Linkuri accesibilitate

Vot „tovărășesc” în parlamentul de la Chișinău


Coaliția ad-hoc condusă de PCRM și PLDM a anulat legi adoptate de PLDM împreună cu PD.



Coaliția parlamentară neoficială în frunte cu liberal-democrații și comuniștii a votat vineri pentru a anula mare parte a legilor pe care liberal-democrații le adoptaseră împreună cu democrații, pe când mai negociau încă formarea unui guvern Filat 3. Lista este lungă: de la revocarea procurorului general, la primul pas pentru anularea trecerii la sistemul electoral mixt. Dar în afară de acestea, PLDM și PCRM au votat o serie de inițiative proaspete, de la mărirea pragului electoral, la mai multe împuterniciri pentru premierul interimar și readucerea Centrului Național Anticorupție în subordinea guvernului. Relatează Alla Ceapai.

Majoritatea informală condusă de comuniști și liberal-democrați l-a revocat din funcție pe procurorul general, Corneliu Gurin, la 15 zile de la numire.

Gurin a fost revocat pe motiv că n-ar avea pregătirea necesară și că, atunci când a fost ales, la 18 aprilie, pentru el ar fi votat mai puțini deputați decât era nevoie.

Comuniștii au fost împotriva lui Gurin de la bun început, iar liberal-democrații care l-au votat cu două săptămâni în urmă au spus că le-a fost impus de către democrați la negocierile eșuate între timp de formare a unui nou guvern.

Comisia specială care a examinat circumstanţele numirii procurorului general a constatat că speaker-ul de atunci Marian Lupu a încălcat legea înaintându-l pe Gurin, spune preşedintele comisiei speciale, comunistul Anatolie Zagorodnîi:

„Fiind abilitat cu dreptul de a propune candidatul la funcţia de procuror general preşedintele parlamentului nu a acţionat în strictă corespundere cu legislaţia în vigoare şi nu a respectat procedura prevăzută de legea cu privire la procuratură. Prin acţiunile sale preşedintele parlamentului şi-a depăşit abuziv competenţele. În substanţa lor acţiunile preşedintelui parlamentului reprezintă anihilarea independenţei instituţiei procuraturii.”

Democrații au spus că revocarea lui Gurin ar fi ilegală. În semn de protest liderul democraţilor Marian Lupu a părăsit plenul Parlamentului şi a convocat o conferinţă de presă specială. Marian Lupu a calificat drept că ar fi ilegale toate celelalte decizii ale parlamentului votate de către comunişti şi liberal democraţi:

„Acest vot comun dintre PLDM – PCRM nu este unul de conjunctură şi nu este unul întâmplător. Este o înţelegere, un acord făcut în acest sens, la nivelul acestor două partide, pentru a asigura un parcurs spre declanşarea anticipate.”

În sala de ședințe, deputații PCRM și PLDM au mai votat împreună, pentru anularea trecerii la sistemul mixt al alegerilor parlamentare în care jumătate din deputați să fie aleși în circumscripții uninominale.

Împreună cu anularea acestei inovații, proiectul votat de PLDM şi PCRM mai prevede sporirea pragului electoral. Iniţial autorii iniţiativei, comuniştii, cereau majorarea pragului electoral de la 4 la 7 procente, însă au susţinut în lectura a doua propunerea liberal democraţilor ca pragul electoral să fie majorat până la 6 la sută.

Lista proiectelor votate de PCRM-PLDM mai include sporirea împuternicirilor premierului interimar. Liberal-democratul Iurie Leancă care deține funcția va putea, conform proiectului adoptat astăzi, numi şi demite membrii guvernului.

Readucerea Centrului Național Anticorupție în subordinea guvernului – un alt proiect votat astăzi - a provocat multe dezbateri.

Atitudinea PLDM față de CNA a fost contradictorie în ultimele luni. Liberal-democrații ba au sprijinit independența Centrului promovată și de Uniunea Europeană, ba au subminat-o de teamă că instituția ar fi controlat pe căi neoficiale de Partidul Democrat.

Democratul Marian Lupu a acuzat PLDM-ul că s-ar răzbuna pe directorul CNA, Viorel Chetraru pentru o serie de anchete de corupție împotriva unor miniștri liberal-democrați:

„Toate aceste acţiuni au un singur obiectiv - ca să se ajungă la muşamalizarea şi la închiderea tuturor dosarelor de rezonanţă din Republica Moldova.”

Dar iată cum a explicat votul de vineri liderul fracţiunii PLDM Valeriu Streleţ:

„Am votat acest proiect de lege chiar cu riscul că în perioada imediat următoare vor apărea câteva dosare, făcute la comandă, împotriva colegilor mei de fracţiune şi împotriva conducătorului partidului nostru. Sunt sigur că CNA va demonstra, necătând la subordonare, că poate combate adevăratele cazuri de corupţie.”

Liberal democraţii au mai votat vineri și o propunere a comuniştilor prin care se anulează inamovibilitatea judecătorii de la curtea constituţională.

Fiecare din cei şase judecători ai curţii, nu doar cei doi numiţi de parlament, poate fi demis cu votul a 61 de deputaţi pentru încălcarea jurământului.

În ciuda așteptărilor, coaliția neoficială a PLDM și PCRM nu a dat curs propunerii de joi a liderului comuniștilor Vladimir Voronin de a fi ales un nou președinte al parlamentului.

La începutul şedinţei, Vladimir Voronin a anunţat că fracţiunea PCRM a înaintat un proiect de lege pentru crearea unei comisii speciale pentru alegerea noului speaker, dar liderul comunist nu a insistat ca proiectul să fie inclus în ordinea de zi.
Previous Next

XS
SM
MD
LG