Linkuri accesibilitate

Românii din afara graniţelor: un nou episod (ziare.com)


Valoarea constituţiei române - undeva sub Codul Rutier (România liberă)


Site-ul ziare.com publica un serial despre romani care muncesc si traiesc in afara granitelor Romaniei. Episodul de astazi are drept protagonista o tanara absolventa de stiinte economice, care lucreaza in Irlanda. Nu ca economist insa, ci ca vanzator intr-un magazin de cosmetice. Plecata in Irlanda dupa ce s-a chinuit un an sa se angajeze in tara ei, romanca descopera acum ca nu se poate face acceptata decat daca se da drept moldoveanca de peste Prut. Despre Romania, irlandezii stiu ca e populata cu tigani, considerati nefrecventabili. Din fericire, despre Republica Moldova nu stiu nimic, iar cand afla ca e pe undeva pe undeva pe-aproape de Rusia, de Ucraina, se linistesc. De Pastele catolic, romanca a starnit mirare ca nu-l sarbatoreste si ca este de religie ortodoxa. Pentru irlandezi, sustine ea, ortodox e cam totuna cu sectant.

Trei teme mari, aflate de multa vreme la ordinea zilei in Romania, aluneca, sau deja au alunecat, in derizoriu: modificarea Constitutiei, legislatia electorala, regionalizarea. Intentia Uniunii Social-Liberale, aflata la guvernare, de modificare a Constitutiei este curata mistificare, crede Alina Mungiu-Pippidi. Comentatoarea de la Romania libera descopera ca legea fundamentala a Romaniei acorda imunitate oricui pentru orice și ca acest lucru nu se va corecta in viitorul text. „Ce se întâmplă omului politic sau partidului care încalcă în spiritul şi litera ei Constituţia României? Nimic. (...) Din punct de vedere constituţional, cu toţii suntem imuni. Şi asta cam arată valoarea constituţiei noastre – undeva sub Codul Rutier, că acolo măcar se dau nişte puncte de penalizare” (am citat). Alina Mungiu-Pippidi spune ca numai instaurarea monarhiei e practic interzisa de Constitutie. Altminteri, liber la numirea prin toate poziţiile statului a rudelor demnitarilor, liber la nerespectarea cifrelor bugetare puse la sănătate şi educaţie. Controlul civil asupra forţelor armate este si el mai mult vorba goala. Comentatoarea isi alege un exemplu mai ciudat: liderii noilor formatiuni de dreapta, despre care spune, citam: „unul nu e civil, mai avem un pic şi ajungem ca la Putin unde mai toţi oficialii provin din KGB, îţi vine să aduci partidul comunist înapoi, ca să înceapă de undeva pluralismul” (am incheiat citatul). Legat de regionalizare, articolul din Romania libera reaminteste ca nu Uniunea Europeana o cere. De la Bruxelles s-a cerut Romaniei doar sa-si gaseasca forma administrativa potrivita ca sa absoarba, in sfarsit, fonduri europene puse la dispozitie.

Numirile de procurori la conducerea principalelor structuri din zona justitiei au devenit, in ziarele de azi, subiect de cearta intre jurnalisti. Sabin Orcan ii raspunde lui Dan Tapalaga pe tema numirii de catre presedintele Traian Basescu a noilor procurori generali. Tapalaga a reprosat in revista 22 lipsa de reactie adecvata a presei fata de ceea ce el considera a fi capitularea presedintelui Basescu pe tema justitiei, a anticoruptiei. Sabin Orcan s-a simtit vizat si il numeste pe Dan Tapalaga, intr-un comentariu postat pe platforma Vocile dreptei, „cel mai vocal exponent al talibanismului mediatic” (am citat). Pe aceeasi platforma, si Tudorel Urian apara numirile semnate de presedintele Basescu. În opinia jurnalistului, presedintele nu putea trece peste avizul favorabil dat celor sase propuneri de Consiliul Superior al Magistraturii. Ar fi creat, spune el, un „precedent periculos”.
XS
SM
MD
LG