Linkuri accesibilitate

Prinţesa Marina Sturdza: „Să ne asigurăm că oamenii pe care îi iubim nu se sting în durere”


Prinţesa Marina Sturdza la Chişinău
Prinţesa Marina Sturdza la Chişinău

13 ani de activitate în Moldova a fundației pentru bolnavii incurabili „Angelus Moldova”.


Fundaţia Filantropică „Angelus Moldova” care face parte din reţeaua Hospices of Hope, din Marea Britanie este principalul furnizor de îngrijire paliativă din municipiul Chişinău. Această formă de îngrijire este acordată pacienţilor a căror boală nu mai răspunde la tratamentul medicamentos şi, în acest caz, pacienţii sunt ajutaţi să facă faţă durerii, problemelor sociale, psihologice şi spirituale. La 13 ani de activitate, membrii organizaţiei vorbesc despre necesitatea extinderii acestui tip de serviciu şi promovarea lui pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Când medicina tradiţională nu-i mai poate ajuta pe pacienţii diagnosticaţi cu boli incurabile intervine îngrijirea paliativă, menită să îmbunătăţească calitatea vieţii lor atunci când boala este în stare avansată. Astfel, pe lângă serviciile medicale, pacienţii au parte de sprijin şi consiliere psihologică. Dacă în primii ani de activitate numărul pacienţilor nu depăşea cifra de 50, atunci anul trecut de sprijinul echipei Hospice Angelus au beneficiat peste 1700 de pacienţi. Cu toate că acest serviciu este din ce în ce mai solicitat, Prinţesa Marina Sturdza, care susţine de mai mulţi ani acest proiect spune că serviciul de îngrijire paliativă încă mai are nevoie de explicare şi popularizare:

„Aceste servicii nu existau deloc în ţările noastre şi a fost o muncă foarte grea. Sunt mulţi eroi în povestea asta şi cum s-a instalat Hospice Angelus aici. A fost o bătălie de foarte mulţi ani pentru că întâi de toate birocraţia noastră este endemică şi nici nu se înţelegea foarte bine, exact ce înseamnă îngrijire paliativă. Mi se pare un serviciu absolut crucial. Să ne asigurăm că oamenii pe care îi iubim nu se sting în durere.”

Pentru că în mare parte beneficiarii serviciului sunt ţintuiţi la pat, echipa medicală merge la ei acasă şi îi ajută la administrarea medicamentelor şi le oferă suport emoţional. Fiecare pacient are un plan de îngrijire individual, în care se indică concret de ce are nevoie, spune directorul Fundaţiei „Angelus-Moldova”, Valeriu Isac. Acesta zice că în serviciul de îngrijire sunt implicaţi şi asistenţii sociali, care să le vorbească pacienţilor despre drepturile lor:

Valeriu Isac
Valeriu Isac
„În afară de problemele medicale sunt o mulţime de probleme sociale. Mulţi oameni, ajungând în acest stadiu nu ştiu despre toate drepturile lor. Nu ştiu că au dreptul la o indemnizaţie, nu ştiu că au dreptul la o pensie, nu ştiu că au dreptul la primirea unor compensări. Aici se implică asistentul social care cunoaşte, face o anchetă socială şi rezolvă aceste probleme.”

Pentru a asigura pacienţii cu medicamente organizaţia primeşte bani de la Compania Naţională de Asigurări în Medicină, iar celelalte cheltuieli se acoperă din contul donaţiilor şi a susţinerii financiare venite din exterior. În acest context, Prinţesa Marina Sturdza a vorbit despre necesitatea contribuţiei voluntare în cadrul serviciului de îngrijire paliativă:

„Ne implicăm fiecare dintre noi, cum putem. Unii dintre noi avem nişte bani, unii avem resurse, unii avem influenţă, unii avem cunoştinţe medicale, dar fiecare dintre noi poate să facă ceva. De nu ar fi decât să meargă să citească la cineva care nu mai are multe zile sau să ţină mâna cuiva. Fiecare din noi are competenţe pe care le putem oferi.”

Serviciile Hospice Angelus sunt gratuite, de aceea pentru a-şi putea îndeplini misiunea fundaţia mizează pe suportul oamenilor de afaceri, diplomaţilor şi al donatorilor individuali. În acest an, tradiţionalul bal de caritate se va desfăşura pe data de 17 mai. Banii colectaţi sunt investiţi în procurarea medicamentelor şi asigurarea serviciilor de îngrijire de care au nevoie pacienţii.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG