Linkuri accesibilitate

Comisia de la Veneția aduce la Chișinău bunele practici electorale


Expertul comisiei veneţiene Gael Martin-Micaleff într-un interviu în exclusivitate pentru Europa Liberă, realizat de Iolanda Bădiliţă.


Intre 26 si 27 iunie Chișinăul va găzdui a 10-a ediție a Conferinței europene a corpurilor electorale. Sub titlul „Codul bunelor practici in chestiuni electorale: puncte tari si evolutii posibile”, evenimentul, organizat deopotrivă de Comisia de la Veneţia si Comisia electorala centrala din Moldova, va reuni zeci de experți în legislație electorala din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei. Despre ultimele schimbări operate în legislația electorală moldovenească şi nu numai, în interviul exclusiv acordat de Gael Martin-Micaleff, coordonatorul acestui eveniment din partea Comisiei de la Veneţia, corespondentei Europei Libere la Strasbourg, Iolanda Bădiliţă.

Europa Libera: Dle Martin-Micaleff, la inceputul acestei luni Comisia Venetia a criticat aspru amendarea catorva piese legislative. Puteti explica pozitia Comisiei Venetia? S-au produs intre timp modificari ale acesteia?

Gael Martin-Micaleff: Comisia Venetia isi mentine pozitia deja exprimata. M-as concentra pe metoda cu care au fost adoptate aceste schimbari legislative. Este important sa se mearga pe un sistem de cooperare inclusiv, care sa tina cont de opiniile tuturor partidelor politice, iar aici vorbim atat de constitutie cat si despre toate legile cardinale, inclusiv codul electoral.

Europa Libera: Tema generala a conferintei pe care o veti organiza la Chisinau intre 26 si 27 iunie este „Codul bunelor practici in chestiuni electorale: Puncte tari si posibile evolutii”. In acest moment, care sunt punctele tari si punctele slabe ale sistemului electoral moldovenesc?

Gael Martin-Micaleff: Comisia Venetia nu promoveaza un anumit sistem electoral. Este o chestiune de metoda. Un astfel de document important ar trebui discutat cu toti participantii la viata politica. Este de dorit sa existe un proces de consultare care sa includa atat partidele politice din parlament cat si pe cele din afara parlamentului si societatea civila. Cand autoritatile decid sa schimbe sistemul electoral, aceasta chestiune trebuie dezbatuta larg, caci este vorba de o schimbare fundamentala. As mai adauga un lucru important: aceasta schimbare trebuie facuta cu cel putin un an inainte de alegeri, pentru a se asigura o stabilitate a ciclului electoral.

Europa Libera: Parlamentul moldovean a decis recent sa ridice pragul electoral de la 4 la 6%. Avand in vedere faptul ca scena politica din Moldova este atat de divizata, cum gasiti acest prag electoral?

Gael Martin-Micaleff: Comisia de la Venetia nu recomanda un anume prag electoral, cu conditia ca acesta sa nu fie disproportionat mare sau mic. In Moldova insa pentru coalitii ar putea fi un pic prea mare. Insa si in acest caz aceasta modificare a fost facuta fara necesarele consultari prealabile cu ceilalti actori politici si cu societatea civila.

Europa Libera: O alta chestiune care arde zilele acestea in Moldova este Curtea Constitutionala. Care este rolul acesteia in procesul alegerilor?

Gael Martin-Micaleff: Ca si in alte tari, in Moldova Curtea Constitutionala are rolul de a verifica constitutionalitatea legilor cardinale, inclusiv, asadar, legislatia electorala.

Comisia de la Veneţia despre amendamentele electorale din Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:21 0:00


Europa Libera: Care ar trebui sa fie relatia dintre Curtea Constitutionala si partidele politice, respectiv parlament?

Gael Martin-Micaleff: Nici una. Impartialitatea si echidistanta unui astfel de organism cum este Curtea Constitutionala ar trebui sa fie garantate.

Europa Libera: Da, dar membrii Curtii sunt numiti de politicieni.

Gael Martin-Micaleff: Sigur. Dar apoi nu ar trebui sa fie cu usurinta inlocuiti sau demisi, si ar trebui sa dispuna de independenta totala in deciziile pe care le iau.

Europa Libera: Ce ar trebui sa prevada Codul electoral cu privire la finantarea partidelor politice si campaniilor electorale?

Gael Martin-Micaleff: Finantarea trebuie sa fie reglementata de legea finantarii partidelor politice si campaniilor electorale. Primul principiu care trebuie respectat este transparenta in primirea fondurilor si in utilizarea acestora cat monitorizarea cheltuirii banilor.

Europa Libera: Cum ar trebui sa arate Codul electoral pentru ca populatia sa aiba mai multa incredere in alegeri si clasa politica?

Gael Martin-Micaleff: Primul lucru care trebuie facut este cresterea increderii in autoritatea de administrare a alegerilor, caci aceasta este cea care organizeaza alegerile. Apoi cadrul legislativ, care ar trebui organizat pas cu pas, intregul proces electoral sa fie transparent, de la inregistrarea candidatilor si a partidelor, la votarea in sine.
XS
SM
MD
LG