Pericolul ploilor cu grindină și vântului puternic care au lovit Republica Moldova de două zile încă nu a trecut. Serviciul Hidrometeo de Stat menține și pentru mâine codul galben de vreme instabilă. Pagubele provocate până acum încă nu au fost estimate integral. Dar se știe că cele mai grav au fost afectate raioanele Ungheni, Călărași și Strășeni unde serviciul antigrindină are restricții la bombardarea norilor cu rachete.
În raioanele Ungheni, Străşeni şi Călăraşi s-a intervenit doar parţial cu rachete antigrindină. Drept urmare în mai multe localităţi din aceste raioane sute de hectare de culturi agricole şi de livezi au fost compromise.
Şeful serviciului antigrindină, Ion Garaba spune că acolo unde norii au fost dispersați cu rachete s-a reuşit stoparea grindinei în proporţie de 90%. Iar din cauza restricţiilor impuse de regimul de frontieră nu s-a putut interveni în localităţile din raionul Ungheni amplasate de-a lungul Prutului. Alt gen de restricţii impuse de dispeceratele avia au făcut imposibilă protejarea câtorva localităţi din Străşeni şi Călăraşi.
„În situaţia când zboară avionul se închide spaţiul aerian nu avem dreptul să lansăm rachete, de pildă cum s-a întâmplat în raionul Călărași. Nu s-au lansat rachete, a căzut grindina, dar nu este vina serviciului şi nu putem spune că s-a lucrat neefectiv. Altă restricţie – nu avem dreptul să lansăm rachete în direcţia frontierei de stat. Și în situaţia în care dinspre România se deplasează un nor cu grindina deja formată zonele din frontieră, primăriile din frontieră sunt afectate.”
În raionul Străşeni, timp de zece minute ploaia cu gheaţă a distrus câteva zeci de hectare de livadă de măr. În urma ploilor abundente au fost nămolite şi inundate mai multe gospodării din localităţile Zămcioji, Micăuţi, Rădeni, Bucovăţ, spune Dumitru Macari de la direcţia raională a serviciului situaţii excepţionale:
„Au fost multe pagube, dar mici. Acestea mici nou nu le luăm la evidenţă că sunt foarte multe: ogrăzi nămolite, jumătate de grădină, răsad înecat.”
Nu au fost estimate integral nici pagubele provocate de grindină în raionul Ungheni spune şeful direcţiei raionale a serviciului situaţii excepţionale, Iurie Ciolan:
„Peste 100 de foi de ardezie au fost smulse de pe acoperişuri în deosebi la două instituţii de învăţământ. Parţial au fost distruse acoperişuri la case – câte 8-10 foi de ardezie. Mai grav este pe sectoarele Sculeni, Corneşti unde terenurile agricole au fost afectate ca rezultat a grindinei. E vorba de livezi, vii şi alte culturi agricole. Mâine dimineaţa cred că o să avem date precise şi în ceea ce priveşte pagubele şi suprafeţele afectate, pentru că ne încurcă ploile de ieri şi de azi. Dar au fost ploi curate şi nu au provocat careva prejudicii.”
In raionul Criuleni ploaia torenţială şi vântul puternic de ieri şi de astăzi a smuls acoperişurile câtorva case din satele Hruşova, Zăicana, Jevreni, iar în satul Cruglic a fost deteriorat acoperişul gimnaziului, spune Veaceslav Gregoriev de la serviciul situaţii excepţionale raional. Şi în satul Ustia din raionul Dubăsari ploaia torenţială şi vântul puternic a deteriorat parţial acoperişurile a 20 de case, spune primarul doamna Aurica Urâtu:
„Nu au rămas total descoperite, unde două foi de ardezie, unde trei, până la 20 de foi de ardezie sunt în unele case. Culturile agricole nu au avut de suferit. Sunt numai trei copaci de caişi rupţi. În total pagubele ar constitui 41 de mii, aşa a constatat comisia locală şi raională. Banii vor fi alocaţi din fondul de rezervă a primăriei şi cred că vom merge cu un demers şi la raion să ne ajute.”
Conform primelor estimări oficiale, pagubele provocate de ploaia cu grindină de acum două zile se ridica la 670 de mii de lei. Ministrul de Interne în exercițiu, Dorin Recean, a spus, ieri, la şedinţa de guvern că au fost afectate peste 1650 de hectare de semănături, 700 de hectare de livezi şi 40 de hectare de vie.
Ministrul Agriculturii în exerciţiu, Vasile Bumacov, a dat asigurări că agricultorii care au avut de suferit, vor avea acces prioritar la subvenţii, iar cei care nu şi-au asigurat terenurile vor primi compensaţii parțiale din partea statului.