Linkuri accesibilitate

România în raportul american privind libertăţile religioase


Recentul raport guvernamental american despre libertatea religioasă în lume menționează în capitolul despre România printre alte neajunsuri creșterea anti-semitismului și rolul mult prea proeminent al bisericii ortodoxe.


Negarea Holocaustului și continua ofensivă a Bisericii Ortodoxe Romane în detrimentul celorlalte culte, sint principalele probleme ridicate de Raportul Departamentului de Stat privind libertatile religioase.

Documentul mentioneaza ca majoritatea politicienilor romani denunta public tentativele de negare a Holocaustului, dar cu toate acestea „au existat unele declaratii antisemite”. Raportul administratiei americane pe 2012 privind Libertatea Religioasa consemneaza cazul Consiliului Judetean Suceava care a sponsorizat o carte cu o coperta pe care apare imaginea liderului legionar Corneliu Zelea Codreanu. De asemenea documentul pomeneste despre cererea Institutului Wiesel catre Parchetul General de desfiintare a partidului „Totul pentru Tara” care foloseste simbolurile fasciste, xenophobe si rasiste ale Miscarii Legionare. Potrivit unor informatii de data recenta, se pare ca aceasta formatiune se afla pe o lista cu alte partide care urmeaza sa fie desfiintate, fiindca nu au reusit sa intre in parlament in doua alegeri consecutive: 2008 si 2012. Este adus in discutie si actualul ministru al Infrastructurii, Dan Sova, care spusese in urma cu un an si jumatate ca nici un evreu nu a avut de suferit pe teritoriul Romaniei in perioada maresalului Antonescu, dar care ulterior si-a cerut scuze pentru aceasta declaratie despre care a spus ca a fost facuta din „ignoranta”. Si europarlamentarul extremist Corneliu Vadim Tudor apare in aceasta galerie dupa ce a declamat la un post de televiziune ca „va nega Holocaustul pina la moarte” fiindca isi „iubeste poporul”.

Cladirile si terenurile Bisericii Greco-Catolice, date de comunisti in 1948 Bisericii Ortodoxe Romane, dupa trimiterea in inchisoare a clericilor greco-catorici, care au refuzat convertirea la biserica bizantina, continua sa ramina la ortodocsi. Raportul Departamentului de Stat precizeaza ca doar 135 din cele 6.723 de proprietati solicitate de Biserica Greco-Catolica au fost restituite de Comisia Speciala de Retrocedare si ca in multe situatii autoritatile locale nu vor sa puna in aplicare sentintele judecatoriesti date in astfel de cazuri. Expertii care au lucrat la Raport mai scot in evidenta ca instantele si Biserica Ortodoxa au tergiversat procesele de restiturie deschise de Biserica Greco-Catolica. Mai mult decit atit, instantele s-au pronuntat de mai multe ori in favoarea Bisericii Ortodoxe cu argumentul ca „are mai multi credinciosi”. Este vorba mai ales despre situatia din Transilvania unde Biserica Greco-Catolica avea inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial mai multi enoriasi decit cea Ortodoxa, numai ca acest cult a fost interzis in perioada comunista. In cei 23 de ani care au trecut de la caderea dictaturii, inaltii prelati ai Bisericii Ortodoxe au incercat sa-i saboteze prin orice mijloace pe greco-catolici. De pilda, la Sapinta, in judetul Maramures oamenii nu-si mai cer lacasul inapoi, ci vor sa construiasca o noua biserica, dar autorizatia lor de constructie depusa in 2003 nu a primit nici pina acum unda verde.

In documentul dat publicitatii la Washington sint criticate si manualele de religie, care ii favorizeaza pe ortodocsi si defaimeaza celelalte culte. Astfel de pilda, manualul de clasa a 11-a descrie aparitia Bisericii Greco-Catolice in secolul al 18-lea ca rezultat al prozelitismului catolic, denumind in acelasi timp drept secte Martorii lui Iehova, Bahai si mormonii, care ar reprezenta o amenintare reala pentru societate.

Raportul subliniaza ca guvernul roman nu a comis abuzuri contra libertatii religioase, dar scoate in evidenta problemele locale si atitudinea dominanta a Bisericii Ortodoxe fata de celelalte culte si mai ales opozitia prelatilor in chestiunea restituirii proprietatilor luate cu japca de la greco-catolici odata cu instalarea regimului comunist.
XS
SM
MD
LG