Linkuri accesibilitate

Victor Stepaniuc: Reglarea de conturi între PLDM şi PD a fost o pierdere de timp


Victor Stepaniuc în studioul Europei Libere

Cu politicianul extraparlamentar de stânga, Vasile Botnaru a stat de vorbă despre circumstanțele în care a fost instalat guvernul Iurie Leancă.


Victor Stepaniuc: „În opinia mea, a fost o pierdere de timp toată această reglare de conturi care a avut loc între grupările politico-oligarhice de la guvernare, dintre echipa PLDM-ului şi a Partidului Democrat. Nu a câştigat nimeni. Doi lideri importanţi ai acestor partide de la guvernare, Filat şi Lupu, au rămas, de fapt, fără funcţii importante în stat. Totuşi influenţa lor, în mare parte, e pierdută. Deputaţii, deci, activiştii de partid, conducerea partidelor respective, cred că rolul lui Vlad Plahotniuc este aicea şi rolul europenilor este decisiv, că oameni aceştia, în cele din urmă, au cedat posturile şi au decis să creeze acest guvern.”

Europa Liberă: Partidul Comuniştilor pleda pentru trecerea tuturor partidelor prin camera de dezinfectare a anticipatelor, ca să nu se piardă timpul sau să se taie coada pisicii pe bucăţi. Dumneavoastră ce părere aveţi?

Victor Stepaniuc: „Eu cred că comuniştii, în situaţia dată, au avut un comportament politic adecvat. Aşa gândeau şi gândesc nu numai comuniştii, dar trebuie să constatăm că gândeşte multă lume care a sprijinit şi partidele centriste şi chiar şi de centru-dreapta. De acuma în rândurile intelectualilor erau voci concrete că trebuie de mers în alegeri, dacă nu e chip cu această guvernare. Aşa că eu pe comunişti nu aş putea să îi critic prea mult. Îmi pare că ei nu au pierdut nimic, ei şi-au păstrat electoratul, ei au înaintat nişte idei, au atacat cum au putut. Desigur, un perdant evident al acestei crize a fost Mihai Ghimpu. Comportamentul lui mi s-a părut inadecvat. El a fost atacat, în opinia mea, subtil, şi de PLDM, şi de Partidul Democrat. A fost folosit, aşa cum se spune la noi uneori, în politică. Şi cu atât mai mult, comportamentul lui inadecvat nu a fost acceptat chiar în rândul deputaţilor, şi chiar în rândul partidului. Sunt organizaţii raionale care îl părăsesc şi este astăzi complicat de a face previziuni ce va fi cu acest partid, în perspectiva congresului şi aşa mai departe.”

Europa Liberă: În culise se vorbeşte despre faptul că de acum încolo se poate aştepta că şi Dorin Chirtoacă va avea probleme din această cauză.

Victor Stepaniuc: „Este adevărat. Este adevărat, cu atât mai mult că, la Chişinău, lucrurile merg foarte complicat. Şi acuma mai multă lume începe să privească cu ochi treji ce se întâmplă, cine conduce, în general, acest partid. Intelectuali serioşi, care au sprijinit echipa lui Ghimpu, pare că se vor orienta totuşi la Hadârcă. Dar dacă aceasta nu va fi posibil de realizat la congres, atunci indiscutabil că păturile acestea de alegători vor pleca la alt partid şi, probabil că, la Partidul Liberal Democrat. În acest sens, desigur, Partidul Liberal Democrat are posibilitate, chiar cu liderul său, care se va afla pe banca de rezervă, are posibilitate totuşi să-şi păstreze electoratul, în perspectiva următorilor doi ani de zile, dacă guvernul va fi cât de cât eficient. Eu am foarte mari dubii că va fi oarecare eficienţă, dar desigur acest guvern poate fi salvat, dacă la Vilnius va fi semnat Acordul de Asociere. Chiar dacă nu vor fi rezultate imediate, însăşi faptul semnării Acordului de Asociere, anunţarea unui regim liberalizat de vize poate să dea un succes acestui guvern, acestei grupări. Eu vă spun sincer: nu cred în acest guvern. A guverna în Republica Moldova, cu cultura noastră politică, cu ambiţiile exagerate, cu grupările, mai ales, acuma, politico-oligarhice care sunt la guvernare şi s-au căţărat, s-au cramponat la putere, eu nu cred în succes. Noi avem totuşi nevoie de un guvern de coaliţie naţională, de salvare naţională, unde ar fi încadrate cele mai luminate minţi ale acestei republici. Din păcate, noi nu le avem în acest guvern. Eu spun cu tot regretul, deşi acolo sunt şi anumiţi oameni cu demnitate, dar ei sunt în evidentă minoritate.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG