Vă mai amintiţi, stimaţi ascultători, de bizareria care a avut loc luna trecută? Mă refer la elevii care au protestat zgomotos împotriva instalării camerelor de luat vederi la BAC, la elevii care au declarat tranşant, fără jenă: „Vrem să copiem!” Atunci mai mulţi reprezentanţi ai generaţiei twitter s-au arătat deranjaţi de faptul că ar putea fi supravegheaţi la examene. Ei voiau să se simtă liberi, adică să copieze în voie. Tot atunci am remarcat un părinte care a spus: „Noi toţi am copiat cîndva şi am ajuns ceva!” Tristă şi îngrijorătoare mi s-a părut confesiunea părintelui.
Ei bine, aflu că povestea asta are, iată, un soi de prelungire. Publika TV ne spune că Adunarea Populară a Găgăuziei a interzis supravegherea video la bacalaureat fiindcă aceasta creează condiţii de stress pentru elevi. Decizia deputaţilor găgăuzi e în contradicţie cu intenţia Ministerului Educaţiei de a instala camerele video la examene.
Fireşte, Adunarea Populară nu declară că doreşte ca elevii să copieze. Ea invocă stressul. Dar din punctul meu de vedere, motivaţia asta nu rezistă. Elevii sînt totuşi suficient de maturi, nu sînt copii de grădiniţă ca să fie stresaţi pînă-n măduva oaselor de nişte camere de luat vederi. În plus, orice s-ar zice, absenţa camerelor îi poate ajuta pe cei obişnuiţi să copieze. Asta mi se pare de domeniul evidenţei. Iată de ce decizia Adunării Populare mi se pare regretabilă şi ciudată.
Nu ştiu exact dacă Ministerul Educaţiei are pîrghiile necesare pentru a anula decizia deputaţilor găgăuzi. Cred că Ministerul ar trebui să-i convingă că decizia lor nu e bună. Dacă poate. Dacă nu poate, e limpede că trebuie să-şi vadă de treabă şi să organizeze examene cu camere de luat vederi acolo unde e posibil. Camera de luat vederi e o garanţie suplimentară că elevul nu copiază.
Şi am motive să cred că cel care a luat o notă mare în faţa camerei de luat vederi se va descurca mai bine în viaţă decît cel menajat de stress, cu aceeaşi notă mare.