Linkuri accesibilitate

Ce s-ar întâmpla dacă s-ar schimba vectorul politicii externe? Marian Lupu: „S-ar schimba viitorul ţării”


Liderul Partidului Democrat la Zilele Europei.


Între demnitarii moldoveni care au participat la manifestările legate de Zilele Europei la Chișinău s-a numărat și liderul Partidului Democrat Marian Lupu. Domnia sa a stat de vorbă cu Valetina Ursu.

Europa Liberă: S-a îndepărtat Moldova de UE?

Marian Lupu:
„După ziua de 3 mai catastrofal s-a îndepărtat de Uniunea Europeană, fiindcă acele acţiuni antidemocratice, acele decizii antieuropene care au fost criticate foarte dur de către autorităţile de rang cel mai înalt european ne demonstrează acest lucru. Dacă a fost o greşeală regretabilă, cum o declară unii, aceasta ar însemna că ar trebui să vedem în timpul cel mai apropiat o dorinţă neasemuită pentru repararea acestor greşeli şi pentru pavarea din nou a încrederii pierdute din partea Uniunii Europene.”

Europa Liberă: Domnule Marian Lupu, dar cum poate fi recâştigată această încredere?

Marian Lupu:
„Doar dacă acţiunile şi deciziile sunt în conformitate cu standardele, principiile şi valorile europene.”

Europa Liberă: Asta ar însemna ce?

Marian Lupu:
„Asta ar însemna că acele decizii pe care noi le adoptăm la toate nivelurile, comportamentul clasei politice, modul de gândire şi modul de acţiune să fie unul într-adevăr european. Şi în trecut noi discutam aceste subiecte şi ziceam căm pentru a fi europeni, nu trebuie doar să ţipăm în gura mare că suntem europeni. Trebuie să ne schimbăm mentalitatea, modul de gândire, să fim europeni, nu doar să ne declarăm europeni. Iată aici e marea dilemă. Săptămânile trecute au pus în evidenţă, de fapt, s-a produs explozia acestei discrepanţe. Şi atunci unica cale este să acţionăm ca europeni.”

Europa Liberă: Şansa de a fi creată o majoritate parlamentară pro-europeană astăzi care e?

Marian Lupu:
„Toate firele sunt în mâinile colegilor noştri de la Partidul Liberal Democrat.”

Europa Liberă: Dar sunteţi parteneri.

Marian Lupu:
„Fiindcă deciziile care au fost adoptate în ziua de 3 mai nu au fost votate de Partidul Democrat, nu au fost votate de o parte din cei de la Partidul Liberal. Pe care motiv regândirea situaţiei, cine sunt ei, cum vor să acţioneze ei, în mod european sau în altă direcţie poate, având anumite înţelegeri, probabil şi obscure, cu forţele politice care văd o completamente altă direcţie de mişcare a Republicii Moldova. Deci, noi, ca Partid Democrat, suntem la modul cel mai serios şi constructiv dispuşi să asigurăm continuarea acestei căi europene, acestei şanse europene a ţării. Pornesc de la prima întrebare a dumneavoastră. Punctul de plecare, cu părere de rău, este mult, mult mai slab decât în trecut, ca urmare a acelor legi adoptate în ziua de 3 mai. Ne vom aşeza, vom discuta, vom dialoga. Din momentul în care ne vom convine că toţi au intenţii curate, intenţii nobile, intenţii bune, atunci sunt şanse pentru a merge înainte.”

Europa Liberă: Dar ce domină acum: încrederea sau totuşi continuarea aplicării acestor elemente de şantaj?

Marian Lupu:
„Întâi de toate, domină neîncrederea total. Şi este lucrul, probabil, cel mai periculos într-o asemenea situaţie când nimeni nu crede pe nimeni, după un şir întreg de acţiuni. Nu zic, situaţia este grea, toată lumea o înţelege, toată lumea o vede cum este. Că ar exista o şansă? Da, ar exista. Vom vedea cum va fi valorificată.”

Europa Liberă: Un mesaj cu care a venit comisarul european pentru extindere şi vecinătate, în actualele condiţii, pentru clasa politică ce înseamnă? Cum să fie acesta înţeles?

Marian Lupu:
„La nivelul cel mai general acest mesaj trebuie să fie înţeles aşa cum el este în realtate: o vizită, de Ziua Europei, în Republica Moldova ar fi o încurajare pentru clasa politică ca să continue, ba mai mult, zic eu, să consolideze, să fortifice, să muncească de o manieră reală, nu doar declarativă.”

Europa Liberă: El a avut un avertisment: „Dragi politicieni din Moldova, aveţi grijă de ţara voastră”.

Marian Lupu:
„Domnul Füle a avut multiple mesaje. Chiar şi zilele trecute din nou domnia sa s-a referit la deciziile din ziua de 3 mai. Acesta trebuie să fie un mesaj care trebuie să-i pună pe gânduri pe acei actori care au dus la asemenea decizii negândite, dar dacă au fost gândite, situaţia este şi mai proastă, din punctul meu de vedere. Deci vizita aici este un semnal de încurajare. Vom avea întrevederi cu domnul Füle, indiferent că vor fi mai oficiale, mai private şi atunci vom putea să vorbim mai detaliat despre conţinutul acestui mesaj.”

Europa Liberă: Domnule Marian Lupu, dar care mesaj e mai convingător pentru Moldova şi clasa politică de la Chişinău: cel care vine de la Est sau cel care vine de la Vest?

Marian Lupu:
„Cursul prioritar al Republicii Moldova este cel de integrare europeană, fiindcă e vorba de un sistem de valori politice, democratice, economice, sociale, drepturile omului. Şi aceste valori pentru mine se asociază cu viitorul ţării. Pe de altă parte, pe dimensiunea economică, dimensiunea comercială, vectorul de integrare europeană a ţării categoric nu înseamnă război cu partenerii din Est. Acest echilibru trebuie să fie menţinut. Bunele relaţii de colaborare trebuie să fie menţinute, fiindcă ele corespund întru totul interesului naţional al ţării.”

Europa Liberă: Dar ce s-ar întâmpla dacă s-ar schimba vectorul politicii externe?

Marian Lupu:
„S-ar schimba viitorul ţării.”
XS
SM
MD
LG