„Am luat nota de faptul ca guvernul premierului Leanca a trecut votul de incredere in Parlament si sper ca formarea guvernului va aduce Moldovei stabilitatea de care are atata nevoie”, a spus intr-o declaratie remisa presei acreditate la Strasbourg, secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland.
„Secretarul general si-a exprimat increderea ca noul guvern este hotarat sa continue reformele si sa respecte promisiunile facute partenerilor europeni de a construi un stat de drept in care sa fie respectate procesele si valorile democratice”, ne-a declarat Daniel Holtgen, purtatorul de cuvant al secretarului general al Consiliului Europei.
Potrivit sefului institutiei de la Strasbourg, guvernului Leanca ii revine sarcina de a recupera intarzierile in aplicarea reformelor, in particular in domenii ca lupta impotriva coruptiei, intarirea independentei si responsabilizarea institutiilor publice, structurile de aplicare a legii si reformarea sistemului judiciar.
Si familiile politice au reactionat la ultimele evolutii de la Chisinau. Cel mai mare interes sa manifeste Partidul Popular European, la care este afiliat si PLDM-ul lui Vlad Filat.
Wilfried Martens, PPE, partid de centru dreapta care nu doar ca insumeaza cel mai mare grup in Parlamentul European, dar da in acest moment 73 de presedinti sau sefi de guvern din 40 de tari, presedintele Comisiei Europene si ai Consiliului European, a salutat „acordul politic dintre liderul PLDM-Vlad Filat, si un alt lider al unui partid pro-european”. Martens pune, se pare, accentul pe intelepciunea politica a lui Vlad Filat, care ar fi pavat drumul catre stabilirea, votarea in Parlament si in cele din urma investirea de catre presedintele Timofti a guvernului Leancă.
Iata de ce el arata ca „prin acordul de joi seara privind formarea unui nou guvern de coalitie pro-european, se pune capat lunilor de instabilitate politica. Premierul Leanca si guvernul sau pot acum sa continue reforme cruciale - cum este lupta impotriva coruptiei - de care este nevoie pentru a se asigura integrarea in UE a Republicii Moldova.”
Liderul PPE aminteste si de mult asteptatul summit de la Vilnius, din noiembrie, pe care il considera „primul reper important pentru noul guvern moldovean” pe care, spune el, „sunt convins ca il va atinge cu succes”.
Desi nu au si-a facut publice punctele de vedere, toate grupurile politice importante din Parlamentul European, de la Socialisti la ALDE - liberalii rasufla usurate de solutia la care s-a ajuns la Chisinau. Mai multi europarlamentari din familiile politice amintite ne-au marturisit ca in ciuda dosarelor majore pe care le are in lucru - de la fiscalitate si reforma sistemului bancar la piata unica de energie - blocul comunitar isi doreste ca Moldova sa ramana un model de succes al Parteneriatului Estic pentru ca atunci cand va fi pregatita, sa devina membru al UE.