Linkuri accesibilitate

Măturătorul în ţara nimănui


Într-o ţară cu girueta stricată, în care corupţia şi evaziunea fiscală fac ravagii, curăţenia e ultimul lucru care îi interesează pe conducători.



Şeful direcţiei locativ-comunale a primăriei Chişinău a mărturisit deunăzi că în ciuda majorării salariilor pentru măturători, puţini oameni îmbrăţişează meseria de măturător. Dar ce salariu majorat au acum aceştia? Păi, 60% din măturătorii direcţiei primesc lunar circa 3 mii de lei. Pe post de măturători sînt angajaţi şi unii pensionari, care din cauza randamentului mai scăzut, au salarii mai mici. Şi a mai zis şeful direcţiei că municipalitatea ar putea să mai mărească salariile, doar că nu toţi măturătorii vor să muncească 8 ore zilnic. Asta e povestea tristă a măturătorilor chişinăuieni.

Mă văd obligat să repet o idee mai veche. Într-un oraş care se vrea capitală europeană meseria asta, desconsiderată astăzi, ar trebui să aibă un alt statut. Ea ar trebuie altfel plătită. Salariul unui măturător ar trebui să fie de 8-10 mii de lei, ar trebui să fie comparabil cu lefurile miniştrilor şi deputaţilor.

E suficient să te uiţi în jur, să vezi murdăria endemică, să vezi cohortele de indivizi iresponsabili şi neciopliţi care aruncă alandala gunoaiele, ca să înţelegi cît de importantă e curăţenia, cît de importantă şi dificilă e meseria de măturător. Poate că salariul de 3 mii e mulţumitor pentru un om disperat. Dar noi avem nevoie de măturători care să-şi iubească profesia, care să lucreze cu tragere de inimă şi care să se întreţină din munca lor. Fără un salariu de 8-10 mii de lei lucrul acesta mi se pare imposibil. Şi e limpede că asemenea sume municipalitatea nu le va aloca. Iar în consecinţă va duce mereu lipsă de măturători, ba chiar ar putea să-i piardă şi pe cei care îi are.

Îmi dau seama că într-o ţară cu girueta stricată, în care corupţia şi evaziunea fiscală fac ravagii, curăţenia e ultimul lucru care îi interesează pe conducători. Au ei alte preocupări. Iar vînzolelile eterne din scena politică le scot în vileag. De aceea, şi se adună tone de deşeuri care nu pot fi reciclate, de aceea, străzile şi trotuarele sînt prăfoase şi acoperite de gunoaie.

De aceea, şi meseria de măturător e considerată o ruşine şi e rezervată unor oameni neputincioşi şi sărmani. Aşa mergem noi înainte! Aşa făurim ţara noastră minunată!
XS
SM
MD
LG