Linkuri accesibilitate

„Criza este depăşită, guvernul format, avem majoritate parlamentară, e funcţională...”


Liliana Vițu și Nicolae Negru în studioul Europei Libere
Liliana Vițu și Nicolae Negru în studioul Europei Libere

În jurul mesei rotunde cu Liliana Vițu, Nicolae Negru și moderatorul emisiunii Punct și de la capăt, Vasile Botnaru.


O sută de zile de îngăduinţă ce i se cuvin, vorba vine, cabinetului Leancă, vor expira după 10 septembrie. Până atunci, codul bunelor maniere ne prescrie nouă, jurnaliştilor, să fim toleranţi ca Maica Tereza, dar şi cu ținere de minte ca Episcopul Marchel, ca să discutăm în cunoştinţă de cauză, atunci când executivul va fi scos la tablă pentru un prim bilanţ. Sunt convins că şi parlamentarii, inclusiv cei din opoziţie, vor respecta cutuma, dar nu neapărat din exces de politeţe, ci pentru că au de mers în vacanţă, ca să nu încalce legea ce îi obligă să lase ţara în grija noului premier şi să meargă la munte, la mare ca să-şi oblojească rănile sufleteşti şi leziunile mentale, dobândite în bătăliile politice. Dar, până începe, de la o luni, numărătoarea inversă, ne putem permite să discutăm un pic despre desaga cu care porneşte la drum noul premier Iurie Leancă. În studioul de la Chişinău al Europei Libere, astăzi se află jurnalista Liliana Viţu şi editorialistul Nicolae Negru.

Europa Liberă: Vreau să discutăm despre bagajul cu care se porneşte la drum premierul plenipotenţiar Iurie Leancă.
Până acuma, era ca şi cum un driver temporar, în tură ocazională. Totuşi era mai mult ministru de Externe decât premier. Acuma are de făcut un drum lung, sperăm, şi dificil, pentru că are o desagă care, pe de o parte, e o reputaţie proastă a predecesorilor, parte din ei venind chiar cu el în guvern, iar pe de altă parte, o mare doză de încredere pe care trebuie să o poarte ca pe un ou, să nu o irosească barem într-o 100 de zile. Domnule Negru, spuneţi-mi, vă rog, care sunt atuurile lui Leancă, în comparaţie cu predecesorul său şi şeful de partid?

Nicolae Negru: „Un atu al lui Leancă este reputaţia lui, faptul că este cunoscut foarte bine şi în Republica Moldova, şi mai mult în afara Republicii Moldova. Partenerii externi toţi îl cunosc şi toţi au o părere foarte bună despre el. Un alt atu, aş spune eu, este contextul în care el ocupă fotoliul de prim-ministru, vine după o criză foarte îndelungată şi profundă, care marchează toată clasa politică din Republica Moldova, care rezonează în mediul cetăţenilor R. Moldova de toate categoriile.

Republica Moldova s-a aflat pe marginea prăpastiei: geopolitice, economice, sociale – putem să o numim în mai multe feluri. Şi se pune mai multă, să zicem aşa, greutate pe venirea domnului Leancă la funcţia de prim-ministru. În afară de aceasta, el mai are un atu: este un bun comunicator. Poate chiar aceasta ar fi una din primele lui calităţi, poate şi mai importantă decât prima, care spuneam eu, reputaţia. Şi lucrul acesta s-a văzut, că este un mai bun comunicator chiar acuma, în Parlament, când a prezentat programul de guvernare, când a răspuns la întrebări, felul cum a vorbit. Este un bun orator. Aceasta va fi necesar şi aceasta a fost necesar.

De fapt, aicea, într-un fel, a fost punctul vulnerabil al fostului premier, că el nu prea a comunicat cu partenerii săi. Iar lucrul acesta i-a supărat într-atât pe unii, încât s-au transformat în duşmani de viaţă. Mă refer, de exemplu, la domnul Ghimpu.”

Europa Liberă: În schimb, Filat credea că are un atu incomparabil cu Leancă: ştie să-l înfrunte pe Lazăr, de exemplu sau pe Şalaru de la Transporturi. Leancă ce va face, în situaţii când trebuie să fie cu mai mult caracter?

Nicolae Negru: „Nu cred că acesta e un atu, când poţi să-l înfrunţi pe cineva, în cazul de faţă. Poate aici a fost un moment vulnerabil, că domnul Filat s-a bazat mai mult pe propria experienţă, mai mult pe cunoştinţele sale, pe autoritatea sa decât a comunicat. Uneori nu este neapărat să-ţi impui punctul de vedere.

Uneori este important să discuţi, să ajungi la un consens, ca oponentul tău, mai cu seamă că e partenerul tău, să înţeleagă despre ce e vorba. Şi să poată veni cu argumentele sale. Atunci când un ministru trebuie numai să dea din cap sau să spună da sau nu, atunci desigur că apar anumite frustrări, apar anumite resentimente. Şi lucrurile acestea, până la urmă, se manifestă în atitudinea faţă de guvernare şi, în general, în eficienţa guvernării.”

Europa Liberă: Liliana, ştiu că femeile, prin definiţie, au bunul simţi şi niciodată nu spun că un bărbat este mai bun decât predecesorul. Totuşi este Leancă un premier mai bun?

Nicolae Negru: „Nu, dar, scuze, te rog, eu nu am zis că Leancă este un premier mai bun.”

Europa Liberă: Nu. Aceasta era întrebarea pentru Liliana.

Liliana Viţu: „Ziceaţi, domnule Botnaru, despre faptul că domnul Leancă porneşte cu un credit mare. Eu mă tem că...”

Europa Liberă: De 58 de voturi.

Liliana Viţu: „Nu ştiu dacă aceasta neapărat arată o încredere şi, mai degrabă, aceste voturi, faptul că s-au găsit şi că a fost instalat cabinetul de miniştri e meritul partenerilor de dezvoltare, cred că, în primul rând. Pentru că paradoxal e, dar dânşii chiar se pare că sunt mai interesaţi ca lucrurile în Moldova să meargă bine decât cetăţenii acestei ţări.

Cred că domnul Leancă porneşte, de fapt, cu un mare handicap şi tocmai cred că e lipsa de orice încredere la nivelul omului simplu, că acest guvern va schimba lucrurile, spre deosebire de celelalte două guverne. Iar faptul că avem doar patru miniştri noi şi că a rămas aceeaşi garnitură tocmai e un motiv ca să îl facă pe om să nu îşi pună mari speranţe. Pe de altă parte...”

Europa Liberă: Dar vorbim de calităţile lui Leancă personal. El a reuşit să îi înduioşeze până şi pe membrii echipei lui Ghimpu, care au fost nevoiţi să se abţină şi nu să voteze împotrivă.

Nicolae Negru: „Şi pe ai lui Mişin.”

Europa Liberă: Da, Mişin nu mai spun.

Liliana Viţu: „Ce vroiam să mai spun legat de handicap este că acest handicap vine secondat de o mare oportunitate. Oportunitatea pe nume summit-ul Uniunii Europene pentru Parteneriatul Estic.”

Europa Liberă: Faimosul Vilnius.

Liliana Viţu: „Faimosul Vilnius, da. Dacă, la acest summit, se va reuşi ancorarea Republicii Moldova în spaţiul european, prin
parafarea, darămite semnarea celor trei acorduri, cred că lipsa de încredere şi handicapul de care vorbeam se vor risipi sau diminua. Şi atunci se va porni la drum de pe o notă pozitivă sau neutră. Cred că atunci răul cauzat de tot ce înseamnă Pădurea Domnească şi criza, care a urmat de după, atunci vom ajunge într-un soi de pornire.

Până la Vilnius, trebuie să fie recuperate foarte multe lucruri, trebuie să demonstrăm că suntem în stare să facem reforme în condiţiile aceloraşi miniştri şi în condiţiile în care există o mare suspiciune cum că lucrurile acum vor fi dirijate din umbră de domnul Filat şi domnul Plahotniuc. Iar această suspiciune cred că planează ca sabia lui Damocles.”

Europa Liberă: A doua a zi după votare, un demnitar important european mi-a spus că marea problemă, proba de foc poate, testul cel mai important al lui Leancă va fi tocmai prin zona aceasta, dacă va reuşi premierul Leancă să probeze că este hotărât să lupte cu corupţia. Domnule Negru, Leancă, în sensul acesta, are muniţie suficientă?

Nicolae Negru: „La ceea ce a spus Liliana, aş vrea să adaug: e adevărat, este un reper foarte important Vilniusul. Dar problema guvernării de până acuma a fost nu externul, să spunem aşa, ci
problemele interne: cetăţeanul nu era mulţumit nu de ceea ce obţinea Republica Moldova în exterior. Era o poveste de succes, era foarte des repetată şi, într-un moment, cetăţeanul spunea: „Bine, măi, poveste de succes, dar această poveste nu se vede în viaţa noastră de zi cu zi”. Iată dacă domnul Leancă va reuşi să mişte, în interiorul Republicii Moldova, mă refer la anumite probleme sociale, probleme economice, să aducă investiţii şi aşa mai departe.”

Europa Liberă: Dar are un an de zile numai domnul Leancă.

Nicolae Negru: „Are un an de zile. Aceasta e şi marea provocare. În acest an de zile, el trebuie să reuşească lucrul acesta. Cât priveşte lupta cu corupţia, nu el trebuie să lupte cu corupţia. Guvernarea, în întregime, trebuie să lupte cu corupţia. El are pârghii foarte puţine. Parlamentul trebuie să facă reformele în justiţie, nu prim-ministru le va face.”

Europa Liberă: Dar CNA-ul a trecut în subordinea guvernului.

Nicolae Negru: „CNA-ul a trecut în subordinea guvernului, dar oricum directorul CNA este persoană independentă, nu i se supune prim-ministrului şi aşa mai departe. Eu cred că anumite lucruri, desigur, trebuie făcute altfel decât erau făcute mai înainte. De exemplu, un pic m-a mirat faptul că domnul Filat a lăsat – fiindcă el, până la urmă, a decis, Partidul Liberal Democrat a decis – a lăsat unele persoane asupra cărora planau anumite suspiciuni.”

Europa Liberă: Cum zice Curtea Constituţională: „planează suspiciuni”.

Nicolae Negru: „Da, cum zicea Curtea Constituţională. E
adevărat, există prezumţia nevinovăţiei. Cu cazul domnului Usatâi, de pildă, m-am ocupat eu personal, adică am încercat să clarific ce este acolo. Şi pot să spun că nu există vreo vină acolo. Nu s-au adus prejudicii statului Republica Moldova. E o chestiune de pionierat acest parteneriat public-privat.”

Europa Liberă: Vă referiţi la „amanetarea” spitalului?

Nicolae Negru: „Mă refer la gajarea unor spaţii din spital.”

Liliana Viţu: „Parterului.”

Nicolae Negru: „Parterului, da. Acolo deci nu e vorba de nicio pierdere. Cel puţin, acum.”

Europa Liberă: E daună prezumtivă, „dacă” – drobul de sare.

Nicolae Negru: „Da, e un drob de sare, dacă va cădea. Dar eu altceva spuneam: în unele situaţii, chiar dacă persoana este nevinovată, dar pentru câştig de imagine, pentru a crea anumite stereotipuri bune, că sunt şi stereotipuri rele, dar, în cazul de faţă, stereotipuri pozitive, nişte reflexe normale, într-o societate, poate era cazul să schimbe aceşti miniştri.

Eu înţeleg că domnul Filat a avut această problemă, că el demonstra că aceste dosare sunt politice. CNA-ul a acţionat împotriva PLDM-ului, a avut anumite intenţii de discreditare a acestei formaţiuni şi iată, prin insistenţa de a lăsa aceeaşi miniştri, el ca şi cum îi reabilitează, în faţa chiar a aceleeaşi Curţi Constituţionale.”

Europa Liberă: Deci probează caracterul subiectiv al CNA-ului?

Nicolae Negru: „Da, probează caracterul subiectiv şi al CNA-ului, dar, a propos, şi al Curţii Constituţionale. Fiindcă acuma ce ar trebui să spună Curtea? Mie îmi pare că Curtea ar trebui să zică: „Staţi, oameni bun, asupra acestora au planat nişte suspiciuni”. De ce persoana prim-ministrului, asupra căruia planează suspiciune, nu poate ocupa o funcţie înaltă, dar un ministru cu suspiciunile pe cap poate să vină?..”

Liliana Viţu: „Domnule Negru, nu-i băgaţi la idee, domnule Negru, nu-i băgaţi la idee, că tocmai am depăşit un hop...”

Nicolae Negru: „Nu, noi trebuie să dezghiocăm, să analizăm aceste situaţii, fiindcă oricum lumea se întreabă, nu suntem noi primii.”

Europa Liberă: Dar dumneavoastră adineaori aţi spus şi, daţi-mi voie să trag o linie de total, intermediară. Deci Iurie Leancă ar putea ajunge pe „eşafod”, termenul stabilit sau mai devreme, pentru două motive: dacă nu există „halvaua” promisă într-adevăr la populaţie.

Nicolae Negru: „Acesta e primul lucru, primul lucru, „halvaua”, da.”

Europa Liberă: Primul lucru şi al doilea: dacă nu se întâmplă nimic pe linie de luptă cu corupţia, indiferent dacă are sau nu...

Liliana Viţu: „Păi dacă nu se va întâmpla pe linia de corupţie, nu are cum să ajungă pe masă mai multe produse decât îşi poate permite acum un om. Sunt absolut de acord cu domnul Negru că, dacă să te uiţi pe pârghii, nu prea există pârghii.

Cum poţi să lupţi cu corupţia, când principalele instituţii din justiţie sunt la cheremul unui interes politic?! Când planează suspiciuni asupra Curţii Constituţionale că ar fi la cheremul unui partid politic, a unui politician?! Acelaşi suspiciuni planează asupra Procuraturii. CNA-ul iarăşi urmează să vedem ce e cu acea inamovibilitate, pentru că, se pare că, era valabilă atâta timp cât CNA-ul se subordona Parlamentului. Acuma trebuie să vedem dacă mai este valabilă.”

Europa Liberă: Reorganizarea instituţiei.

Liliana Viţu: „Există şi aici nuanţe şi trebuie să vedem cum vor fi interpretate lucrurile. Prin urmare, când nu prea ai pârghii şi când instituţiile, care prin lege trebuie să fie independente, dar au rămas distribuite şi partajate, şi continuă să servească un interes politic, nu prea îmi imaginez cum pot fi schimbate lucrurile.”

Europa Liberă: Şi atunci? Leancă e un sinucigaş? E Gastello?

Liliana Viţu: „Cred că, dacă ar fi fost să ia dumnealui decizia, poate că nu ajungea premier. Probabil că, au fost presiuni, cred că, iarăşi ziceam că e meritul europenilor, al americanilor, poate, în aceeaşi măsură, că avem astăzi o guvernare. Pentru că ei, cred că, sunt mai dornici să vadă Moldova mişcându-se, decât oamenii care chiar nu mai ştiu în cine să creadă şi nu mai ştiu ce poveste, ce gogoşi să mai înghită.

M-aţi întrebat cine ar fi mai bun. Deja aud semnale că cei care lucrează în guvern apreciază modul de comunicare şi stilul de comunicare al noului premier, care e diferit de stilul de comunicare al domnului Filat. Cred că tocmai aceste abilităţi vor evita anumite tensiuni, tensiuni care uneori, poate din prostie sau din ignoranţă, au degenerat din animozităţi, s-au acumulat într-o ură pe viaţă şi moarte. Deci cred că aici lucrurile vor fi mai bine. Şi, probabil, nu vor apărea frustrări din partea membrilor din cabinet care reprezintă alte partide decât PLDM-ul. Cred că aici lucrurile vor sta mai bine. Şi, cine ştie, poate iată aşa, într-un mediu mai calm, vom ajunge să vedem anumite proiecte mişcându-se.

Oricum e clar că, din guvern, s-a mutat în spatele partidelor politice lupta politică. E clar că acuma deciziile vor fi luate pe Tighina şi pe Bucureşti, deci acolo unde sunt sediile partidelor. Şi că mai puţină politică se va face la guvern.”

Nicolae Negru: „Este important să nu avem trei guverne, cum
am avut până acuma. Şi îi dau dreptate Lilianei: s-ar putea să se întâmple lucrul acesta. Prin îndepărtarea acestor lideri, ei să aibă mai puţine posibilităţi de influenţă asupra propriilor miniştri. Şi, desigur că, lucrul acesta este pozitiv.”

Europa Liberă: Credeţi că Filat şi Lupu au zis: „Hai jucaţi-vă voi acolo de-a guvernul, dar noi vom lua decizii”?

Nicolae Negru: „Bine, dar sunt lucruri operative care trebuie luate. Guvernarea este ca un conveier, o maşinărie care funcţionează, zi şi noapte. Şi eu nu cred că cineva, dintr-o parte, poate fi atât de abil sau se poate implica, în fiecare clipă. Într-un anumit moment, da, desigur că va exista această relaţie, această legătură. Poate chiar o va dori şi domnul Leancă, fiindcă, hai să-i dăm Cezarului ce e al Cezarului: organizator, administrator, manager domnul Filat este foarte bun. Are experienţă şi nu cred că domnul Leancă trebuie să ignore această experienţă. Dar sunt momente când trebuie să ţină singur volanul, când trebuie să-l întoarcă, într-o direcţie sau în alta. Asta este.”

Europa Liberă: Dumitru Ciubaşenco, într-un articol, sugera, mult înainte de votarea cabinetului, că, la un moment dat, Leancă s-ar putea chiar să îi placă să devină autonom şi să se conducă de buchia legii şi chiar să renunţe la fraternizarea cu PLDM-ul. Dumneavoastră credeţi că există o asemenea perspectivă?

Nicolae Negru: „Nu. Eu cred că nici nu este necesar să se
ajungă la aşa ceva şi nu cred că se va ajungă la aşa ceva, dacă relaţiile vor fi corecte. Şi eu cred că ele vor fi corecte, fiindcă domnul Leancă are o educaţie, o disciplină a relaţiilor foarte bine puse la punct. Şi eu nu cred că el va merge la rupturi atât de radicale, încât să se despartă de partidul lor. Şi eu cred că şi Filat a învăţat lecţia. Şi el, cred că acuma, cel puţin, va fi foarte prudent.”

Liliana Viţu: „Cred că acum va depinde foarte mult şi de modul în care domnul Vlad Filat va înţelege să depăşească şi să se obişnuiască sau chiar să se reinventeze, cum spunem noi, nu vreau să spun resetare, dar să se reinventeze, să-şi găsească poate un nou mandat şi un nou rost în scena politică. Şi cred că există un foarte mare teren, în care dânsul poate să se reinventeze.

Dacă domnul Filat va depăşi anumite gelozii, frustrări, legate de noua situaţie, cred că nu e neapărat să se ajungă la scindări, la animozităţi. Nici domnul Filat nu vrea acuma să se pomenească un al doilea păpuşar. Dânsul, care a pornit toată povestea păpuşarului, acuma să se pomenească omul care trage sforile. Şi cred că nu i-ar prinde bine, pentru că ar arăta că nu poate depăşi starea în care este.”

Nicolae Negru: „Mai este aici un moment. Domnul Filat va fi implicat, atunci când vor apare probleme, mai ales, probleme care cer efortul tuturor partidelor. Există aceste mecanisme de consultanţă, de coordonare a anumitor acţiuni, mă refer între partide şi atunci, desigur că, Vlad Filat va fi implicat şi cuvântul lui va fi auzit.”

Europa Liberă: În mod firesc, am ajuns la tema umbrelei politice-militare pe care o are sau nu în suficientă măsură Iurie Leancă. Cât de durabilă şi sigură este umbrela aceasta politică?

Nicolae Negru: „Bine, pot fi adoptate legi organice, desigur că nu pot fi adoptate legi constituţionale. Dar nici nu s-a putut nici
până acuma, chiar când era fracţiunea Partidului Liberal în deplină componenţă, în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană. Deputaţii Partidului Liberal au dat de înţeles, chiar au şi declarat că vor sprijini toate iniţiativele, toate proiectele acestei coaliţii privitoare la integrarea europeană, privitoare la îmbunătăţirea condiţiilor sociale, economice, atragerea investiţiilor şi aşa mai departe.”

Europa Liberă: Adică după ce îi trece supărarea lui Ghimpu, s-ar putea să avem nişte voturi?

Nicolae Negru: „Eu sunt sigur că ar trebui. Logic era ca domnul Ghimpu şi ceilalţi cinci deputaţi să voteze pentru acest guvern. Eu cred că a făcut o greşeală domnul Ghimpu, oprindu-i pe ceilalţi deputaţi să nu voteze. S-a văzut că unii chiar se scuzau
Mihai Ghimpu în Parlament la votarea guvernului
Mihai Ghimpu în Parlament la votarea guvernului
că nu pot să voteze şi nu votează acest guvern. Şi e ciudat: de ce să nu votezi, dacă e o coaliţie de guvernământ?

E adevărat că domnul Ghimpu nici aici nu s-a abţinut să nu-l lovească, când a zis că e o coaliţie de interese. Dar interesant: ce s-a schimbat? Când era el în componenţa acestei Alianţe, nu era Alianţă de interese?”

Europa Liberă: Sau Marinuţa înainte de a pleca era bun?

Nicolae Negru: „Sau Marinuţa, înainte de a pleca, era bun de general. Cum a plecat, era praporgic.”

Liliana Viţu: „Sau domnul Anatol Şalaru nu avea niciun interes la Transporturi?”

Europa Liberă: Dumneavoastră sugeraţi că, eventual, s-ar putea cicatriza relaţia aceasta liberală internă şi vom avea un număr suficient de mare de voturi, şi o siguranţă de guvernare, pentru un an şi jumătate?

Liliana Viţu: „Şi acuma există cred că această siguranţă, plus, minus voturile neafiliaţilor sau ale grupării Mişin. Oricum există un sprijin confortabil. Eu nu cred că cineva îşi va mai pune problema, după atâtea chinuri ale facerii, îşi va pune problema să îşi retragă sprijinul. Dar nu exclud că, pe anumite proiecte pe care vor exista interese, mai ales, ce ţin de interese de monopol sau de poziţie dominantă pe piaţă, deci, acolo unde vor exista clar nişte interese economice.

Şi revenim iarăşi la actul corupţiei şi la faptul că, ca stil de guvernare, nu cred că acest cabinet va reuşi să stopeze caracatiţa corupţiei. Deci cred că acolo e posibil să existe nişte disensiuni pe interese.

Dar în ce priveşte actul guvernării şi faptul că această coaliţie trebuie să îşi ducă mandatul până la alegeri, cred că, oricum, după Vilnius, nu mai are rost să intri în anticipate, să le declanşezi, ca să aibă loc în primăvară, când, în toamnă sau în cealaltă primăvară, vin alegerile ordinare. Nu prea văd rostul. Dar să vedem.

Eu sunt absolut sigură că nu a fost depăşită criza politică. Eu, când văd titluri de ştire: „Criza politică – depăşită”; „Totul e bine şi frumos”, mă tem să fiu atât de optimistă. Eu cred că e doar o acalmie şi că luptele vor avea loc în alte părţi. Vor trece din guvern pe alte „străzi”.”

Nicolae Negru: „Lasă să se lupte pe alte „străzi”. Lasă să se „ciomăgească” undeva să nu vadă lumea. Dar criza este depăşită, guvernul este format, avem majoritate parlamentară, e funcţională...”

Liliana Viţu: „Da, dar această luptă, domnule Negru, oricum va implica instituţiile statului.”

Nicolae Negru: „E adevărat. Această luptă nu se termina niciodată. Şi ea rar se termină şi prin alte părţi. Guvernarea în coaliţie este foarte complicată. Este un proces, cum să zic, care tot timpul trebuie să-l perfecţionezi, în care tot timpul trebuie să ajustezi acţiunile tale, să faci anumite compromisuri. Eu cred că nici chiar promovarea intereselor proprii despre care spui şi, desigur că, vor încerca unii deputaţi, nu este chiar aşa de simplu, când eşti în coaliţie şi ceilalţi te văd. Fiindcă trebuie şi ceilalţi să participe, şi ceilalţi să modifice legile în aşa fel încât să-ţi convină ţie, iar lucrul este mult mai complicat. Transparenţa, acesta rivalitate, eu cred că este şi un factor benefic, trebuie să spunem. De transparenţă se tem aceşti...”

Liliana Viţu: „Dar care transparenţă?! Nu a existat, domnule Negru!”

Nicolae Negru: „Dau exemplu, iată chiar acuma, cu „MoldovaAngroindbank”. Aceste declaraţii, această implicare a presei, această implicare a guvernului, cred că şi Parlamentul se
va implica, şi Banca Naţională, evident, se va implica. Apar la suprafaţă nişte lucruri.”

Liliana Viţu: „Dar mult mai târziu apar. Parcă am impresia că e un soi de scurgere de informaţii foarte bine orchestrată. Pentru că aflăm acuma, de exemplu, lucruri care au avut loc acum o lună sau acum două luni.”

Europa Liberă: Dar bine că le-am aflat.

Liliana Viţu: „Dar bine că le aflăm.”

Nicolae Negru: „Bine că le aflăm. Şi unele lucruri pot fi stopate fiindcă, iată acuma, a şi apărut în presă că aceşti acţionari nou veniţi totuşi îşi coordonează acţiunile, încearcă împreună să dea jos actuala guvernare a „MoldovaAngroindbank”.”

Europa Liberă: Şi mai important este că, dacă să-l credem
pe Sturza şi nu avem motive să nu-l credem, dânsul a spus că administraţia Moldova Angroindbank”-ului a tolerat o asemenea stare de lucruri, atunci când le-a convenit. Când s-au simţit în pericol, ei au bătut alarma. Adică dacă n-ar fi fost în pericol, suportau în continuare intransparenţa. Acuma ce vroiam eu să vă întreb: dacă ne amintim de unde a pornit scandalul, prilejul a fost Pădurea Domnească, dar, în esenţă, a fost nefuncţionalitatea Alianţei şi contrastul între...

Nicolae Negru: „Nefuncţionalitatea instituţiilor de stat, în esenţă.”

Europa Liberă: Da, pentru că s-au partajat pe criterii politice etc., etc., dacă ne amintim de discursurile lui Vlad Filat. Acuma, din ce am văzut semnat sau din ce ştim că s-a semnat, credeţi vă lucrurile se vor fi schimbând, domnule Negru?

Nicolae Negru: „Deocamdată nu ştim toate dedesubturile. Eu nu văd o schimbare radicală în modul de împărţire a funcţiilor sau a domeniilor.”

Europa Liberă: Există aceste asigurări pe care ni le-au dat negociatorii că, vezi, Doamne, nu mai mergem pe principii şi valori false, dar mergem pe responsabilităţi sau nu mai ţinem pârghiile.

Liliana Viţu: „Domnule Botnaru, aceşti negociatori ne-au promis că negocierile vor avea loc, în condiţii de maximă transparenţă. Nu aceasta a fost una din promisiuni?”

Europa Liberă: Aceasta e maxima transparenţă de care sunt în stare.

Liliana Viţu: „Pardon, atunci înseamnă că operăm cu dicţionare diferite şi cu definiţii diferite. Şi fiecare înţelege sau, cel puţin, noi, cei din societatea civilă, înţelegem altfel gradul de transparenţă. Or, ceea ce a fost numai transparenţă nu a fost. Şi atunci când porneşti cu aceleaşi năravuri şi ai schimbat câteva persoane, e o încercare iarăşi de a trişa, până la urmă.

De aceasta nu prea văd motive de optimism sau motive să ne aşteptăm la un act al guvernării esenţialmente diferit de ceea ce a fost până acuma. Dar sper că nu vor apărea crize nejustificate sau artificiale, cum am avut în trecut. Sperăm că nu vor mai avea loc vânători la Pădurea Domnească.”

Nicolae Negru: „Din punctul meu de vedere, important este ce vor face. Mari schimbări nu m-am aşteptat că vor fi în acest guvern.”

Europa Liberă: Nici nu s-au produs.

Nicolae Negru: „Nici nu s-au produs. Şi nu ştiu dacă cineva le-a aşteptat aceste schimbări, foarte mari. Pe urmă, transparenţa, ce ar însemna transparenţa negocierilor? Să stea jurnaliştii lângă cei care negociază? Dar este important ce program a fost adoptat. Dar şi mai important este dacă acest program va fi realizat. Dacă noi vom vedea că, într-adevăr, avem altă Procuratură, alt Centru Naţional Anticorupţie, necontrolat politic, care nu se uită numai într-o singură direcţie, care vede corupţi în toate părţile, atunci noi vom spune: „Da, uite, această guvernare s-a schimbat”. Până atunci, orice ar spune ei, noi putem să spunem următorul lucru: „Vorbe, vorbe, dar fapte nu vedem’.”

Liliana Viţu: „Domnule Negru, să vă spun eu la ce soi de transparenţă m-am referit. Eu îmi amintesc cum stăteam, câte 12 ore, sub uşa cabinetului 300 din Parlament, când îşi dăduse demisia cabinetul Ciubuc-2 şi erau negocieri pentru instalarea cabinetului Sturza, până la urmă, când era Alianţa pentru Democraţie şi Reforme la putere. Deci noi ştiam de la toţi liderii de fracţiuni, inclusiv de la domnul Voronin care era atunci în opoziţie şi era foarte dornic să ne dea detalii din câte ştia dumnealui, de la domnul Diacov care era liderul Blocului „Pentru o Moldovă Democratică şi Prosperă”, de la domnul Roşca, de la domnul Matei, de la domnul Snegur, ştiam efectiv, în orice pauză dânşii ieşeau, ne spuneau cine care parte şi ce pretenţii are.”

Europa Liberă: Deci restabileam un puzzle al negocierilor.

Liliana Viţu: „Noi, ziariştii, stăteam o zi întreagă, dar ştiam foarte clar ce se discută, cine şi ce doreşte. Nu eram ţinuţi câte o săptămână, fără ca să aflăm absolut nimic. Ştiam ce nume sunt discutate.”

Nicolae Negru: „Au existat anumite conflicte, anumite neînţelegeri. S-a scurs şi în presă informaţia că, la un moment dat, Partidul Liberal Democrat a schimbat formula partajării şi lucrul acesta nu a convenit.”

Liliana Viţu: „Păi iarăşi au scurs informaţia, cu un anumit scop. Nu au informat oamenii, de dragul informării.”

Nicolae Negru: „Bine, dar eu cred că unele lucruri pe care le discutau, probabil, erau jenante. Îşi dădeau ei singuri seama că, dacă apar în faţa societăţii cu astfel de discuţii, se discreditează completamente. Dar cred că asta era: cine să ocupe postul cutare, dacă Lupu mai poate candida sau nu mai poate candida la funcţia de preşedinte al Parlamentului.”

Europa Liberă: Dar, mai ales, atunci ordinea în care spuneau să voteze, aceasta era chiar o neîncredere crasă.

Nicolae Negru: „Da, era o neîncredere crasă şi, până la urmă, era şi ridicolă, într-un fel. Parcă nişte copii, nu oameni maturi, nu oameni serioşi. Chiar şi modul cum s-a votat. Aici are dreptate Voronin să râdă de ei: împătureau într-un fel, împătureau în alt fel.”

Liliana Viţu: „Dar chiar faptul că s-a întins până în ceasul al 12-lea. Eu cred că a fost o instalare aproape că la limita umilinţei.”

Europa Liberă: Bine, toate aceste lucruri le puteţi ierta, dacă se va întâmpla aşa cum spune domnul Negru şi, peste o sută de zile sau peste jumate de an, vom vedea schimbări relevante?

Liliana Viţu: „Eu vreau să văd că Biserica noastră se va moderniza şi că femeile vor fi preotese şi că voi ajunge în situaţia în care să spun că eu pot ierta. Acuma nu cred că pot să spun că pot ierta. Nu pot opera cu această noţiune.”

Europa Liberă: Hai să zic: veţi trece peste aceste lucruri?

Liliana Viţu: „Cred că multă lume va fi dispusă să treacă cu vederea multe lucruri, dacă viaţa lor se va schimba câtuşi de puţin în bine, dacă iarna viitoare, când vor veni facturile, oamenii îşi vor putea permite să le acopere şi le va mai rămâne şi de o bucată de pâine. Şi cred că o bună parte, mai ales, din cetăţenii activi sau mai tineri vor fi gata să treacă cu vederea multe lucruri, dacă vor obţine mult promisul regim liberalizat de vize şi călătoriile acestea în Uniunea Europeană fără vize – aceasta va fi, cred că, cea mai palpabilă parte a tot ce înseamnă integrare europeană, un proces foarte abstract pentru oameni. Şi fără astfel de ingrediente, mă tem că le va fi greu oamenilor să mai vadă un motiv să creadă şi să spere.”

Europa Liberă: Iată vocea unui prezbiter feminin care ne lipseşte nouă în Biserică. Domnule Negru?

Nicolae Negru: „Eu cred că democraţia noastră, politicienii noştri trec prin această boală a copilăriei. E început de cale totuşi. Guvernări de coaliţie nu prea am avut. Politicienii noştri încă nu ştiu cum să se comporte. Nu există anumite reguli de comportament. De aceea îşi permite unul să facă declaraţii pe care, în mod logic, nu ar trebui să le facă, fiindcă e un fel de scuipat în fântâna din care bea apă sau chiar e tăiatul crengii de sub picioare. Să îşi dea seama un politician, care face parte din coaliţie, că, atunci când loveşte în partenerul său, el, de fapt, loveşte, această lovitură, ca un bumerang, vine şi asupra imaginii lui, îi dăunează şi lui.

Bine că s-au evitat alegerile anticipate. Nu numai pentru că am fi ratat Vilniusul şi aşa mai departe. Dar bine că politicienii totuşi au fost forţaţi să accepte anumite reguli de joc, să respecte nişte norme, nişte standarde. La urma urmei, să se comporte mai decent. Aceasta le lipsea lor: minima decenţă. Dacă se vor efectua reformele despre care spuneam, lucrurile vor merge bine, eu cred că oamenii vor spune: „Da, bine, îi iertăm. Ce a fost a fost...”

Liliana Viţu: „...mai rău să nu fie.”

Nicolae Negru: „Mai rău să nu fie, da.”
XS
SM
MD
LG