Pe lângă victime şi panică, atacurile din Boston, i-au provocat pe oamenii de rând, experţi şi politicieni să se întrebe cât de capabile mai sunt Statele Unite să furnizeze siguranţă pentru cetăţeni săi?
Câţiva senatori americani au învinuit dur instituţiile responsabile de securitate, în special FBI-ul. Ei spun că în toţi aceşti ani, după atacul terorist din septembrie 2001, încă nu există suficiente canale, între agenţiile serviciilor de securitate, pentru schimbul de informaţii, care să prevină un atac.
Şi jurnaliştii, la începutul acestei săptămâni, l-au întrebat pe liderul de la Casa Albă, dacă acest atac nu ar demonstra că SUA ar face câţiva paşi înapoi în asigurarea securităţii naţionale? Iar Barack Obama a replicat presei că Departamentul Securităţii Patriei şi FBI-ul au făcut ceea ce a trebuit să se facă.
Deşi atacul din Boston i-a speriat pe americani, în publicaţia The Christian Science Monitor se spune că evenimentul din 11 septembrie a schimbat America în întregime, iar exploziile de la maratonul din Boston au lovit un oraş şi o naţiune care deja sunt pregătite şi tactic, şi emoţional pentru asemenea lovituri.
Indiferent dacă naţiunea americană poate face faţă sau nu loviturilor, cert este că rana atacului din 11 septembrie, încă mai doare.
La Memorialul 9/11, din New York, în locul celor două gemene sunt două bazine imense, iar pe marginile lor sunt gravate numele celor aproape trei mii de oameni care şi-au pierdut viaţa. Pe alee vedem o mulţime de copaci uscaţi şi doar unul este în floare, copacul supravieţuitor, care se spune că este unicul lucru care a rămas intact după acel atac. Americanii îl numesc semnul speranţei.
Printre vizitatori am întâlnit-o pe Nadejda, care a venit din Rusia, împreună cu copilul şi soţul său. Ea spune că o emoţionează cele întâmplate în acest loc, mai ales, că şi în Rusia au avut loc asemenea nenorociri.
Nadejda: „Eram curioşi să vedem locul unde s-au întâmplat acele evenimente. Ne amintim foarte bine, retrăim acele momente, probabil, cu toţi cei care se află acum aici. Am dorit ca şi copilul să vadă acest loc, noi îi compătimim pe toţi cei care şi-au pierdut rudele şi oamenii apropiaţi, a fost o mare tragedie.”
Ilsa, din Olanda, era copil pe atunci şi-şi aminteşte că a urmărit la televizor tragedia, iar acum, venind pentru prima oară la New York a ţinut neapărat să ajungă şi aici.
Ilsa: „Este un loc unde oamenii pot fi împreună, să-şi împartă emoţiile, să vadă locul unde s-a petrecut totul şi să se gândească la ce a fost, şi nu să vadă clădiri noi, care ar fi putut fi înălţate în acelaşi loc. Astfel, ei pot arăta altor oameni, din alte ţări, locul unde a avut loc atacul terorist.”
Tot aici, împreună cu un vechi amic a venit şi Jo, fost ofiţer la departamentul de Poliţie din New York, acum pensionar, spune că vine deseori aici să se reculeagă.
Jo: „Noi nu vom uita niciodată, iar asta ne face mai puternici. Ceea ce s-a întâmplat la Boston, ne face mai puternici. Nu vom lăsa teroriştii să schimbe modul nostru de viaţă în America. Trebuie să asigurăm siguranţa fiecăruia şi să prevenim aceste lucruri. Să învăţăm din asta.”
La aproape 12 ani de la atacurile din 11 septembrie, un nou uriaş de sticlă se ridică în apropierea memorialului. Este noua clădire a One World Trade Centre, numită şi Turnul Libertăţii. Se preconizează ca ea să fie dată în exploatare la sfârşitul acestui an sau la începutul lui 2014. Clădirea va avea aproape 500 de metri şi jumătate şi va fi cea mai înaltă clădire din emisfera de vest. Ea şi copacul supravieţuitor, reprezintă, într-un fel, simbolul rezistenţei poporului american. Vara trecută, preşedintele Obama, a vizitat clădirea şi a lăsat o inscripţie pe o grindă de metal: „Noi ne amintim, noi reconstruim, noi devenim mai puternici”.