Linkuri accesibilitate

PNL şi PDL, mai aproape ca oricând (22)


„Luminile s-au stins, partidul s-a sfărâmat…” (Adevărul)


„Cu o scurtă şi controversată istorie comună în diferite alianţe, (...) dar despărţite ani buni de falia Băsescu, de raportarea diferită la instituţiile europene şi de abordarea statului de drept, astăzi Partidul National Liberal şi Partidul Democrat Liberal se află şi pe fond, şi ca stilistică mai aproape ca oricând”, scrie Andreea Pora intr-o analiza politica din revista 22. In opinia sa, motivele pentru care s-a ajuns la aceasta situatie sunt echipele de conducere si camarila fiecaruia dintre cele doua partide. Practic, spune Pora, PNL şi PDL vor fi ingropate mai devreme sau mai târziu, chiar de şefii lor. Nu este insa singura lor problema comuna: si PNL si PDL au relatii la fel de viciate cu presa. Liberalii, pentru ca s-au bazat tot timpul numai pe postul conservatorului Dan Voiculescu, Antena 3. Democrat-liberalii, pentru ca prea repede dau semne ca au aceeasi meteahna. Lideri ai dreptei din opozitie si-au exprimat in ultimele zile public nemultumirea fata de critici aduse de unii jurnalisti, altminteri vechi sustinatori ai dreptei politice. Elena Udrea, de pilda, a acuzat existenţa „unui grup de jurnalişti” cu „un evident interes po­li­tic”. Consilierul prezidential Sebastian Lăzăroiu, l-a acuzat, la randul lui, pe jurnalistul Dan Tăpălagă, de la Hotnews, de „minciună şi manipulare”. „Până la re­to­rica USL din ultimii ani, nu mai e decât un pas mic, dar esenţial. În fond, îşi do­resc şi ei, ca toţi politicienii, un Gâdea şi o Antena 3. Insistând pe drumul ăsta, le vor avea. Va fi un moment de neuitat”, isi incheie Pora articolul din revista 22.

Noile disensiuni sunt remarcate si de Ion M. Ionita, in Adevarul. „Ce mândri eraţi odată! Ce buni şi ce frumoşi! Cum vă mai lăudaţi unii pe alţii la balurile de partid! Şi ce bine vă şedea împreună! (...) Dar luminile s-au stins, partidul s-a sfărâmat. Limuzinele nu mai trag la scară”, scrie ironic jurnalistul, care vorbeste de „dihonie” si crede ca fostii sau actualii pedelisti, precum Cristian Preda, Teodor Baconschi, Mihai Razvan Ungureanu, Sebastian Lăzăroiu, sunt acum „precum pisicile vârâte în sac”. „Acum, din PDL s-au ales vreo 8 partide, platforme, fundaţii şi mişcări. Şi se mai fac”, comenteaza jurnalistul de la Adevarul.

Unul dintre cei pomeniti, Mihai Razvan Ungureanu, vorbeste chiar despre coagularea dreptei, intr-un interviu acordat lui Armand Gosu la revista 22. Fostul premier democrat-liberal incearca sa de-dramatizeze situatia dreptei, sustinand ca, de fapt, dreapta politica romaneasca este cea care face parte din Partidul Popular European, adica PDL, Partidul National Taranesc si Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania. Chestionat mai la amanunt, Ungureanu recunoaste voalat ca este nevoie de PDL intr-o viitoare dreaptă unificata. De aceea Alianta Dreptate si Adevar, reinfiintata recent doar cu Forta civica, partidul fondat de Mihai Razvan Ungureanu, si de PNT, a ramas deschisa. Este adevarat ca relatiile sale cu presedintele Traian Basescu s-au cam racit? - vrea sa stie de asemenea Armand Gosu. Raspunsul direct este ocolit: cu presedintele, Mihai Razvan Ungureanu se consulta cand e nevoie.
XS
SM
MD
LG