Linkuri accesibilitate

Sofa Surfers


Un colectiv muzical „egalitarist”.




În toamna lui 1996, patru tineri austrieci, Wolfgang Frisch, Michael Holzgruber, Markus Kienzl și Wolfgang Schlögl, au format un colectiv muzical calificat de unii cronicari muzicali drept „egalitarist”, un colectiv numit Sofa Surfers.

„Egalitarist”, adaugă cronicarii, pentru că în esență Sofa Surfers sînt produsul revoluției tehnologice de la sfîrșitul anilor '80 începutul anilor '90, o revoluție care a „democratizat”, ca să zicem așa, mijloacele de producere a muzicii.

N-am reușit să aflu dacă asta se poate traduce și prin ceea ce specialiștii numesc leftfield, adică un stil în IDM (Intelligent Dance Music) numit așa după trupa Leftfield, care a făcut furori pe la începutul anilor '90, și a fost tot atunci creditată cu inventarea stitului progressive house.



Democratizarea pe care am amintit-o adineauri a însemnat însă în primul rînd ștergerea acelei linii de demarcație dintre muzician și inginerul de sunet - dispariția, de fapt, a geamului care desparte instrumentistul, compozitorul, interpretul, de omul de la masa de mixaj, omul de la butoane, într-un studio de înregistrări.

Muzicianul a dobândit prin acea revoluție tehnologică un instrument nou de concepere a sunetului, acea mașină de programare, sampler-ul digital, iar inginerul de sunet a devenit și el, cu ajutorul aceluiași instrument, muzician și compozitor.



De la primul lor album „Tranzit”, lansat în 1997, și pînă cel mai nou, „Superluminal”, din 2012 Sofa Surfers au parcurs un drum jalonat de toate formulele muzicii electronice a acestor ani, adică dub, breakbeat, drum & bass, toate astea cântate în formula clasică de rock - ghitări, bas, tobe și clape.

Rock-ul pare de altfel formula de expresie preferată a trupei în ultimii ani, un rock „așezat” însă și melancolic, așa cum auzim în piesa care dă titlul albumul „Superluminal”.

O mențiune specială pentru nigerianul Mani Obaya, vocalistul principal al trupei din 2005.

Să mai spunem că Sofa Surfers sînt una din trupele invitate la TIFF, Transylvania International Film Festival de la Cluj, ediția 2013.

Ascultați la sfîrșitul filei de azi a Dicționarului de sunete un interviu acordat Europei Libere de doi din membrii trupei Sofa Surfers în anul 2005, la Praga.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG