Premierul desemnat al Moldovei, Iurie Leancă mai are doar o zi pentru a-şi forma guvernul şi pentru a şi prezenta programul si echipa in fata Parlamentului. Sedinta Parlamentului este programata pentru mîine. Despre şansele ca un viitor cabinet pro european sa obţină votul parlamentarilor a stat de vorba Valentina Ursu cu analistul politic occidental Vladimir Socor. Reamintim ca liberalii lui Mihai Ghimpu au spus ca nu vor vota guvernul, la fel cum au spus si comunistii si socialistii.
Europa Liberă: Ce şanse sunt ca să fie creată o nouă majoritate parlamentară care ar putea să investească şi un nou cabinet de miniştri la Chişinău?
Vladimir Socor: „Eu cred că, în actuala configuraţie a Parlamentului, nu este posibilă niciun fel de majoritate parlamentară coerentă sau durabilă. Parlamentul este mult prea divizat între forţe politice cu interese opuse, nu atât în planul viziunilor strategice sau al intereselor naţionale, cât mai ales, în planul împărţirii puterilor şi în planul unor câştiguri electorale pe care le-ar putea avea, în cazul unor alegeri.
De la această descriere generală, vreau să fac o excepţie, este excepţia Partidului Liberal Democrat, condus de domnii Iurie Leancă şi Vlad Filat, singurul partid parlamentar cu o agendă europeană coerentă şi consecventă. Da, şi la aceasta adaog gruparea liberalilor reformatori. Acestea sunt cele două puncte luminoase din actualul Parlament, care, altfel, este un Parlament care arată ca un haos în întuneric. Cu excepţia celor două grupări pe care le-am menţionat, partidele nu conştientizează interesul naţional.
Avem de a face cu câteva seturi de interese distincte, pe plan internaţional şi intern. Pe plan intern, este interesul cetăţenilor ca acordurile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană să fie parafate la summit-ul de la Vilnius în noiembrie. La Bruxelles, există un interes al oficialităţilor care se ocupă nemijlocit de Parteneriatul Estic, personalităţi foarte influente şi importante: domnii Barroso, Štefan Füle şi alte personalităţi, printre care nu o număr şi pe doamna Ashton, aceştia au interesul lor politic şi strategic în a asigura parafarea la Vilnius a acordurilor cu Republica Moldova.
Mai mult decât atât, pentru unele oficialităţi, mai ales, domnul Štefan Füle, în primul rând, este o chestiune de moştenire politică. Termenul dânsului în postul său actual expiră curând după summit-ul de la Vilnius. Dânsul vrea să lase în urmă o moştenire politică şi anume integrarea Republicii Moldova ca acea poveste de succes în Uniunea Europeană.
Acelaşi lucru l-aş spune şi despre ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău, domnul Dirk Schuebel, al cărui termen expiră de asemenea. Şi pentru dânsul este o chestiune de moştenire politică. În parte, din această cauză, aceste personalităţi europene fac presiuni asupra Partidului Liberal Democrat să încheie o coaliţie de guvernare cu Partidul Democrat, cât mai curând posibil, urgent.”
Europa Liberă: Cine cu cine negociază astăzi la Chişinău? Din moment ce a fost atestat acest deficit al încrederii între formaţiunile care vor să creeze o nouă majoritate parlamentară şi mă refer la PLDM şi PD.
Vladimir Socor: „Da, eu în niciun caz nu aş pune Partidul Liberal Democrat al domnilor Filat şi Leancă şi Partidul Democrat al domnilor Plahotniuc şi Lupu, în niciun caz nu le-aş pune pe acelaşi plan. Partidul Liberal Democrat este singurul partid care la guvernare a promovat în mod consecvent agenda europeană. Partidul Democrat şi Partidul Liberal condus de domnul Ghimpu, acum e gruparea liberală, condusă de domnul Ghimpu, dânşii s-au comportat anume ca în fabula lui Donici despre „Musca la arat”.
Gruparea Filat-Leancă, echipa lor ministerială, au dus tot greul integrării europene, în timp ce Partidul Democrat şi gruparea liberală a domnului Ghimpu, pur şi simplu, au parazitat pe acest guvern, căutând la fiecare pas să îşi mărească propriile avantaje politice, materiale, financiare, hărţuind în permanenţă Partidul Liberal Democrat, care ducea lucrul integrării europene. Acum vedem că Partidul Democrat al domnilor Plahotniuc şi Lupu încearcă să profite de insistenţele Uniunii Europene pentru a şantaja partidul condus de domnii Filat şi Leancă.
Partidul Lupu-Plahotniuc condiţionează participarea sa la o eventuală coaliţie de guvern de atribuirea unor posturi şi puteri sporite. Domnul Lupu ţine morţiş să devină din nou preşedinte al Parlamentului, partidul dânsului şi al domnului Plahotniuc ţin morţiş să-şi recapete controlul asupra unor instituţii de forţă şi de ocrotire a legii, control pe care îl avuseseră, datorită căruia prosperaseră în guvernarea actuală, dar l-au pierdut, în urma unor voturi parlamentare recente.
Partidul domnilor Lupu şi Plahotniuc nu are o agendă europeană. Dânşii doresc să fie la guvernare cu orice preţ, pentru a exploata prezenţa la guvernare. Iar acum acest partid vede că Uniunea Europeană presează partidul domnilor Filat şi Leancă să ajungă la o înţelegere cât mai rapidă şi foloseşte aceste insistenţe europene drept pârghie de şantaj. Aş numi această negociere actuală o negociere între partidul integrării europene şi partidul şantajului.”
Europa Liberă: Domnule Socor, dar a păcătuit sau nu PLDM, când a votat împreună cu PCRM-ul un pachet de legi?
Vladimir Socor: „A anulat șase dintre cele șapte legi votate în Parlament. Uniunea Europeană a criticat o singură lege, legea privitoare la posibilitatea de a destitui judecătorii Curţii Constituţionale. Pe aceasta a criticat-o Uniunea Europeană, am criticat-o şi eu. Şi această lege a fost imediat abandonată, fără niciun fel de discuţie de către Partidul Liberal Democrat. M-am bucurat că preşedintele Nicolae Timofti a promulgat patru dintre ele. Cred că mai rămân două de promulgat. Aceste legi au fost votate în interesul unei guvernări funcţionale şi viabile. Dintre partidele actuale, cine are interesul într-o guvernare neviabilă, nefuncţionabilă şi, mai ales, şantajabilă? Cine are acest interes? Domnii Lupu şi Plahotniuc, şi domnul Ghimpu.”
Europa Liberă: Cine cochetează cu PCRM-ul, din moment ce şi PD-ul, şi PLDM-ul au încercat, într-o anumită conjunctură, să se facă aliaţi?
Vladimir Socor: „Avem o dilemă între abordarea realistă şi abordarea democratică a situaţiei din Republica Moldova. Partidul Comuniştilor reprezintă aproximativ o treime din electorat. Întreaga politică, şi a Uniunii Europene, şi a fostei Alianţe pentru Integrare Europeană la Chişinău a constat din izolarea Partidului Comuniştilor, cu orice preţ. Acest lucru a condus la guvernări nestabile.
E foarte greu să izolezi o treime a electoratului sau o treime a deputaţilor din Parlament şi să construieşti majorităţi viabile împotriva unei grupări atât de mari. Aceasta face imposibilă atingerea unei majorităţi constituţionale şi face imposibilă chiar şi atingerea unei majorităţi necesare pentru legi organice. Încercarea de a izola o parte atât de mare a electoratului şi o parte atât de mare a Parlamentului este un factor de destabilizare a vieţii politice. De altfel, contravine şi principiilor democratice, mai ales, în condiţiile în care partidele necomuniste nu conştientizează interesul naţional.
Conştientizează, dimpotrivă, interesul personal al liderilor sau interesul economic al clanurilor pe care le reprezintă aceste partide. Cu partide necomuniste de o calitate atât de slabă este foarte greu să construieşti o majoritate viabilă, având numai două treimi din electorat şi din Parlament. Este reţeta destabilizării. Partidul Comuniştilor şi domnul Vladimir Voronin personal par să se adapteze unei noi conjuncturi internaţionale, în care Rusia e văzută ca fiind în ascensiune, Europa şi Occidentul, în general, este văzut ca fiind în declin. Din aceste motive, o încercare de cooperare cu Partidul Comuniştilor astăzi ar fi mai dificilă decât ar fi fost acum câţiva ani. Dar eu totuşi sunt de părere că aşa ceva trebuie încercat.
Alegerile anticipate ar putea fi eventual evitate, printr-o formulă de cooperare cu Partidul Comuniştilor. Eu am văzut că în Parlament s-au votat legile din 3 mai, șase dintre care eu le-am aprobat, am explicat anume din ce cauză sunt justificate şi Uniunea Europeană nu le-a criticat. Deci, anume cu ajutorul Partidului Comuniştilor au putut fi votate aceste legi pe care, câteva dintre ele, Curtea Constituţională le-a invalidat.
Aceste legi au fost menite şi, în parte, vor continua să asigure funcţionalitatea guvernării, un minimum de stabilitate politică, indiferent dacă se ajunge sau nu la alegeri anticipate, dar, până la acel moment, un minimum de funcţionalitate a guvernării şi de stabilitate politică şi, mai ales, s-a reuşit votarea unor legi, de fapt, împotriva corupţiei, scoţând instituţii de drept de sub controlul partidului controlat de domnul Plahotniuc. Domnul Plahotniuc reuşise să-şi subordoneze aceste instituţii de drept.
Voturile din 3 mai au scos aceste instituţii de sub controlul omului celui mai bogat din Moldova. Au fost, de fapt, sigurele măsuri reale împotriva corupţiei adoptate nu pe hârtie, dar în practică de către Parlamentul Republicii Moldova, aceste legi votate împreună de Partidul Liberal Democrat şi de comunişti.”
Europa Liberă: Probabilitatea acordării votului de încredere guvernului Leancă este care?
Vladimir Socor: „Pentru ca guvernul să fie viabil, fie până la summit-ul de la Vilnius, fie până la sfârşitul actualei legislaturi parlamentare, pentru un guvern viabil ar fi necesar ca partidul domnilor Plahotniuc şi Lupu să renunţe la şantaj. Prin şantaj înţeleg condiţionările de a participa la guvern, condiţionări care includ revenirea domnului Lupu în fotoliul de speaker al Parlamentului, revenirea instituţiilor anticorupţie sub controlul clanului domnului Plahotniuc, partidul acesta nu se oferă să contribuie la avansarea integrării europene, ministerele relevante pentru integrarea europeană sunt toate conduse de către echipa domnilor Leancă şi Filat. Partidul Democrat vrea să stoarcă avantaje din prezenţa sa la guvern.”
Europa Liberă: Va fi votat joi, în plenul Parlamentului, un nou cabinet de miniştri sau nu?
Vladimir Socor: „Imposibil de ştiut. Dar eu cred că votarea unui nou cabinet de miniştri nu trebuie să fie un scop în sine. El trebuie să fie un mijloc pentru a avansa integrarea europeană şi pentru a scoate corupţia din interiorul guvernului şi, mai ales, pentru a ieşi din modelul stabilit de Alianţa pentru Integrare Europeană în 2010, când partidele membre şi-au împărţit între el instituţiile statului. Acordurile acelea şi practica ulterioară s-au dovedit a fi un cancer care au ros pe dinăuntru statul Republica Moldova şi instituţiile sale, au fost un putregai. Acest putregai trebuie scos. Votarea guvernului nu este un scop în sine. Ea devine o realizare pozitivă numai cu condiţia de a scoate putregaiul din guvern.”