştiu ce se face sub covor sau după culise.”

O notă sintetică pentru guvernare o dă sondajul la capitolul problemelor sociale. La fel ca în alte sondaje aceeaşi cotă de 70 la sută dintre respondenţi consideră că în Moldova lucrurile merg într-o direcție greşită. Iar fiecare al doilea moldovean spune că trăieşte mult mai rău decât acum 22 de ani. Totodată, moldovenii sunt optimişti că în anul viitor vor trăi mai bine.
Previous Next

XS
SM
MD
LG