Linkuri accesibilitate

Forumul Parcurilor Industriale


Vitalie Vrabie: „În teritoriul Parcului Industrial pot activa doar rezidenţii, care au de trecut prin concurs şi selectare, pe prim plan fiind un proiect investiţional”.


Un forum al parcurilor industriale, programat pentru astăzi , inclusiv cu accente pe planuri strategice şi probleme tactice. Vitalie Vrabie, directorul general al societăţii pe acţiuni „Tracom”, întreprinderea administratoare a parcului industrial cu acelaşi nume, va fi interlocutorul nostru special pentru convorbirea acestei dimineţi.

Europa Liberă: Aşadar, dle Vrabie, „Forumul Parcurilor Industriale”, o reuniune programată pentru astăzi şi găzduită de societatea „Tracom”, care este şi întreprinderea administratoare a Parcului Industrial „Tracom”. Întâi de toate, poate că datorăm o explicaţie tuturor ascultătorilor, mai puţin iniţiaţi în bucătăria economică: ce este, de fapt, în general, un Parc industrial?

Vitalie Vrabie:
„Un Parc industrial este un nou model de dezvoltare economică iniţiat de către Ministerul economiei şi ar fi o platformă industrială, în cazul nostru a „Tracom”-ului – fosta uzină de tractoare care de mai mulţi ani deja nu mai activa, iar bunurile materiale şi infrastructura care există practic nu erau utilizate.”

Europa Liberă: Este ceva, totuşi, deosebit de „Jurasic Park”, atât de bine înţeles de generaţii deja. Lăsând însă gluma la o parte, de ce, de exemplu, o întreprindere ar duce-o mai prost, iar un parc industrial bazat pe aceeaşi întreprindere ar fi un instrument eficient de atragere a investiţiilor şi de „bucurie economică”?

Vitalie Vrabie:
„Dacă e să mergem puţin în urmă, atunci uzina de tractoare cu un teritoriu de 32 de ha. şi cu hale de producere multe la număr, dar închise, cu o suprafaţă de circa 150 de mii
de metri păstraţi şi care avea un produs finit pe nume tractor cu şinile de capacitatea de două tone, practic din 1995 a început să cedeze poziţiile, iar în 2005 a confecţionat ultimul tractor comercializat.

Din 2005 practic această întreprindere nu mai funcţiona şi este greu de imaginat astăzi că acest tractor mai poate fi construit şi promovat pe piaţa internă şi externă, în competiţie cu giganţii producători de maşini şi utilaje agricole. Adică din 2005 această platformă nu mai funcţionează şi pe baza infrastructurii ei guvernul şi-a propus de a diversifica şi de a dezvolta prin investiţii, autohtone şi străine, pe baza acestei suprafeţe întinse de infrastructură, diferite economii.”

Europa Liberă: Ce prezintă acum Parcul Industrial „Tracom” şi ce proiecte investiţionale sunt avute în vedere sau sunt deja în derulare în cadrul acestui Parc Industrial?

Vitalie Vrabie:
„Vreau să vă mai zic că în acest moment sunt lansate 11 proiecte de creare a Parcurilor Industriale, dintre care doar trei sunt înregistrate, în baza Legii din 2010 cu privire la parcurile industriale, iar Parcul Industrial „Tracom” pe baza întreprinderii administratoare „Tracom” S.A. este primul parc Industrial. La momentul actual cota majoritară a S. A. „Tracom” este a statului, în mărime de 93%.

În teritoriul Parcului Industrial pot activa doar rezidenţii, care au de trecut un filtru, la modul figurat fiind spus, prin concurs şi selectare, unde pe prim plan este proiectul investiţional pe care îl anunţă. Deci, oferta de proiect investiţional, dacă este acceptat de comisia de concurs, potenţialul rezident poate să devină rezident prin locaţiunea spaţiilor şi terenurilor pe care le avem în acest teritoriu de 32 de ha., precum şi poate să solicite comercializarea bunurilor care sunt pe teritoriul statului pentru a deveni proprietar privat pe aceste bunuri. La momentul actual sunt 25 de rezidenţi ai parcului, care şi-au anunţat proiecte investiţionale estimate la circa 315 milioane de lei în următorii doi ani şi care au şi realizat deja circa 50 de milioane de lei investiţii.”

Europa Liberă: De ce condiţiile în cadrul parcului sunt mai bune pentru business decât în singurătate?

Vitalie Vrabie:
„Mai întâi această platformă este pregătită deja pentru anumite activităţi: există un teritoriu, există infrastructură în acest teritoriu, precum este asigurare cu apă, energie electrică la capacitatea necesară, gaze naturale, căi de acces şi nu în ultimul rând, dacă rezidentul doreşte să intre în locaţiune, atunci are preţuri relativ mici, chiar aş spune simbolice, pentru pământ, teren.”

Europa Liberă: Care sunt cele mai impresionante, din punctul Dvs. de vedere, proiecte investiţionale ale rezidenţilor de la „Tracom”?

Vitalie Vrabie:
„Sunt proiecte de un an de zile. Cele mai impresionante ar fi: „Arama service” care îşi propune să furnizeze mobilă, furnitură; ar fi „StarNet”-ul care şi-a anunţat un proiect estimat la circa 5 mln. de dolari – un proiect foarte interesant; ar fi „MicroCell” care şi-a propus crearea unei uzine de maşini pentru drumuri; ar fi „ARALIT” care este o investiţie din Turcia care la momentul actual a realizat deja circa 90 la sută din ea, de topire a fontei şi metalului, şi o turnătorie propriu-zisă pentru automobile şi alte domenii; ar fi „Presudor” care produce cablaje pentru piaţa internă şi piaţa de est de desfacere; ar fi să vă menţionez şi Moldcell-ul, care este în proces de aprobare a bugetului şi proiectare şi care va avea un proiect estimat la peste 5 mln. de doalri…”

Europa Liberă: O listă impresionantă, dle Vrabie! Dar sunt, de exemplu, rezidenţii avantajaţi la privatizarea unor întreprinderi de stat? Au anumite privilegii în comparaţie cu alţii?

Vitalie Vrabie:
„Aş putea să vă zic că pentru moment fosta uzină de tractoare a fost reorganizată în holding, unde întreprinderea de bază a rămas a fi uzina de tractoare „Tracom” S.A. şi mai erau nouă societăţi pe acţiuni, care au fost înaintate la privatizare. Șapte din ele au fost deja privatizate şi toţi aceşti proprietari de astăzi au mers prin concursuri investiţionale în cadrul Ministerului Economiei. Aceste societăţi pe acţiuni şi-au demarat foarte hotărâţi toate proiectele investiţionale la momentul actual.”

Europa Liberă: Dle Vrabie, din punctul dvs. de vedere este parcul industrial forma cea mai eficientă pentru industria ruinată?

Vitalie Vrabie:
„Desigur că da. În cunoştinţă de cauză vreau să vă zic că asemenea platforme industriale mai mici, sau mai mari, ar fi să existe pe întreg teritoriul ţării şi eu sunt absolut convins că conceptul dezvoltat şi iniţiat de Ministerul economiei este absolut corect. Şi ar trebui să monitorizăm acest model de dezvoltare economică, în paralel cu cel care există pe întreg teritoriul ţării, şi în paralel şi bună convieţuire cu alte modele precum sunt zonele economice libere. Pentru că parcurile industriale nu beneficiază de avantaje deosebite de facilităţi fiscale şi vamale, dar el activează în condiţii generale care există pe întreg teritoriul ţării cu avantajele de care v-am zis: infrastructură deja pregătite şi preţuri simbolice pentru locaţiune de spaţii şi teren.”

Europa Liberă: Iată Parcul Industrial „Tracom” pare un succes, dar cu siguranţă sunt şi probleme în cazul altora. Ce frânează dezvoltarea rapidă, îmbucurătoare altor parcuri aici, în republica Moldova, dacă există asemenea probleme?

Vitalie Vrabie:
„Desigur că resurse pentru a renova aceste platforme industriale uzate fizic şi moral şi un al doilea: desigur că potenţialii investitori. Trebuie să devenim cât mai atractivi, să fim cât mai insistenţi pentru a invita şi a găzdui aici investiţiile străine pentru a dezvolta afacerile.”

Europa Liberă: Dar mâna de muncă e sau nu o problemă, pentru că am văzut destui investitori care s-au plâns de absenţa specialiştilor?

Vitalie Vrabie:
„Noi desigur trebuie să recunoaştem că nu toate localităţile şi centrele raionale din ţară dispun de suficiente braţe de muncă. Doar nu putem căuta în raionul să zicem îndepărtat de Chişinău braţe de muncă de să zicem zece mii de oameni pentru o industrie. Desigur că investitorii au de ales şi au de a se decide şi a se concentra în bazinele care dispun de braţe de muncă, precum încă mai este Bălţi, alte centre raionale cum e Ungheni, Soroca, Cahul, Anenii Noi, Orhei, Hânceşti şi desigur că cel mai mare bazin de braţ e de muncă – oraşul şi municipiul Chişinău.”
XS
SM
MD
LG