Linkuri accesibilitate

„Lupta între Filat şi Plahotniuc a dus la această situaţie...


Igor Dodon
Igor Dodon

Igor Dodon: „vor urma câteva votări din partea fracţiunilor PCRM şi PLDM pentru anularea unor proiecte, cum ar fi procurorul general, votul mixt pentru alegerile parlamentare...”



Igor Dodon: „La sfârşitul lunii ianuarie, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, eu am spus că Voronin va vota cu Filat pentru scoaterea lui Plahotniuc, pe urmă, va vota cu Plahotniuc pentru scoaterea lui Filat. De fapt, suntem într-o criză politică destul de adâncă. Lupta între Filat şi Plahotniuc a dus la această situaţie. Atunci când interesul personal şi cel de partid sunt puse mai sus ca interesele statului ajungem la astfel de situaţii. Nici unul, nici altul nu au reuşit şi nu s-au gândit să se oprească la timp.”

Europa Liberă: Când trebuiau să se oprească?

Igor Dodon:
„Filat putea să se oprească imediat după ce a scos pe procurorul general. A obţinut un rezultat şi trebuia să încerce să se mişte mai departe. Dar el a hotărât să meargă mai departe, după care a survenit demisia acestuia. PD tot putea să se oprească după ce a obţinut tot pentru reconfigurarea alianţei, fără participarea noastră, vă aduc aminte, şi votarea lui Filat în funcţia de prim ministru. Dacă se oprea la ceea ce a obţinut, a renegociat obţinând chiar şi unele sacrificii mari din partea lui Filat atunci situaţie era cu totul alta. Aşa că trebuie să spunem că ambii au făcut aceeaşi greşeală. Nu au reuşit să se oprească la timp.”

Europa Liberă: L-am plecat pe domnul Filat, l-au plecat pe domnul Lupu, mai departe de urmează?

Igor Dodon:
„Sunt câteva scenarii posibile. Eu cred că vor urma încă câteva votări din partea fracţiunilor PCRM şi PLDM pentru anularea unor proiecte, cum ar fi procurorul general, votul mixt pentru alegerile parlamentare, cred că sunt şi alte proiecte de legi sau alte legi şi hotărâri a Parlamentului.

Între timp se va negocia destul de dur o eventuală reconfigurare, reformatare a majorităţii parlamentare. Ea poate fi sub câteva formule – PD, PLDM şi o parte din neafiliaţi, sau PLDM şi deputaţi neafiliaţi, fără PL, PD şi fără PCRM. A doua formulă nu trebuie exclusă pentru că la moment cel puţin se reconfigurau în afara de voturile PD – 15, după câte cunosc eu erau 41-42 de mandate care erau gata să-l voteze pe Filat în funcţia de prim ministru. Adică cel puţin teoretic mai are nevoie de 8-9 mandate pentru ca să facă o altă majoritate parlamentară fără alte partide politice. Sau se va ajunge la alegeri anticipate în toamnă.

Alegerile anticipate nici unui partid din fosta alianţă nu le sunt convenabile. În ce priveşte socialiştii, în cazul alegerilor anticipate suntem ferm convinşi că oamenii doresc altceva. Eu cred că şansele socialiştilor sunt mari. Au fost mai multe sondaje în ultimul timp în care eu nu cred. Un sondaj ne arată circa 4,3 la sută, altul – mai puţin. Însă ştiind situaţia în teritoriu şi munca de zi cu zi pe care o avem împreună cu colegii, eu cred că în următorul parlament chiar şi în cazul alegerilor anticipate noi vom fi prezenţi.”

Europa Liberă: Dvs. aţi votat şi pentru demisia guvernului Filat, aţi votat şi pentru demisia speaker-ului Marian Lupu. Pentru un alt speaker pentru cine votaţi şi cum se va proceda ca să aibă legislativul un şef?

Igor Dodon:
„Este prematur să vorbim despre votarea unui alt speaker, cât şi despre votarea unui alt guvern. Noi ne-am spus poziţia foarte clar în ceea ce ţine de votarea unui alt guvern. Suntem gata să votăm profesionişti care vor veni cu o agendă de rezolvare a problemelor sociale, cu o agendă politică externă pentru Moldova şi Eurasiatică şi cu alte lucruri foarte pragmatice. Un astfel de guvern profesionist şi tehnocrat noi suntem gata să-l votăm neparticipând chiar în el. Dăm votul în interesele ţării, nu delegăm pe nimeni, nu intrăm în guvernare. însă să avem stabilitate pentru ţară.

Ceea ce ţine de preşedintele Parlamentului, eu nu exclud situaţia când noi am putea să nu avem preşedinte al Parlamentului în această legislatură. Există şi un astfel de scenariu. În cazul în care nu se va găsi vot comun care ar avea majoritate parlamentară pentru votarea preşedintelui Parlamentului, el nu va fi. Nu văd nici un sens pentru PLDM sau pentru PCRM să voteze un preşedinte al Parlamentului împreună. Atunci vor fi învinuiţi de coaliţie şi de alianţă roşu-verde care nu este în favoare nici uneia dintre aceste formaţiuni.

De aceea, atât timp cât se scot din funcţii e mai simplu în ceea ce ţine de voturile PCRM şi PLDM. Va fi mult mai complicat atunci când va fi necesar să numească oamenii înapoi. Aici va fi problema şi întrebarea cea mai mare.”

Europa Liberă: Şi atunci, alegerile bat la uşă?

Igor Dodon:
„Şi atunci alegerile anticipate devin o realitate. Sunt două scenarii cum pot fi alegeri anticipate. Primul – nu se alege un preşedinte al parlamentului şi se consideră parlamentul nefuncţional. Aici juriştii trebuie să-şi expună opinia în ceea ce ţine de interpretare, poate sau nu vicepreşedintele să reprezinte şi să conducă Parlamentul. Însă, Parlament nefuncţional trei luni, după care survine situaţia de dizolvare a parlamentului. Sau vor fi două încercări de numire a unui nou Guvern care vor fi fără şanse. Eu nu cred că se va merge pe primul scenariu.”

Europa Liberă: Domnul Gurin va rămâne procuror general?

Igor Dodon:
„Eu nu am votat pentru procurorul general Gurin şi nu au votat nimeni dintre colegii mei. este greu de spus. Eu cred că şansele sunt minime să rămâne procuror general.”

Europa Liberă: Şi alte surprize mai pot apărea?

Igor Dodon:
„Surprize vor fi multe, destul de multe. Eu cred că va fi interesantă încercarea de a forma o altă majoritate parlamentară. Deputaţii neafiliaţi în acest sens vor juca un rol destul de important. Noi nu vom participa decât în condiţiile unui guvern profesionist, tehnocrat.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG