Linkuri accesibilitate

După runda de negocieri 5 + 2 de la Odesa


Ultimele tensiuni din zona de securitate vor fi discutate față în față între Chişinău şi Tiraspol.




O nouă rundă de negocieri în chestiunea transnistreană s-a încheiat astăzi la Odesa fără să se fi anunțat progrese evidente. La o conferință de presă după negocierile în formatul 5+2 găzduite de președinția ucraineană a OSCE, negociatorii de la Chișinău și Tiraspol au sugerat că au venit la discuții cu priorități diferite. Corespondenta Europei Libere Alla Ceapai a urmărit conferința prin legătură video de la misiunea OSCE de la Chișinău.


Singurul rezultat al acestei runde de negocieri este că părţile au căzut de acord şi au semnat un document privind demontarea unei construcţii inginereşti vechi de pe Nistru amplasată între Râbniţa şi Rezina. Ca şi la rundele anterioare, s-a mai discutat despre sectorul agricol, libera circulaţie a persoanelor şi mijloacelor de transport şi redeschiderea podului de la Gura Bâcului. Ambii negociatori, din partea Chişinăului şi din Tiraspol, au recunoscut că au venit cu agende diferite la această rundă de negocieri. Vicepremierul Eugen Carpov, şi-ar fi dorit să discute mai mult chestiunile ce ţin de zona de securitate, dar şi cele politice, privind statutul regiunii. Iar negociatoarea de la Tiraspol, Nina Ştanski, a insistat asupra discutării problemelor social-economice. Probleme ce ţin în special de ultimele tensiuni din zona de securitate vor fi discutate în formatul 1+1, adică între Chişinău şi Tiraspol. Eugen Carpov insistă să discute în acest format inclusiv decizia liderului transnistrean Evghenii Şevciuk de a muta organul legislativ a regiunii - Sovietul Suprem la Bender. În replică, Nina Ştanschi a spus cu nu are ce discuta la acest subiect cu Chişinăul:

„Nu suntem de acord că trebuie să discutăm acest subiect cu Republica Moldova, pentru că este o chestiune ce ţine de politica noastră internă. Şi pe teritoriul nostru noi de unii singuri decidem cum să ne organizăm administraţia, fără a ne consulta cu partea moldovenească.”

Negociatoarea din partea Transnistriei Nina Ştanski a spus, de asemenea, că este dezamăgită cu nu au evoluat discuţiile pentru semnarea unui protocol privind libera circulaţie şi redeschiderea podului de la Gura Bâcului:

„La ziua de azi transportatorii din regiune nu primesc documente ce le-ar permite să se deplaseze din Transnistria în Ucraina. Noi am cerut ca până la semnarea unui protocol să fie găsite mecanisme care ar asigura libera circulaţie. În caz contrar, ne vom vedea nevoiţi să adoptăm un comportament similar faţă de transportatorii străini care traversează Transnistria, spre Moldova. În esenţă redeschiderea podului înseamnă deblocarea coridorului de circulaţie internaţională. Astăzi, dacă eventual acest coridor se redeschide, cetăţenii ruşi şi ucraineni, care locuiesc în Transnistria, nu vor avea dreptul să circule pe acest coridor. Noi suntem îngrijoraţi de acest fapt.”

În replică, Eugen Carpov a spus că un protocol privind libera circulaţie va fi semnat numai dacă va fi conformat angajamentelor internaţionale pe care şi le-a asumat Republica Moldova privind circulaţia mărfurilor şi persoanelor:

„Avem de discutat aspecte privind procedura de înregistrare a automobililor, a numerelor de înmatriculare. De asemenea sunt întrebări privind eliberarea documentelor pentru circulaţie. Pentru noi este principial să îndeplinim angajamentele internaţionale asumate de Republica Moldova la acest capitol.”

Reprezentantul special al preşedinţiei ucrainene a OSCE Andrei Deşciţa a dat asigurări că Ucraina în continuare va acorda suportul necesar pentru a se avansa în negocierile în formatul 5+2:

„Din câte aţi văzut sunt înţelegeri şi cu confruntări pe diferite subiecte, dar important că este dorinţa de a se negocia. Noi vom susţine această dorinţă de dialog atât în formatul 5+2, cât şi în formatul restrains între Chişinău şi Tiraspol.”

Ambii negociatori au confirmat că săptămâna viitoare se vor întâlni în formatul 1+1 pentru a discuta ultimele evoluţii din zona de securitate. Iar la mijlocul lunii iulie urmează să aibă loc o nouă rundă de negocieri în formatul 5+2 la Viena.
Previous Next

XS
SM
MD
LG