Cu intenţia de a proteja drepturile muncitorilor migranţi, sindicatele din Republica Moldova, Ucraina şi Italia au semnat astăzi protocoale de cooperare, care să le ofere lucrătorilor care părăsesc ţara de origine instrumente de promovare a drepturilor lor. Semnatarii au spus că se angajează să ofere sprijin angajaţilor şi să îi informeze despre drepturile lor ce ţin de salarizare şi securitate la locul de muncă.
Statisticile arată că oficial în Italia muncesc peste 160 de mii de moldoveni. Chiar dacă o mare parte din ei sunt angajaţi legal, mulţi dintre migranţi sunt nevoiţi să lucreze în condiţii de risc, cu salarii joase şi nu au parte de protecţie socială, spune Oleg Budza, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor. În opinia lui, protocolul semnat cu uniunea sindicală din Italia le va da şansa muncitorilor de a beneficia de protecţie juridică şi susţinere atunci când sunt nedreptăţiţi de către angajatori:
„Noi considerăm că sindicatele sunt o familie mare în lume şi noi considerăm că conlucrările o să ne aducă diferite argumente în plus, şi în Rusia, Ucraina, Moldova şi în România. Pentru că, cu părere de rău, astăzi noi trebui să recunoaştem că nu am creat toate condiţiile ca să muncească oamenii acasă, cu salarii decente şi condiţii de muncă. Dar dacă omul a preferat să plece, trebuie să depunem eforturi şi noi, cei care muncesc în Moldova în sindicate, să protejăm salariatul din Moldova, pentru că sperăm că se va întoarce şi el acasă, cu un business bun, cu banii, cu familia.”
Pentru a avea parte de protecţia organizaţiilor sindicale din ţara de destinaţie, migranţii trebuie să se înregistreze şi să achite o cotizaţie de membru sindical. În acest context, reprezentanţii organizaţiilor sindicale din Ucraina şi Italia au spus că vor îndemna muncitorii, indiferent că lucrează legal sau nu, să se înregistreze.
Viceministrul Muncii, protecţiei sociale şi familiei, Sergiu Sainciuc a spus că pe lângă acordurile bilaterale de protecţie a muncitorilor migranţi este nevoie şi de implicarea organizaţiilor sindicale, pentru a spori nivelul de cooperare şi protecţie pentru muncitori:
„Este o activitate care de rând cu activităţile realizate de către guvern prin încheierea acordurilor bilaterale în materia migraţiei forţei de muncă, dar implicarea sindicatelor din ţările de origine şi de destinaţie va asigura o protecţie suplimentară din partea lor pentru aceşti muncitori. S-a dorit lucrul acesta de foarte mult timp, s-a muncit mult pentru ca în final să fie semnate aceste protocoale.”
În acelaşi timp, părţile semnatare au notat că este necesar ca protecţia angajaţilor să nu fie doar la nivel declarativ, dar să se regăsească şi în practică. Această poziţie a fost susţinută şi de Ovidiu Jurcă, specialist în activităţile cu lucrătorii, de la Biroul pentru ţările din Europa Centrală şi de Est. Acest a spus că sindicatele trebuie să îşi asume angajamentul ca muncitorii migranţi să aibă condiţii de lucru şi salarii decente:
„Aceste acorduri au rolul de a deschide calea pentru activităţi efective de implementare, de adaptare la specificul fiecărei ţări şi a fiecărei situaţii, de aşa manieră încât principiile generoase cu vocaţie universală cuprinse în Convenţia Organizaţiei Internaţionale a muncii, să avem posibilitatea să le vedem transpuse în practica curentă, să fie o adevărată victorie a mişcării sindicale din cele trei ţări.”
Acordul a fost semnat în cadrul unui atelier regional despre protecţia muncitorilor migranţi la care au participat reprezentanţi ai sindicatelor din Italia, Polonia, România, Portugalia, Federaţia Rusă şi Ucraina. Sindicaliştii au ajuns la concluzia că protecţia capitalului uman ar fi asigurată dacă fiecare stat nu s-ar îndepărta de prevederile ce ţin de protecţia drepturilor consfinţite în convenţiile ONU şi ale Organizaţiei Internaţionale a Muncii.