Linkuri accesibilitate

Liberal-democrații și-au desemnat candidatul la postul de premier: Iurie Leancă


Iurie Leancă
Iurie Leancă

Democraţii aşteaptă o nouă „ofertă” din partea liberal-democraţilor, în timp ce „liberalii reformatori” au salutat decizia PLDM de a-l propune pe Iurie Leancă la funcţia de premier.

La mai bine de două luni de la demiterea guvernului lui Vlad Filat, Partidul Liberal-Democrat a anunțat că-l propune în postul de premier pe Iurie Leancă. Iurie Leancă este al doilea pretendent la fotoliul de prim ministru, înaintat de PLDM, după ce, pe 22 aprilie, judecătorii Curţii Constituţionale au hotărât că desemnarea lui Vlad Filat pentru un nou mandat este neconstituțională.

După înaintarea de către PLDM a candidaturii lui Iurie Leancă la funcţia de prim-ministru, acesta urmează să fie acceptat şi de preşedintele Nicolae Timofti care, la rândul său, va trebui să-l propună Parlamentului spre votare. Din ziua emiterii decretului preşedintelui privind desemnarea candidatului la funcţia de premier, Iurie Leancă va avea la dispoziţie 15 zile ca să formeze un nou guvern.

Anterior, şeful statului afirma că va propune o candidatură Legislativului doar atunci când va fi sigur că aceasta va fi votat de majoritatea deputaţilor.

Vlad Filat a lăsat să se înţeleagă că fracţiunea PLDM nu va negocia cu deputaţii lui Mihai Ghimpu şi fracţiunea PCRM votarea lui Iurie Leancă la funcţia de prim-ministru. Liderul PLDM spune însă că partidul său îşi va îndrepta atenţia spre cei şapte deputaţi care fac parte din aşa numitul grup al „reformatorilor liberali” conduşi de Ion Hadârcă şi spre deputaţii din fracţiunea democrată, dar şi cei neafiliaţi. „Considerăm că negocierile pe marginea formării noului guvern sunt un adevărat test de maturitate politică care va scoate în vileag cine şi ce interese promovează în realitate. Noi sperăm că, în acest moment important pentru ţara noastră, partidele, oamenii politici în mod special, vor avea capacitatea să pună interesul ţării mai presus de cât orice alt interes şi astfel vom reuşi să depăşim criza politică în care ne aflăm.”

Şi actualul premier interimar, Iurie Leancă, şi-a exprimat speranţa formării unei majorităţi care i-ar oferi necesarul de voturi, adică „50+1”: „Sper că colegii din Partidul Democrat, din grupul parlamentar la care s-a referit dl preşedinte, vor răspunde cu aceeaşi monedă, moneda fiind definită prin cuvântul „responsabilitate”, responsabilitate în faţa cetăţenilor din Republica Moldova, dar şi în faţa partenerilor noştri care în această perioadă au investit în noi energie, speranţe, dincolo de bani şi sprijin moral.”

Într-o primă reacţie la desemnarea de către PLDM a candidaturii lui Iurie Leancă la funcţia de prim-ministru, şeful fracţiunii democrate, Dumitru Diacov, a spus că partidul său este gata să se aşeze la masa de negocieri: „Îl aşteptăm pe domnul Leancă să ne întâlnim, să vedem care este viziunea sa, care este oferta sa. Orice om sănătos la cap trebuie să discute, să caute soluţii. Suntem într-o stare destul de jalnică în acest moment şi trebuie să căutăm soluţii. Sunt convins că vom avea discuţii, poate nu una, mai multe discuţii, şi vom vedea care va fi oferta.”

Deputatul Ion Hadârcă, care conduce grupul desprins din PL, numit grupul „reformatorilor liberali” a salutat într-o declaraţie pentru Europa Liberă desemnarea candidaturii lui Iurie Leancă: „Era de aşteptat ca să fie această candidatură, cu atât mai mult că tocmai dumnealui într-un fel se pliază pe această imagine şi pe această aşteptare a realizării programului nostru pro-european şi dumnealui se pliază cel mai bine pentru că a depus cele mai multe eforturi în această direcţie. Are o imagine pozitivă în exterior, într-un fel este sinonim cu aspiraţiile noastre de integrare europeană şi eu cred că acest obiectiv major al guvernării precedente, dacă va rămâne şi eu cred că el va rămâne, tocmai este compatibil cu politica pe care a promovat-o în exterior dl Iurie Leancă.”

În timp ce unii membri din fosta Alianţă pentru Integrare Europeană susţin că sunt în căutarea unei soluţii pentru evitarea alegerilor anticipate, deputatul comunist Artur Reşetnicov susţine că tocmai un nou scrutin electoral ar scoate ţara din impas: „PCRM va continua să lucreze în interesul cetăţenilor Republicii Moldova, iar interesul moldovenilor acum este de a veni la alegeri parlamentare anticipate. ”

Mai mulţi analişti politici de la Chişinău observă că eşuarea votării unui nou guvern ar sorti ţara la alegeri anticipate, situaţie care ar compromite Republica Moldova în faţa partenerilor săi occidentali. Săptămâna trecută, Comisarul european pentru extindere și bună-vecinătate, Stefan Fule, a spus că Moldova încă mai poate fi o poveste de succes a integrării europene, dacă rezolvă rapid criza politică.
Previous Next

XS
SM
MD
LG