Linkuri accesibilitate

Învingători și învinși


O tragedie comună, care a curmat milioane de vieţi omeneşti, nu îi uneşte pe cetăţenii din Moldova, ci îi dezbină.


S-a văzut şi ieri că „societatea moldovenească polietnică” – o sintagmă preferată mai ales de PCRM – e dezagregată, dezarticulată, dezbinată. Pînă la multiculturalismul occidental, pînă la tolerarea celuilalt sînt ani-lumină.

Dezgustul, repulsia mocnită au ieşit la iveală şi cu ocazia organizării în centrul capitalei, cu sprijinul Ambasadei Rusiei, a unui concert cu vedete autohtone şi ruse. Concertul, cum şi era de aşteptat, i-a entuziasmat pe unii şi i-a făcut să se simtă umiliţi pe alţii. În Piaţa Marii Adunări Naţionale – o denumire care nici ea nu prea uneşte – au venit cetăţeni care se revendică de la marea Uniune Sovietică, care poartă cu mîndrie panglica Sf. Gheorghe. Pe de altă parte, un grup de unionişti a protestat împotriva „ocupanţilor ruşi”. În ajun, s-au auzit voci în presă şi pe reţelele de socializare care nicidecum nu cheamă la înţelegere şi la convieţuire paşnică. Am văzut chiar ură amestecată cu înjurături.

Într-un articol publicat în Kommersant Plus, un autor îi reproşează lui Vladimir Voronin că nu a răpus „hidra unionismului” pe vremea guvernării comuniste. Iar pe reţelele de socializare am văzut colegi de breaslă care interpretau concertul cu vedete din Rusia drept batjocură şi umilire a românilor. Triste şi îngrijorătoare reflexe.

Faptul cel mai grav nu e nici pe departe existenţa unor perspective foarte diferite în privinţa trecutului. Grave cu adevărat sînt înverşunarea şi ostentaţia cu care perspectivele astea sînt afişate şi incapacitatea cronică a părţilor beligerante de a-şi asuma o anumită vinovăţie. Există păcate şi crime comise atît de Armata Roşie, cît şi de Armata Română, aliată a Germaniei fasciste. Dar înţeleg oare „învingătorii” şi „învinşii” autohtoni că armatele pe care le proslăvesc au păcate? Am impresia că mulţi dintre ei le consideră infailibile.

Şi iată aşa se face că o tragedie comună, care a curmat milioane de vieţi omeneşti, nu îi uneşte pe cetăţenii din Moldova, ci îi dezbină. Şi se vede de la o poştă că nici reuniunile de la primărie, la care erau invitaţi veteranii Armatei Sovietice şi ai Armatei Române, nu au modificat prea mult datele triste ale problemei.
XS
SM
MD
LG